Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ingen sladd till fickan med hörlurarna Jaybird X2

Jaybird X2 är ett par trådlösa hörlurar som passar lika bra till Apple Watch som till Iphone. 99mac testar hur de fungerar under träningspassen och pendlingsturerna till jobbet.

#Jaybird gjorde sig ett namn för ett par år sedan när de släppte de trådlösa hörlurarna Bluebuds X. Lurarna har genomgående fått bra betyg i recensioner, men med ett par år på nacken är det nu dags för en ersättare.

De nya lurarna heter kort och gott Jaybird X2. På pappret ser det inte ut som att mycket har ändrats, men företaget har uppdaterat till nyare komponenter och förbättrat kvaliteten. Öronfenorna har också fått ny form som ska vara skönare i örat. 99mac har fått in ett par till testlabbet i färgen "Storm White".

Övning ger färdighet

Jag hämtade Jaybird X2 på väg hem från redaktionen och tänkte att jag bara skulle förbi hemma och byta om och sedan sticka ut i det vanliga löpspåret och börja testa direkt. Men riktigt så enkelt var det inte.

Jaybird X2 kommer med många små delar och kräver faktiskt lite montering innan det är redo för användning. Det visade sig också att det inte var helt lätt att få dem på plats i öronen utan jag fick snällt öva lite först.

Det blev till slut en kvällspromenad av den tänkta joggingrundan, men det första intrycket blev gott.

Till både träning och vardag

Jaybird X2 har helt klart lagt fokus på att locka aktiva anvädare. De erbjuder exempelvis en livstidsgaranti mot svett. Lurarna kan bäras med sladden antingen över och bakom örat eller ner och runt nacken. Det följer också med några kabelclips så att sladden kan samlas ihop runt huvudet utan att hänga ner och störa dig under träningen.

Då hörlurarna kan parkopplas med upp till åtta enheter kan du enkelt använda dem med flera av dina enheter. Jag har testat lurarna med min telefon och Apple Watch. Det var inga bekymmer att byta mellan, bara att ansluta från Bluetooth-inställningarna i respektive enhet. Den här typen av hörlurar kommer verkligen till sin rätt tillsammans med Apple Watch. Så skönt att slippa vara fast i telefonen för att kunna lyssna på musik under träningen!

Det följer med två sorters proppar att använda med hörlurarna, silikonproppar som blivit standard på de flesta in-ear-modeller och en uppsättning med skumproppar (Comply Foam Tips). De senare måste tryckas ihop lite och sedan hållas på plats i örat några sekunder medan de expanderar och stänger ute omvärlden.

Ta din tid och prova både olika storlekar och varianter för att få till så bra passform som möjligt. Jag kom fram till att storlek M fungerade bäst och fastnade nog mest för silikonpropparna.

Väl på plats sitter lurarna bra oavsett åt vilket håll du valt att ha sladden och med tanke på hur tyst och skönt det blir passar de lika bra under träningspasset som på pendeltåget mot jobbet. Det är skönt att slippa ha en sladd i telefonen även till vardags. De dränker inte ut allt ljud, men det behövs inte särskilt hög volym på musiken för att det ska bli lätt att stänga ute omvärlden en stund. Glöm inte att hålla ett öga på trafiken bara.

Ljud utan avbrott

För att få lite extra motivation under joggingturerna har jag provat ett helt gäng spellistor med olika genrer från Apple Music och Spotify på temat löpning. Ljudet låter riktigt bra så länge du har fått lurarna att sitta där de ska. Om det inte blivit tätt försvinner mycket av basgångarna direkt.

Det allra bästa är att musiken spelades upp utan några avbrott vare sig mobilen låg i väskan, hölls i handen eller jag spelade upp från Apple Watch. Räckvidden är förstås begränsad, men det går att lägga mobilen ifrån sig och flytta runt mellan exempelvis olika viktstationer utan några störningar i uppspelningen.

Jaybird X2 använder Bluetooth 2.1, och enligt företaget finns det ingen anledning att köra med någon nyare Bluetooth-standard då Bluetooth Low Energy inte räcker till för att strömma musik.

Summering och omdöme

Efter ett par gånger får jag till snitsen för att få lurarna på plats i öronen och njuter av att det inte är någon sladd som hänger och dinglar när jag springer. Jag tycker att det fungerade bäst att ha lurarna över och bakom öronen och med hjälp av kabelclipsen märks inget alls av sladden.

Ljudet är riktigt bra och batteritiden lika så. Någonstans mellan åtta och nio timmar får jag ut. För egen del innebär det att jag kan använda dem till över en veckas träning innan det är dags för laddning.

Efter att ha provat mig genom storlekarna på proppar och fenor och valt ut mina favoriter tycker jag att X2 sitter bekvämt även efter längre stunder.

Det tog inte lång stund att tycka om de här hörlurarna och jag kan varmt rekommendera dem till både sportiga hurtbullar och musiklyssnare som ledsnat på sladden till mobilen.

Fördelar
+ Många delar för den perfekta passformen
+ Bra ljud utan avbrott
+ Sitter kvar oavsett aktivitet

Nackdelar
- Krångliga att få på plats

Fakta: Jaybird X2

Vad är det?
Trådlösa hörlurar för aktiva användare
Funktioner
Volymkontroller och mikrofon. Svettåliga. Bluetooth 2.1+EDR. Upp till åtta enheter kan parkopplas till hörlurarna. Upp till åtta timmar på en laddning.
I lådan
X2-lurar, skumproppar (3 storlekar), silikonproppa (3 storlekar), öronfenor (3 storlekar), kabelclips, laddsladd, fodral
Vikt
13,8 gram
Pris

99mac vill passa på att rikta ett stort tack till Webhallen som lånade ut testexemplaret till den här artikeln.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.