Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

test

Teckna med Ipad Pro

Serietecknaren Lisa Medin besöker redaktionen för att testa hur Ipad Pro och Apple Pencil lämpar sig för teckning.

Det har blivit dags att känna på vad #Ipad Pro går för som teckningsredskap, och vad passar bättre än att 99mac bjuder in serietecknaren Lisa Medin för detta ändamål? Lisa har tidigare gästat 99mac:s poddradio två gånger, och återfinns också i vårt forum under namnet Manglobe.

Vi satte Lisa Medin framför en Ipad Pro och gav henne en Apple Pencil, och efter en timme ungefär frågade vi om hennes intryck. Lisa testade ett flertal appar, bland annat Paper och Photoshop Sketch samt att teckna i Photoshop på en Macbook Pro via appen #Astropad.

Vad är dina intryck av Ipad Pro?

– Det är väldigt lätt att komma in i ett flöde. Jag upplever den inte som otillgänglig, men jag har ju också använt flera andra ritplattor så jag är ganska van att rita på en glätt yta.

Om jag inte hade testat något liknande tidigare så hade det nog varit en längre inlärningskurva, men jämfört med andra ritplattor så känns ju det här verkligen som en Ipad, vilket inte stör mig alls. Jag använder ju Ipad sedan tidigare till många andra saker, och gillar att man kommer så nära innehållet – men att teckna på den har jag inte känt mig bekväm med förrän nu. Det känns naturligt vid användning, och det känns inte som att jag leker med en väldigt dyr och ömtålig apparat, utan det är väldigt hemmavant. Det är en fördel.

Jag kan däremot inte riktigt säga hur väl Ipad Pro skulle fungera tillsammans med mina befintliga professionella ritprogram. Det finns en stor potential, det skulle kunna bli väldigt bra. Två gånger den senaste veckan har jag ju dagdrömt, varit på vippen att gå in i en Apple Store och bara fyllt varukorgen med en Ipad Pro och massor av tillbehör innan jag hejdat mig.

Var tycker du om själva hårdvaran – Ipad Pro och Apple Pencil?

– Pennan är helt fantastisk! Jag känner mig lite nostalgisk, för det känns verkligen som en penna man använde i skolan. Alla har använt den, och jag tror knappt det finns någon som inte omedelbart känner sig bekant med den. Den har tyngd utan att vara för tung, men känns ändå inte plastig. Jag trodde den skulle kännas plastigare, men jag blir verkligen fascinerad av hur de har fått det här att klicka. Pennan balanseras så himla bra i handen.

Lagget är nästan obefintligt. Det är försumbart. Om jag bara ritar snabbt och med många streck så missar den nästan ingenting. Visst, strecken hade dykt upp på en Wacom-ritplatta också vid vanlig användning, men här känns det verkligen som att den fångar upp tecknandet i realtid. Det är stor skillnad, och det är något som kräver ganska mycket kräm av enheten. Att den klarar av att låta användaren rita med sådan precision är verkligen inte självklart. Jag skulle säga att med rätt program så är själva prestandan inget problem.

Hur står den sig om du jämför med en vanlig ritplatta?

– Jag har bara använt plattor modellen större; men kvalitetsmässigt kan man nog jämföra med en av de bättre ritskärmarna. Den jag tänker på som finns på marknaden sedan tidigare – om som liknar iPad pro i funktionalitet – är Wacoms Cintiq Companion/Hybrid. Den fungerar som en fristående surfplatta/dator och kommer då med operativsystemen Windows eller Android, vilket inte är ett alternativ för mig (inte minst för att den väger lika mycket som min dator!). Om jag kunde parkoppla Ipad Pro med mina favoritprogram i OS X på ett bra sätt (som en extern ritskärm), då vore den verkligen ett fullvärdigt alternativ.

Det känns som att det finns jättestora möjligheter för Ipad Pro, och jag blir nyfiken på vad Apple har för planer på det här området. Fördelen med Ipad är ju att den är så lättillgänglig. Det här skulle kunna vara en bra inkörsport för de som upplever att konst och teckning är något avlägset. Jag har redan sett exempelvis unga tjejer som sitter och "slötecknar" på sin Ipad Mini på tunnelbanan. Sådant såg man aldrig förut.

Så jag tror Ipad som konstnärsredskap skulle kunna bli relevant för ännu fler människor nu, om Apple väljer att satsa på det. Jag tror det är fullt möjligt, och jag är positiv.

Hur fungerade det att parkoppla Ipad Pro till ett program i OS X genom Astropad?

– Nu testade jag ju det med Photoshop och det fungerade ju ganska bra, men inte helt hundra. Det är svårt att säga hur väl det skulle fungera med programmet Clip Studio Paint (även känt som Manga Studio) som jag annars använder för att skapa mina serier.

Ett problem jag upplevde är att Astropad (förmodligen som en bieffekt av tryckkänsligheten) verkar registrera starten för varje tryck med pennan med en liten prick på teckningsytan, vilket är störande men kanske går att få bort med tiden. Varje penseldrag eller linje registreras som en enskild händelse, och jag vill inte behöva fundera på hur många penndrag jag gör utan vill bara teckna. Det störde mig lite, men Astropad för Ipad Pro är ju fortfarande en betaversion så jag tror att det har en god chans att bli bra i slutändan. Kanske kommer Astropad att fungera bättre mot Clip Studio Paint, som ändå är ett program avsett att teckna i. Photoshop är ju primärt tänkt för bildredigering, även om det används flitigt av illustratörer.

Ett annat problem är det här med färgrymd. För illustratörer och grafiker som jobbar mot webben är det nog inga problem, men ska du arbeta mot tryck så måste du kunna trycksäkra filer på ett bra sätt. Då skulle jag avråda från att använda utrustning där man (ännu) inte kan färgkalibrera eller har åtminstone medel-avancerade exportmöjligheter (Ipad och alla andra skärmar förhåller sig till en RGB-färgrymd vilket är fint, men bedrägligt). Du måste kunna vara säker på att det du får ut i slutändan är det du avsett. Men redan nu kan man ju jobba mot en dator, då bör det vara ett mindre problem.

Hur fungerade arbetsflödet med Photoshop Sketch och Adobe Creative Cloud?

– Jag gillar Photoshop Sketch väldigt mycket, och det här arbetsflödet är ju väldigt lämpligt för just skisser. Jag tror i princip att jag skulle kunna påbörja ett projekt med en kund på det här sättet. Jag skulle kunna sätta mig ner i ett möte med en Ipad Pro i knät och börja med några enkla skisser. Kunderna skulle kunna ge feedback på plats, och sedan skulle jag kunna gå till min arbetsplats och slutföra bilderna i datorn. Jag tror framförallt att reklamare kommer att kasta sig över den här lösningen.

Om du skulle ramla över en Ipad Pro, hur skulle du använda den i ditt nuvarande arbetsflöde?

– Om den bara dyker upp från ingenstans? Jag tror jag skulle satsa på att få ihop en kombination av mitt skrivande och mitt tecknande när jag är på resande fot. Jag skulle försöka använda Ipad Pro till själva idé-processen, den delen av arbetet när man spånar och tecknar och bara försöker få ner så mycket som möjligt. Den delen skulle vara lämplig att Ipad-ifiera.

Där längtar jag ju efter en IOS-version av programmet Scrivener (ett skrivarprogram som i nuläget finns till Mac och pc). De har ju pratat om det så länge, och den måste komma snart – för jag börja bli otålig. Scrivener skulle vara en dröm tillsammans med Ipad Pro. Det i kombination med teckningsmöjligheterna skulle vara väldigt attraktivt för mig som bildberättare.

Finns det några särskilda funktioner du efterfrågar som saknas?

– Ska jag vara helt ärlig skulle jag ju vilja ha detta som en fullfjädrad OS X-dator. Jag vill ha den med tangentbord och fullt kompatibel med alla grafikprogram. Men jag kan också tänka mig att den går andra vägen, det vill säga att proffsprogrammen utvecklas och blir mer Ipad-vänliga. Det finns väldigt mycket möjligheter.

Det är lite som i spelet Minecraft första gången du lyckas skapa en yxa. Ju mer du upptäcker vad du kan göra med det första verktyget, desto fler potentiella möjligheter öppnar upp sig. En upptäckt leder till en annan, och man inser att det går att göra riktigt avancerade saker med de där blocken. Till slut blir tanken så hisnande att det knappt går att ta in. Så känner jag med Ipad Pro – jag vet inte exakt vart det kan leda, men jag har mina aningar om att det blir väldigt spännande. Det hela beror nog på vad apputvecklare väljer att göra, och naturligtvis hur Apple själva väljer att gå vidare.

Tror du själv att du har en Ipad Pro nästa år?

– Med tanke på att min nuvarande Ipad börjar bli lite till åren kommen så tror jag att min nästa Ipad mycket väl skulle kunna bli en Ipad Pro. Det handlar dock lite om hur mycket grejor man faktiskt kan kånka runt på. Som en Ipad tycker jag ju egentligen att den är lite för stor, även om just storleken är helt fantastisk att teckna på. Så jag vill egentligen ha den här storleken att teckna på, men skulle nog helst se en lite mindre, lite mer bärbar.

Det är mycket möjligt att jag kommer att trilla dit om något år, och köpa en Ipad Pro bara finanserna tillåter. Jag är rätt förtjust.

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.