Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Lifi lovar 100 gånger snabbare överföring än Wifi

Vad sägs om att kunna ladda hem en film på bara några sekunder, och att få tillgång till trådlös uppkoppling överallt där det finns en lampa? Detta kan bli verklighet i framtiden, och nu har de första testerna gjorts utanför labbet.

Den nya tekniken Lifi, Light Fidelity, har för första gången testats utanför labbmiljö, och resultatet är lovande. Redan tidigare i år uppmättes hastigheten 224 gigabit per sekund i ett labb i Oxford. Det skulle innebära att det går att ladda ned 18 filmer på 1,5 gigabyte vardera på en sekund.

Riktigt så snabbt gick det inte vid tester i kontorslokaler i Tallin, men företaget Velmenni lyckades ändå föra över data med en gigabyte per sekund, ungefär hundra gånger snabbare än dagens trådlösa nätverk med Wifi. Detta rapporterar International Business Times.

Till skillnad från traditionell Wifi-teknik använder Lifi inte radiovågor utan skickar data genom att använda synligt ljus mellan 400 och 800 terahertz (THz), så kallad VLC (Visible Light Communication). Det kan beskrivas som en mycket avancerad form av morsekod, där dioder blinkar binär kod i extrema hastigheter. Blinkandet är så snabbt att det inte går att uppfatta med det mänskliga ögat.

Däremot kan överföring med Lifi inte gå genom väggar, vilket talar för att den knappast kommer att ersätta dataöverföring med hjälp av radiovågor helt och hållet, utan fungera som ett komplement. Denna begränsning innebär dock att dataöverföringen blir säkrare, och minskar risken för att enheter stör ut varandra.

Tekniken uppfanns av professor Harald Haas vid universitetet i Edinburgh. I ett framträdande på konferensen TED har Haas tidigare hävdat att Lifi relativt enkelt i framtiden skulle kunna byggas in i LED-glödlampor och användas i befintlig infrastruktur. Haag säger:

- Allt vi behöver göra är att montera ett litet mikrochip i varje potentiell ljuskälla och detta skulle kombinera två grundläggande funktioner: ljus och trådlös dataöverföring. I framtiden kommer vi inte bara att ha 14 miljarder glödlampor, utan vi kanske kommer att ha 14 miljarder Lifi-lampor i världen för en renare, grönare och ljusare framtid.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.