Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Mackeeper läcker kunddata

Ökända programmet Mackeeper har dålig säkerhet kring sina kunders uppgifter, enligt en säkerhetsexpert som kommit över känslig information om över 13 miljoner användare.

Programmet Mackeeper känner säkert många Mac-användare igen genom dess aggressiva reklamstrategi som via popup-fönster påtalar att användarens dator är utsatt för risk, och att Mackeeper kan hjälpa. Utvecklaren Zeobit/Kromtech har flera gånger blivit stämda för falsk marknadsföring och att de lurar användare att installera programmet.

Som om detta inte vore nog är nu Zeobit/Kromtech i hetluften för att ha mycket dåliga säkerhetsrutiner kring sina användares kunduppgifter. Säkerhetsforskaren Chris Vickery upptäckte av en händelse en säkerhetslucka i företagets server, och kunde enkelt ladda hem en databas innehållande uppgifter om över 13 miljoner användare. Vickery rapporterade detta på internetforumet Reddit, och uppgav att servern var helt oskyddad.

Själva databasen var visserligen krypterad, men med en mycket svag kryptering som enkelt skulle gå att knäcka, enligt Vickery. Detta rapporterar Krebs on Security, som också skriver att utvecklarna bakom Mackeeper har bekräftat intrånget och tackar Vickery för att han uppmärksammat säkerhetsbristen.

Enligt Zeobit/Kromtech innehöll de läckta uppgifterna inte betalningsinformation om några av företagets kunder, men däremot namn, användarnamn, lösenord och annan information som IP-adresser och köphistorik. Chris Vickery själv säger:

– Lustigt nog äger jag inte ens någon Mac, och jag hade aldrig hört talas om Mackeeper innan igår kväll. Jag visste inte att det var ett slags bluff- eller skrämselprogram som tvingar sig på folk. Ironin här är ganska stor.

99mac rekommenderar alla våra läsare att hålla sig ifrån programmet Mackeeper och inte installera det.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.