Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Uppdatera till OS X El Capitan

Imorgon släpper Apple den årliga stora uppdateringen av OS X i form av El Capitan. 99mac vägleder hur du uppdaterar din dator på enklaste och säkraste sätt.

Imorgon släpper Apple operativsystemet #OS X El Capitan som en gratis uppdatering till Mac-användare. El Capitan bjuder på många nya funktioner så som förbättringar i Mail, Spotlight, Safari och Anteckningar, samt stöd för ramverket Metal vilket ska ge stora prestandaförbättringar för appar som använder det.

Att uppdatera till El Capitan är till största delen en enkel process, och görs genom Mac App Store. Ett rekommenderat första steg är som vanligt att säkerhetskopiera din dator, eller kontrollera att Time Machine fungerar som den ska och nyligen har gjort en backup. Vid en systemuppdatering finns alltid en liten risk att något går fel, och om det värsta skulle inträffa går det då att återskapa datorn från din säkerhetskopia.

I gamla tider köptes Apples operativsystem på en cd- eller dvd-skiva, men numera laddas de nya systemen hem direkt från Mac App Store, och är dessutom gratis för alla befintliga Mac-användare. Det är alltså inte svårare än att installera en helt vanlig app, även om det tar lite längre tid.

När kan jag installera OS X El Capitan?

Apple har meddelat att El Capitan släpps den 30 september. I normalfallet brukar Apple skicka ut sina uppdateringer klockan 10:00 på förmiddagen i Kalifornien, vilket motsvarar klockan 19:00 i Sverige.

Hur gör jag för att installera?

Öppna först Mac App Store, och klicka på Uppdatera i verktygsfältet. När systemet finns tillgängligt kommer den att dyka upp där. Det går givetvis också att skriva El Capitan i sökfältet för att komma rätt, och Apple brukar dessutom annonsera sitt nya system på butikens förstasida.

Klicka bara på Hämta/Installera för att påbörja nedladdningen. Det kan ta ett tag, särskilt i början när trafiken till Apples servrar brukar vara hög. När filen laddats ned kommer datorn att meddela att den måste startas om för att installera det nya systemet.

Vad krävs för att köra OS X El Capitan?

Alla Mac-datorer som kan köra det tidigare OS X Yosemite kan också köra OS X El Capitan. Det betyder att vissa datorer som är upp till sju år gamla kan göra systemet. Vissa funktioner kräver dock en nyare Mac, exempelvis Metal som kräver en dator från 2012 eller senare.

Följande Mac-datorer har stöd för OS X El Capitan:

  • Imac (Mitten av 2007 eller senare)

  • Macbook Air (Sent 2008 eller senare)

  • Macbook (Sent 2008 för aluminium-modellen, annars tidigt 2009 eller senare)

  • Mac Mini (Tidigt 2009 eller senare)

  • Macbook Pro (Mitten/sent 2007 eller senare)

  • Mac Pro (Tidigt 2008 eller senare)

  • Xserve (Tidigt 2009)

Kommentarer
48 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.