Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple TV en het julklapp

Många önskar sig hårda paket under granen, och särskilt mediaspelare och mobiltelefoner är populära visar en undersökning. Fortfarande föredrar dock de flesta konsumenter traditionella klockor framför smarta.

Teknikbarometern är en rapport som regelbundet undersöker konsumenters köpintresse för olika typer av hemelektronik. Bakom undersökningen står HUI Research som ägs av branschorganisationen Svensk Handel. Teknikbarometern baseras på data från prisjämförelsetjänsten Prisjakt.

Julen är hemelektronikens högsäsong, och inför detta har Teknikbarometern undersökt vilka produkter och kategorier som det är mest köpsug efter i Sverige.

Mediaspelare ökar mest

Den kategori som fått störst intresseökning jämfört med förra året är mediaspelare, där köpintresset under november 2015 ökade med 153 procent jämfört med november 2014. Mest populär är Apples nya Apple TV som driver intresset, följt av andra generationens Google Chromecast. Teknikbarometern skriver:

– Bakom den starka tillväxten ligger lanseringen av fjärde generationens Apple TV. Senast en ny Apple TV lanserades var 2012, därefter har köpintresset legat relativt stilla över säsongerna sett. [..] Inte bara Apple TV ligger bakom uppsvinget för mediaspelare, utan även Google Chromecast röner framgångar. Inte minst beror detta på priset, enheten kostar ungefär en fjärdedel av Apple TV. Det smidiga formatet på Chromecast uppskattas av konsumenterna.[..] Även om Apple TV sticker ut i statistiken har båda dessa prylar potential att hamna under den teknikintresserades julgran i år.

Intressanta mediaspelare enligt Teknikbarometern

1

Apple TV 32 GB (fjärde generationen)

2

Google Chromecast (andra generationen)

3

Apple TV (tredje generationen)

4

Google Chromecast (första generationen)

5

MiniX Neo X8-H Plus 16GB

Mobiltelefoner och smarta klockor

Köpintresset för smarta mobiltelefoner fortsätter att vara starkt, och tillväxten jämfört med föregående år ligger på åtta procent. Listan domineras av Apples Iphone- och Samsungs Galaxy-telefoner, men Sony Xperia och Nexus 6P från Huawei finns med. Även tillbehör för mobiltelefoner är populärt så som hörlurar. Intresset för mobila högtalare har ökat med ytterligare fem procent under november jämfört med årets tidigare toppnotering i juni.

Smarta klockor har fått stor uppmärksamhet i media under året, mycket tack vare lanseringen av Apple Watch. Köpintresset för smarta klockor har också ökat, men fortfarande är det traditionella armbandsur som dominerar. Hittills under året står vanliga klockor för 66 procent av klicken på Prisjakt, och smarta klockor för 34 procent.

En annan teknikpryl som fortfarande inte fått en dominerande position över sina traditionella föregångare är robotdammsugaren. Vad gäller köpintresset står robotdammsugare för 27 procent jämfört med 73 procent för traditionella dammsugare.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.