Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

17 dolda funktioner i IOS 9

Efter några dagar med IOS 9 hittar vi allt fler smidiga nyheter och dolda funktioner. Här kommer en uppsjö som de flesta kanske inte upptäckt än.

En sak som alltid är roligt när Apple uppdaterar sina operativsystem är att hitta alla nya mindre funktioner som de inte demonstrerat på scen eller lyft fram på sin webbplats. Här är sjutton stycken välkomna mindre justeringar i #IOS 9, men det finns säkert fler. Hur många har du hittat?

1. Emoji-flaggor får egen avdelning

Antalet emoji-flaggor har nu utökats ordentligt, och som ett resultat finns nu flaggorna under en egen kategori i Apples emoji-tangentbord.

2. Kontaktfoton i Meddelanden, även på Iphone 6

Tidigare var det bara den större Iphone 6 Plus som visade små bilder av kontakterna i appen Meddelanden, men nu har den funktionen även hittat till lite mindre Iphone 6, och givetvis också till nya Iphone 6S.

3. Sökbara inställningar

Apple har äntligen tagit inspiration från OS X och gjort det möjligt att söka i Inställningar, vilket gör det mycket lättare att navigera bland alla knappar och menyer.

4. Göm flera bilder samtidigt

Numera går det att dölja flera bilder åt gången i appen Bilder. Markera bara en bild, ta fram Dela-fliken, markera de bilder som ska döljas och tryck på Göm.

5. Snabbmarkera fotografier

Tidigare var du tvungen att trycka på varje bild för att markera dem, men nu går det att välja Markera, och därefter bara svepa med fingret för att markera en hel uppsättning bilder.

6. Siri vibrerar

När den digitala assistenten Siri aktiveras signaleras detta genom en kort vibration.

7. Stäng av vibrationer helt och hållet

På tal om vibrationer, den som ogillar dem kan nu äntligen välja att stänga av dem helt och hållet. Detta görs i inställningarna för Hjälpmedel.

8. Hälsa i liggande läge

Appen hälsa har fått ett nytt liggande läge, där en mer detaljerad graf visas över den valda hälsodatan.

9. Reproduktiv data i Hälsa

I kategorin "saker du velat ha men varit för rädd att fråga om" har Apple nu också lagt till så kallad reproduktiv data i appen Hälsa. Det innefattar bland annat sexuell aktivitet, som måste fyllas i manuellt.

10. Anteckningar får mappar

Appen Anteckningar har blivit mycket bättre, och nu går det även att skapa underliggande mappar. Borttagna appar sparas nu också en period i en egen mapp som heter Senast raderade.

11. Videokvalitet går att ställa in

Den som använder den inbyggda videokameran mycket, men har ont om lagringsutrymme kommer säkert uppskatta den nya möjligheten att ställa in vilken kvalitet kameran ska spela in i.

12. Zooma i videoklipp

Efter att du filmat går det nu att zooma i videoklippet genom den klassiska nyp-rörelsen med fingrarna.

13. Ta bort alarmklockor genom att svepa

I tidigare versioner var det onödigt krångligt att ta bort tillagda alarm från appen Klocka. Nu går det, som i de flesta andra appar, att radera alarm genom att bara svepa med fingret. Tack Apple!

14. Förhandsvisning av utskrifter

För den som ännu inte blivit helt papperslös visas nu en förhandsvisning av dokumentet i utskriftsrutan.

15. Förvalda destinationer vid färdbeskrivning

Den som använder Kartor för att få en färdbeskrivning har nu tre förvalda destinationer att välja mellan, nämligen hem, arbete och en tredje valfri.

16. Autolås 30 sekunder

Nu finns ytterligare ett tidsval innan autolåset aktiveras och telefonen kräver lösenkod eller Touch ID för att öppnas, nämligen 30 sekunder.

17. Smartare Bluetooth-koppling

När Iphone är ansluten till ett par Bluetooth-högtalare och ett meddelande ramlar in låter nu notisljudet trots det ur telefonens egna högtalare. Inkommande telefonsamtal skickas dock fortfarande till de anslutna högtalarna.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
35 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.