Guide: Apple Music i Itunes
Apple Music finns inte bara på Iphone och Ipad, utan också i Itunes för Mac och pc. 99mac guidar dig rätt bland knappar och flikar.
Den nya musiktjänsten #Apple Music testades nyligen, och 99mac gillade vad de hörde. Vid tiden för testet hade dock inte Apple Music dykt upp i Itunes ännu.
Nu har dock Itunes 12.2 kommit som ger stöd för Apple Music också på Mac och pc för de som föredrar att spisa musik framför datorn. Med den här guiden kommer du igång med Apple Music i #Itunes.
Steg 1 – påbörja din provperiod
De första tre månaderna är gratis, men kräver att du registrerar dig med hjälp av ditt Apple-ID. Om du har en Apple-enhet är sannolikheten hög att du redan har ett sådant, och även om du någon gång har handlat något i Itunes Store eller App Store.
Har du sedan tidigare aktiverat Apple Music från en annan enhet är det bara att logga in med samma Apple-ID, och all musik sparad under "Min musik" samt spellistor ska dyka upp. När jag testat har det ibland tagit upp till några minuter för det hela att synkas över via Icloud.
Nu är du redo att köra igång. Välkommen till en värld av miljontals strömmande låtar, undangömda bland massor av förvirrande knappar och inställningar.
Steg 2 – Nya Itunes, samma som gamla Itunes
Den som hoppats på en större ombyggnad av Itunes blir besviken, för version 12.2 ser väldigt mycket ut som den tidigare versionen, förutom att Apple Music-funktionaliteten nu är inklämd mellan de tidigare "lokala" avdelningarna "Min musik" och "Spellistor" samt butiksdelen "Itunes Store". Till det har nu lagts "För Dig", "Nytt", "Radio" och "Connect" som vi känner igen från den nya appen Musik i IOS 8.4.
Knappen "Min musik" innehöll tidigare det lokala musikbiblioteket och sådant som synkroniserats över molnet med hjälp av Itunes Match för den som prenumererade på det. Nu samlas också här allting som lagts till från Apple Music genom att klicka på en låt och välja "Lägg till i min musik". För att få samma resultat går det också bra att trycka på det lilla plustecken som finns till höger om varje album.
Låtarna från Apple Music läggs till i biblioteket precis som om det vore vanliga aac-filer. Bläddrar vi fram till en låt vi lagt till ser vi den välkända moln-ikonen som visar att låten inte finns lagrad lokalt, utan strömmas från molnet. Klicka på molnet för att ladda hem låten så att den går att spela offline och tar upp lagringsutrymme på din dator.
Låtar som hämtats hem sparas i en särskild mapp i Itunes Media som lämpligt nog heter Apple Music. Tittar vi där ser vi att musikfilen är en helt vanlig aac-fil, men skyddad. Det betyder att den inte kan flyttas runt och spelas upp hursomhelst, så som vi vant oss vid sedan Itunes-material blev DRM-fritt för några år sedan. Musikfiler från Apple Music kan endast spelas upp från Itunes.
Efter att ha hämtat en låt går det att markera den och trycka på backstegstangenten för att ta bort den. Då dyker en dialogruta upp där du får välja att radera den helt och hållet från "Min musik" eller endast ta bort hämtningen, det vill säga den lokala kopian och återgå till att strömma den från molnet.
Tycker du om ett album eller en låt extra mycket finns det ett litet hjärta du kan trycka på för att berätta detta för Apple Music. Hjärtat återfinns antingen till höger i en albumvy eller en enskild låt, eller uppe i fönstret för "Nu spelas". Apple Music kommer att komma ihåg vilken musik du känner så starkt för, och ta hänsyn till detta när den levererar nya musiktips och sätter ihop personliga spellistor och radiokanaler till dig.
Det gamla betygsystemet med fem stjärnor finns också fortfarande kvar, men såvitt jag kunnat bedöma använder Itunes inte stjärnorna till något annat än för lyssnarens egen del, exempelvis för att skapa smarta spellistor och liknande. Apple Music vet inte att fem stjärnor betyder "bra låt". Om du tycker att det hela är rörigt kan du i inställningarna välja att inte visa bådadera, utan bara stjärnor eller hjärtan.
Spellistor, sa du?
Den strömmande delen av Apple Music verkar inte riktigt kunna bestämma sig för om den vill likna det lokala musikbiblioteket eller butiken Itunes Store, utan tar inspiration från båda delarna. En intressant egenhet är till exempel att det inte går att markera en låt och dra den till en spellista förrän den är tillagd i "Min musik". Om du befinner dig Apple Music-avdelningarna "För dig" och "Nytt" går det alltså inte att bara dra låten och släppa den i en spellista.
För att därifrån lägga till en låt direkt till en spellista krävs att du klickar på ikonen med tre punkter som finns efter varje låt, och där väljer "Lägg till i..." och sedan väljer en spellista.
En trevlig sak med spellistor är att det numera går att lägga till ett helt eget albumomslag till listan. Roligt för alla som gjorde blandband förr i tiden och ägnade nästan lika mycket tid åt att skapa ett tjusigt konvolut.
Steg 3 – Flera enheter? Använd Icloud-musikbibliotek
Nu finns alltså Apple Music som ligger i molnet, och Itunes-bibioteket som ligger lokalt. Den som tidigare använt sig av Itunes Match har också vant sig vid att den lokala musiken matchas och laddas upp till molnet, för ögonblicklig (nåja) åtkomst från valfri Apple-enhet.
Itunes Match finns kvar vid sidan om Apple Music, men motsvarande funktionalitet finns också inbyggd, och nu heter den Icloud-musikbibliotek. Om du inte aktiverade den i samband med att du startade Apple Music går funktionen att bocka för i Inställningarna. Här väljer också alla som avskyr strömmande musiktjänster att gömma undan Apple Music helt och hållet.
Vad händer om jag inte vill betala efter tre månader?
Efter tre månader kostar Apple Music 99 kronor i månaden, eller 149 kronor för en familj på upp till sex personer. Om du inte vill betala efter avslutad prövotid kommer du inte längre ha tillgång till det strömmande utbudet, och all musik som du lagt till i "Min musik" kommer att försvinna. Du förlorar också åtkomst till Apple Music Connect, och kan bara byta låt ett begränsat antal gånger i Apple Music Radio.
Har du inte en aktiv Itunes Match-prenumeration förlorar du också möjligheten att strömma din tidigare inköpta och importerade musik genom Icloud. Kvar finns radiokanalen Beats 1 och ditt lokala musikbibliotek.
Steg 4 – upptäck en värld av ny musik
Nya Itunes är lite rörigt i sitt försök att sammanfoga en musikbutik, en strömmande musiktjänst och radiofunktioner med lokalt lagrade musikfiler. Då har vi inte ens nämnt hanteringen av filmer och tv-serier, poddradio, ljudböcker, ringsignaler och IOS-appar, samt synkronisering med IOS-enheter. Det finns alltså gott om möjligheter att gå vilse i Itunes 12.2.
Begränsar vi oss till musiken finns det helt klart en del introduktionsbuggar i Apple Music. Ibland vill vissa låtar inte spelas, och det har hänt att en låt som läggs till en spellista aldrig dyker upp, eller att synkroniseringen mellan enheter fördröjs eller hindras. Förhoppningsvis fortsätter Apple att lägga krut på att förbättra användarupplevelsen av den nya tjänsten.
Det vi gillade med Apple Music gäller naturligtvis även i Itunes, nämligen ett brett musikutbud och tät integration med det lokala Itunes-biblioteket, samt radiostationen Beats 1 och överlag många tillfällen att upptäcka ny musik. För den som tar lite tid att lära sig navigera bland Itunes snåriga gränssnitt finns massor av kraftfulla funktioner att hämta.