Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Skylake banar väg för ny Mac Mini och Imac

Intel har lanserat Skylake inför årets IFA-mässa, och även om fokus är på bärbara datorer finns ändå en del som kan hamna i kommande stationära Mac-datorer.

Tidigare har 99mac skrivit om Intels nya processorfamilj #Skylake, som rekordsnabbt ersätter försenade Broadwell och den äldre familjen Haswell. Under veckan inleds teknikmässan IFA i Berlin, och i samband med det lanserar Intel officiellt Skylake. Det huvudsakliga fokuset ligger på processorer för bärbara datorer, men Intel har också släppt specifikationer för det som troligtvis kommer att driva nästa generations stationära Mac-datorer.

Imac

Imac får anses som Apples huvudsakliga stationära dator, och i dagsläget används fortfarande Haswell-processorer på grund av Intels problem med tillverkning av Broadwell. För Skylake är serien Skylake-S lämplig för Imac.

Skylake-S (Imac)

Modellnamn

Kärnor / Trådar

Klockfrekvens (Turbo Boost)

Grafik

i5-6400

4/4

2.7 GHz / 3.3 GHz

Intel HD 530

i5-6500

4/4

3.2 GHz / 3.6 GHz

Intel HD 530

i5-6600

4/4

3.3 GHz / 3.9 GHz

Intel HD 530

i7-6700

4/8

3.4 GHz / 4.0 GHz

Intel HD 530

Den integrerade grafikretsen Intel HD 530 får anses vara i klenaste laget för en stationär dator. De flesta modeller av Imac brukar dock innehålla diskreta grafikkort, så de lär kompletteras med kort från Nvidia.

Enklare Imac-modeller som bara använder integrerade grafikkretsar kan dock bli lidande, då Intel inte har några planer på Skylake-S med den kraftigare integrerade grafikretsen Iris Pro rapporterar Ars Technica. Möjligheten finns dock att Apple använder en specialversion av processorn med Iris Pro, som de gjort med modellen av Imac 21,5-tum som kom i september 2013.

En annan möjlighet är givetvis att Apple helt satsar på en Imac 21,5 med Retina-skärm, och därmed använder diskreta grafikkort även i de enklare versionerna. Många tidigare uppgifter pekar just mot en ny Imac med 4K-skärm. Kanske behåller Apple en variant utan Retinaskärm i form av en uppföljare till den nuvarande grundmodellen.

Mac Mini och Mac Pro

Vad gäller den lilla Mac Mini brukar Apple använda samma processorer som i Macbook Pro 13-tum. Det ligger alltså nära till hands att föreställa sig en ny version av Mac Mini med Skylake-U.

Den nuvarande Mac Mini använder dock fortfarande Haswell-processorer, så möjligheten finns att Apple tar den långa vägen och uppdaterar den lågt prioriterade datorn med de Broadwell-processorer som Macbook Pro 13-tum fick tidigare i år innan den får Skylake. Mac Mini följer som regel inte samma täta uppgraderingscykler som andra Mac-datorer, och det är oklart om Apple tänker satsa på en ny version i höst.

Skylake-U (Mac Mini)

Modellnamn

Klockfrekvens (Turbo Boost)

L3 Cache

Grafik

i5-6267U

2.7 GHz / 3.3 GHz

4 MB

Iris Graphics 550

i5-6287U

3.1 GHz / 3.5 GHz

4 MB

Iris Graphics 550

i7-6567U

3.3 GHz / 3.6 GHz

4 MB

Iris Graphics 550

Vad som händer med Apples svarta Mac Pro är också en öppen fråga. Datorn lanserades med en radikal ny design i slutet av 2013 och är nu närmare två år gammal med sina Xeon-processorer av typen Ivy Bridge.

Intel har ännu inte tillkännagivit några Skylake-processorer som skulle vara lämpliga i en ny version av Mac Pro. Det är återigen möjligt att Apple pliktskyldigt uppgraderar Mac Pro med äldre processorer av typen Haswell som kom redan i augusti förra året. Frågan är dock varför Apple inte redan uppdaterat den svarta burken med dessa processorer om de planerat att göra det.

De stationära Mac-datorer som är mest troliga för en uppdatering i höst är alltså Imac, vilket stämmer väl överens med ryktena om en mindre Retina-Imac och en ny version av 27-tumsversionen med 5K-skärm. Vad gäller Mac Mini finns det lämpliga processorer och en uppdatering är fullt möjlig, men frågan är som vanligt om Apple glömt bort att den lilla maskinen existerar.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.