Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple: "A9-testerna inte representativa"

Apple har uttalat sig om kontroversen kring A9-processorns strömförbrukning, och hävdar att skillnaden är försumbar, oavsett om processorn är tillverkad av Samsung eller TSMC.

Turerna kring de olika varianterna av processorn A9 har snabbt fått en egen hashtag kallad #chipgate på nätet. I takt med att Apples nya telefoner #Iphone 6S och #Iphone 6S Plus börjar säljas i allt fler länder idag ökar också antalet kunder som bestämt sig för att lämna tillbaka telefonen om den skulle visa sig ha "fel" processortillverkare.

Bakgrunden är att A9 tillverkas av både Samsung och TSMC, där Samsungs version är något mindre tack vare en tillverkningsprocess på endast 14 nanometer mot 16 nanometer för #TSMC. Skillnaden till trots uppvisar båda varianterna motsvarande prestanda, men tidiga stresstester utförda av användare tyder på att Samsungs processor drar mer ström och därmed ger en kortare batteritid för telefonen.

Apple har nu gjort ett officiellt uttalande till tekniksajten Ars Technica där företaget förnekar att det rör sig om några anmärkningsvärda skillnader under vanlig användning. De tester som gjorts är inte representativa, då de bygger på att pressa processorn att gå med full hastighet hela tiden. Det gör den inte i normala fall, och därmed varierar batteritiden snarare utifrån hur telefonen används än vilken tillverkare processorn har. Enligt Apple skiljer batteritiden mellan olika exemplar av Iphone 6S och 6S Plus inte mer än 2–3 procent, oavsett tillverkare. Apples uttalande publiceras här i sin helhet:

– Med den Apple-designade processorn A9 i din Iphone 6S eller Iphone 6S Plus får du den mest avancerade smarta mobiltelefonprocessorn i världen. Varje processor vi skeppar möter Apples högsta standard för otrolig prestanda och ger utmärkt batteritid, oavsett telefonens kapacitet, färg eller modell.

Vissa syntetiska labtest som kör processorn på en konstant tung arbetsbörda tills batteriet tar slut är inte representativa för användning i den verkliga världen, eftersom de tvingar processorn att gå för fullt under en orealistisk del av tiden. Det är ett missledande sätt att mäta verklig batteritid. Våra tester och data från kunder visar att den faktiska batteritiden hos Iphone 6S och Iphone 6S Plus är mindre än 2–3 procent mellan olika exemplar, även när vi betraktar olika komponenter.

Appen Lirum Device ska uppdateras

Under gårdagen rapporterade 99mac att appen Lirum Device Info, som är ett enkelt sätt att kontrollera vilken processor som sitter i en Iphone, plötsligt försvunnit från App Store.

Enligt appens utvecklare finns det dock ingen hemlig konspiration bakom det faktum att appen försvann. På Twitter uppger Lirum Labs att de själva plockade ned appen på grund av kompatibilitetsproblem med Apples senaste hårdvara. Tanken var att en ny uppdaterad version skulle komma vid ett senare tillfälle, och utvecklaren förnekar att det hela har något med processorhärvan att göra.

I skrivande stund är däremot appen tillbaka, både i sin gratisversion och den som kostar 29 kronor. Enligt Lirium Labs är detta på grund av den stora efterfrågan.

Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.