Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

snabbtest

Vilken webbläsare är snabbast i OS X El Capitan?

99mac har kört igenom tre Javascript-tester för att se hur de största webbläsarna presterar i OS X El Capitan.

För ett år sedan ställde 99mac OS X-versionerna av webbläsarna Chrome, Firefox och Safari mot varandra för att se vem som erbjuder snabbast surf med hjälp av några Javascript-tester. Nu när Apple har släppt nya OS X El Capitan kör vi om testerna för att se om något har förändrats.

Tre utmanare

Kikar vi på besöksstatistiken på 99mac.se är Safari, Chrome, Internet Explorer och Firefox de populäraste webbläsarna i fallande ordning.

Internet Explorer finns inte för OS X så den kan vi inte testa, däremot har vi installerat de senaste versionerna av de andra tre webbläsarna på Apples nya 21,5-tums Imac med 4K-skärm. Datorn har senaste versionen av OS X 10.11.1 (15B42) installerat.

Webbläsare

Version

Safari

9.0.1

Chrome

46.0.2490.86

Firefox

42.0

Hjärtat i Safari är renderingsmotorn Webkit. Det är ett projekt med öppen källkod som tidigare också drev Googles webbläsare Chrome. Nu har de gjort en egen version av Webkit som de kallar för Blink. Firefox å sin sida använder motorn Gecko.

Tre tester

Det första Javascript-testet de konkurrerande webbläsarna får köra är Jetstream version 1.1 som utvecklas av Webkit-utvecklarna. Testet körs tre gånger och slutar med en poängsumma där högre är bättre.

Webbläsare

Poäng

Safari

230

Chrome

224

Firefox

205

Vårt andra test kommer från Google som också utvecklar webbläsaren Chrome. Deras test Octane vill efterlikna hur det är att använda spel, interaktiva webbsidor och nätbaserade produktivitetsverktyg och levererar resultat i poäng där högre är bättre.

Webbläsare

Poäng

Chrome

36985

Firefox

34542

Safari

33931

Det tredje testat kommer från Mozilla som gör webbläsaren Firefox. Testet heter Kraken och mäter hur lång tid det tar att slutföra ett antal tester. Kraken baseras på ett äldre Javascript-test med namn Sunspider och rapporterar resultatet i millisekunder, kortare tid är bättre.

Webbläsare

Poäng

Firefox

827

Chrome

863

Safari

1014

Summering

Precis som förra året tar webbläsarna hem en seger var. Någon klar vinnare får vi därför inte ut med hjälp av endast de här Javascript-testerna. Det som däremot är tydligt är att varje webbläsare optimeras för sitt eget test, Safari vinner Webkit-testet, Chrome tar hem Googles test och Firefox vinner i Mozillas test.

I OS X är det fritt fram att välja vilken webbläsare man vill ha som standard, och eftersom de här webbläsarna är gratis är det lätt att ladda ned dem och testa sig fram efter en egen favorit. Kanske är det en kombination av webbläsare som passar dig bäst.

På redaktionen är Safari den mest använda webbläsaren med Chrome som andrahandsval. Ingen av oss har Flash installerat på grund av alla återkommande allvarliga säkerhetsproblem, och i de få fall vi behöver titta på sådant innehåll får Chrome hoppa in då den kommer med en inbyggd och alltid uppdaterad Flash-spelare.

Vilken webbläsare kör du och varför? Berätta i kommentarerna nedan.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
17 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.