Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apples nya Fusion Drive snålar med flashlagring

Apples nya Imac-datorer går att få med Fusion Drive, men mängden flashlagring är mindre än en femtedel av tidigare modeller.

Under gårdagen släppte Apple uppdaterade versioner av sin stationära dator Imac, där 21,5-tumsmodellen bland annat fått en Retina-skärm i upplösningen 4K. Liksom för tidigare modeller går det också att beställa datorerna med en Fusion Drive, vilket är en vanlig hårddisk ihopkopplad med SSD-lagring som filerna skrivs till och sedan flyttar till den större, men långsammare, disken av systemet.

#Fusion Drive kombinerar därmed det kostnadseffektiva lagringsutrymmet hos en vanlig hårddisk med den snabbare hastigheten hos en SSD. Tidigare versioner av Fusion Drive har inehållit flashlagring på 128 gigabyte. Utrymmet i de nya modellerna är dock betydligt mer begränsat än så – en Fusion Drive på en terabyte innehåller endast 24 gigabyte flashlagring, mindre än en femtedel jämfört med tidigare. Detta visar information från Apples webbplats.

De större varianterna av Fusion Drive med två eller tre terabyte lagringsutrymme innehåller fortfarande 128 gigabyte flashlagring, och Apple rekommenderar någon av dessa konfigurationer för datorer med 32 gigabyte primärminne för att få bästa prestanda. Ett skäl till detta är att när en Mac går i vila sparas innehållet i primärminnet på lagringsutrymmet, och plockas fram igen när datorn vaknar. Om primärminnet är större än mängden flashminne skulle datan behöva sparas på det långsammare hårddiskutrymmet, vilket borgar för en morgontrött Mac när den vaknar ur vila.

Prisexempel, grundmodell med 1 TB hårddisk

Lagringsalternativ

Pris

1 TB Fusion Drive

+1 100 kr

2 TB Fusion Drive

+3 300 kr

3 TB Fusion Drive

+4 400 kr

256 GB flashlagring

+2 200 kr

512 GB flashlagring

+5 500 kr

Kommentarer
19 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.