Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Rykte: Apple planerar egna tv-program

Apple planerar att skapa en division för att utveckla egna tv-serier och filmer som ska strömmas exklusivt till Apple TV och andra av bolagets produkter.

Tidigare har 99mac skrivit om Apples pågående förhandlingar med tv-bolag och andra innehållsleverantörer om en ny nätbaserad tv-tjänst. Enligt de senaste uppgifterna går det trögt att få ihop ett avtal, och tjänsten tros inte kunna lanseras förrän nästa år.

Utöver detta finns tecken på att Apple också planerar att skapa helt eget material, exklusivt för företagets produkter som Ipad, Iphone och Apple TV. Enligt Variety har Apple påbörjat preliminära förhandlingar med flera bolag i Hollywood för att loda intresse för en sådan satsning. Tidningen hänvisar till anonyma källor, och uppger att gruppen ansvarig för detta hos Apple rapporterar direkt till Itunes-chefen Eddy Cue.

I vilken omfattning denna satsning ska ske är okänt, men enligt en högt uppsatt chef som haft samtal med Apple handlar det om att skapa en helt ny underhållningsdivision med kapacitet att utveckla och distribuera flera långa produktioner avsedda för streaming. Målet är att inom de närmaste månaderna rekrytera personal, för att därefter påbörja det riktiga arbetet nästa år.

Enligt en annan källa är planerna inte riktigt på den nivån, utan beskrivs mer som en "flirt" med tv-branschen fast med ett genuint intresse bakom. Apple ska bland annat ha lagt ett anbud på att rekrytera stjärnorna från BBC-serien Top Gear tidigare i år, men förlorade mot Amazon vilket Variety rapporterade i juli.

Fler företag gör eget

Att producera egna program och filmer blir allt vanligare i mediabranschen, där traditionella leverantörer som Netflix börjat skapa egna orginalserier för att locka användare till sina tjänster. Just Netflix är ett av de mest framgångsrika exemplen med hyllade succéer som House of Cards och Orange is the new Black under sin fana.

Att ett företag som Apple börjar skapa egna draman och komediserier kan verka långsökt, men det finns redan andra teknikbolag som gått den vägen. Yahoo producerar exempelvis en del eget material till sin videotjänst Yahoo Screen, exempelvis säsong 6 av komediserien Community. Amazon gör samma sak till sin tjänst Amazon Instant Video, och i januari rapporterade 99mac att bolaget anlitat regissören Woody Allen för att skapa en exklusiv tv-serie.

Även Microsoft hade stora planer på eget material till sin mediakonsol Xbox, men den satsningen är nu nedlagd förutom en kommande tv-serie baserad på spelet Halo och några andra redan påbörjade projekt, rapporterade The Verge förra året.

Storsatsning utmanar konkurrensen

På många sätt kan tv-program och filmer fylla en liknande funktion som appar gör på plattformar som IOS och OS X. Den största delen av apparna görs av tredjepartsutvecklare, men Apple själva gör också egna appar så som Logic, Final Cut och Iwork. Detta görs dels för att ge funktionalitet till sina plattformar, men också för att demonstrera nya tekniker och möjligheter i operativsystemen. På ett liknande sätt skulle eget material till en Apple TV kunna vara både ett komplement till annat innehåll, men också ett sätt för Apple ett erbjuda program som ingen konkurrent har tillgång till.

Apple väntas efter långvariga rykten lansera en fjärde version av sin mediaenhet #Apple TV i september, med snabbare processor, en egen App Store och en fjärrkontroll lämplig för spel. Om Apple menar allvar med sin satsning på vardagsrummet kan eget videomaterial utgöra ännu ett hot mot konkurrenter med egna enheter som Amazon, Google och Microsoft, men också mot aktörer som Netflix, Hulu och HBO.

Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.