Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Nya rykten om HD-musik på Itunes

Nya uppgifter gör gällande att Apple planerar att uppgradera musiken i Itunes till så kallat HD-ljud, med möjligheter till en mer omfångsrik och detaljerad ljudbild.

I april 2014 rapporterade 99mac uppgifter om att Apple planerade att förbättra den tekniska kvalitén på musiken som säljs på #Itunes. Genom att erbjuda musik kodad i ett så kallat lossless-format och i 24 bitar istället för dagens 16 bitar skulle bättre detaljrikedom och större omfång i musiken kunna behållas.

Förändringarna skedde dock aldrig, och fortfarande erbjuder Itunes musik kodad i formatet AAC och komprimerad i 256 kilobit per sekund. Tidigare i år lanserade Apple också den strömmande musiktjänsten Apple Music som använder samma format.

Nu kommer dock nya uppgifter om att Apple förbereder så kallat HD-ljud för lansering under 2016. Det rapporterar Macotakara [Google-översatt] som hänvisar till källor inom musikindustrin. Sajten konstaterar också att operativsystemet IOS 9 har stöd för 24 bitars-ljud via Lightning-anslutningen, något som IOS 8 inte hade.

Apple har också ryktats ta bort hörlurskontakten från nästa Iphone för att istället använda Lightning, och enligt Macotakara förbereder flera tillverkare nya hörlurar inför Apples väntade övergång till HD-ljud.

Materialet finns tillgängligt

Det bör nämnas att Apple ända sedan 2012 bett skivbolag att skicka musikfiler till Itunes i lossless-format i samband med initiativet Mastered for Itunes där musiken mastras speciellt för att låta bra i komprimerat digitalt format. Apple har alltså rimligen sitt musikbibliotek i Itunes redo för övergången till HD-ljud.

Som 99mac tidigare rapporterat satsar också konkurrenten Sony på HD-ljud och har börjat bygga in stöd för detta i sina mobiltelefoner och andra produkter.

Det återstår att se om uppgifterna stämmer och Apple till slut uppgraderar musiken i Itunes till filer med större teknisk kvalitét. Oklart är också om vad detta innebär för den strömmande musiken från Apple Music. I dagsläget erbjuder konkurrenten Tidal lossless-musik, men för en högre månadskostnad än vad Apple Music tar. Att kunna strömma lossless-kvalitet när användaren är ansluten till ett Wifi-nätverk kan därför bli ännu ett sätt för Apple att möta konkurrensen inom strömmande musik.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.