Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Krönika: Hörlurskontakten redo för pension

Om Apple väljer att ta bort hörlurskontakten från nästa Iphone vore det inte konstigt. De har tidigare visat sig villiga att klippa banden med föråldrad teknik, och bra alternativ finns redan idag.

Om vi får tro den senaste tidens rykten kommer nästa års Iphone att sakna en 3,5 millimeters hörlurskontakt. Det vore isåfall den senaste i raden av föråldrad teknik som Apple gör sig av med, efter att ha pensionerat både diskettstation och Superdrive i Mac, och på mjukvarusidan sagt upp bekantskapen med Adobe Flash. Alla som följt Apple ett tag vet att företaget inte är rädda för att bryta med det förgångna.

Detta gäller också när det förgångna består av Apples egen teknik eller produkter. Musikspelaren Ipod Mini togs bort när den stod på höjden av sin popularitet, och ersattes av Ipod Nano som blev ännu mer populär. Den opraktiska 30-pinskontakten ersattes av den supersmidiga Lightning-anslutningen 2012. Som en tumregel verkar Apple behålla gamla lösningar tills de har en bättre, och inte längre än så.

Oavsett om det blir nästa år eller senare som den gamla "telepluggen" försvinner från IOS-enheter kommer den knappast finnas kvar för alltid. Kontakten har rötterna i 1800-talet, och är tveklöst det äldsta stycke teknik som finns i Iphone. Kontakterna användes ursprungligen för omkoppling av telefonväxlar, men fick popularitet inom andra områden eftersom den var både slitstark och billig.

En av anledningarna till att den nu ryktas försvinna är att kontakten sina 3,5 millimeter till trots är i vägen för att kunna göra ännu tunnare Iphone-modeller. Visserligen är Ipod Touch (6,1 millimeter) tunnare än dagens Iphone 6S (7,1 millimeter) trots att den också har hörlurskontakten, men det är ingen stor skillnad. Ipod Nano har också hörlurskontakt och är faktiskt ännu tunnare – 5,4 millimeter. Tittar vi på Nanon verkar den dock ha nått gränsen för hur tunna enheter det går att göra och ändå behålla hörlurskontakten. En framtida Iphone skulle alltså i princip kunna bli lite drygt en millimeter tunnare utan att tappa den analoga ljudkontakten.

Nu är det förmodligen inte fullt så enkelt. Insidan av en Iphone är ett pussel av komponenter, där trådlösa sändare och A-processorer trängs om utrymmet med batteri och SIM-kortsläsare. Att plocka bort hörlurskontakten skulle frigöra värdefull plats som kan möjliggöra en tunnare Iphone och samtidigt bibehålla dagens batteritid.

Troligtvis finns det också andra skäl för att pensionera hörlurskontakten. Att enheterna då skulle gå att göra mer vattentäta är en möjlighet som lagts fram. Enligt information till tredjepartstillverkare är Apples egen Lightning-kontakt redan vattentät, så den anslutningen går förmodligen att vattenskydda till skillnad från hörlurskontakten. Se bara hur vattentålig Apple Watch är – jag gissar att Apple gärna vill åstadkomma något liknande för sin flaggskeppsprodukt.

Lightning kan redan idag skicka ljud, och det finns ett fåtal Lightning-kompatibla hörlurar på marknaden. Om Apple tar bort hörlurskontakten från en av världens populäraste musikspelare kommer antalet garanteraet att mångdubblas inom några månader. Samtidigt blir trådlös ljudöverföring via Bluetooth allt vanligare och mer populärt, även om den tekniken medför sina egna nackdelar – hörlurarna kräver batteri exempelvis.

På många sätt kan alltså tiden sägas vara mogen att klippa banden med telepluggen och låta våra öron bli den sista och enda analoga delen i ljudets distributionskedja. De som drabbas, och de som kommer att gnälla högst, är alla de som redan har införskaffat ett par hörurar med traditionell kontakt. När gammal teknik byts ut mot ny blir alltid en del tillbehör plötsligt oanvändbara. Så var det med diskettstationen, och så var det med 30-pinskontakten.

Däremot kan vi säkert hoppas på att Apple också lanserar en 3,5 millimeter till Lightning-adapter tillsammans med Iphone 7. En sådan adapter skulle låta befintliga kunder fortsätta att använda sina gamla hörlurar tills de går sönder, och den kommer förmodligen bara kosta 849 kronor i en Apple-butik nära dig.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
20 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.