Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac räddar julen

Baka lussekatter med Ida

Så här med Lucia runt hörnet bestämmer sig Ida Lindkvist för att baka lussekatter "99-style" och filmar hela kalaset för ert nöje.

Undrar du över hur du fixar till lussekatterna till årets Lucia-firande? Ingen fara, 99mac kommer till undsättning med denna del av vår serie #99mac räddar julen.

Receptet

  • 2 1/2 dl mjölk blandat med 2 påsar saffran

  • 25 gr jäst (blå för matbröd)

  • 50 gr rumsvarmt smör

  • 3/4 dl socker

  • 1/4 tsk salt

  • 125 gr Kesella

  • 7–8 dl vetemjöl

  • 1/2 dl russin som fått ligga i lättglögg en stund

  • 1 ägg för pensling direkt efter gräddning

Sätt ugnen på 230 grader. Blanda lite av mjölken med saffran i en kastrull och värm upp (koka inte). Häll i resten av mjölken och låt vätskan svalna ordentligt.

Smula ned jästen i en bunke, höll över lite av mjölken och lös upp jästen. Tillsätt resten av mjölken tillsammans med salt, socker, Kesella och smör.

Tillsätt mjölet lite i taget. Bara så mycket mjöl så att degen börjar släppa från kanterna. Lägg över en duk och låt jäsa till dubbel storlek. Sätt timer med Siri på omkring 60 minuter och kontrollera degen då. När du lägger degen för jäsning kan du stoppa ned russinen i glögg och låta dem marinera tills det är dags att dekorera bullarna.

När degen jäst färdigt lägger du den på mjölat bakbord och knådar lite, eventuellt behövs mer mjöl för att degen ska gå att hantera. Men var försiktig. Lite kladdigt bör det vara för att bullarna inte ska bli torra. Jag har russin också i degen och tog ungefär hälften av glöggrussinen och knådade in, men för den som inte gillar det går det så klart bra att hoppa över det. Forma dina bullar, lägg på plåt med papper och lägg över handduk igen. Låt jäsa 10–15 minuter igen. Sätt återigen en timer med hjälp av Siri.

När bullarna jäst lite på plåten är det dags att stoppa dem i ugnen. Omkring 10 minuter blir bra, de ska få lite färg. Ta ut dem och pensla dem med ett uppvispat ägg och låt dem svalna under handduk på ett galler.

God Jul!

Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.