Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Dags att knyta ihop det smarta hemmet

Hemmen blir allt smartare, tack vare uppkopplade sensorer och andra prylar som pratar med varandra. 99mac besöker på CES några av spelarna som vill styra ditt hem.

I framtiden kommer det mesta i hemmet att vara uppkopplat, och både kylskåp, spis, tv och garageport kan väntas vara utrustade med sensorer och en liten processor. Det betyder också att funktioner som belysning, lås och annat kan kontrolleras via en app. Under #CES i Las Vegas passar mängder av tillverkare på att visa upp sina prylar och system för hemmet, och det finns många olika att välja mellan.

Fibaro

En av de mest intressanta aktörerna är Fibaro som erbjuder en hel serie produkter som automatiserar olika delar av hemmet. Några exempel är en persiennstängare, en strömkontakt och sensorer för bland annat översvämning och fönsterluckor. Hjärtat i systemet är Home Center 2, eller den mindre Home Center Lite, som kontrolleras via en webbsida eller den tillhörande mobilappen. Fibaro använder standarden Z-Wave vilket betyder att även andra tillverkares produkter med stöd för Z-Wave kan integreras i systemet.

Särskilt roliga produkter som förtjänar att nämnas är Fibaros smarta knapp The Button som kan programmeras att utföra olika funktioner med en knapptryckning. Knappen är batteridriven och kan fästas i princip var som helst i hemmet. Liknande funktion ger tryckpanelen Swipe, men reagerar istället på olika sveprörelser. Det går exempelvis att programmera Swipe att öka belysningen genom att svepa uppåt, eller dra ner persiennerna genom att svepa åt höger.

Smanos

Smanos har sitt säte i Amsterdam och Dallas, och har säkerhet och övervakning som utgångspunkt. Ryggraden i Smanos produkter är därför ett alarmsystem som kopplas till kameror och olika sensorer. Beroende på modell kan upp till 50 sensorer kopplas till en och samma basstation. Värd att nämna är den kombinerade kameran och dörrklockan som filmar besökaren och tar kontakt med husets ägare via mobiltelefonen. Även om personen inte är hemma kan tvåvägskommunikation upprättas.

För att kunna bygga ut sitt Smanos-system med annan funktionalitet finns stöd för både Homekit och Z-Wave vilket gör att bland annat Nest-produkter, Philis Hue-lampor och mycket annat också går att kontrollera genom samma app.

Bang & Olufsen

Alla kanske inte vet att danska högtalartillverkaren Bang & Olufsen också satsar på att bli en storspelare i morgondagens smarta hem. Men B&O har under flera år utvecklat systemet Beolink som knyter ihop musiken i hemmet tillsammans med tv, ljussättning, temperatur och mycket annat. Via en mobilapp eller den fysiska fjärrkontrollen Beoremote One kan användaren skapa ett antal förvalda "scener" som sedan aktiveras med ett enda klick. För att se en film passar en nedtonad belysning bäst, och persiennerna för fönstret kan automatiskt fällas ned. Olika rum i huset kan ha olika scener aktiverade, så som olika musik eller filmer som spelas.

Bang & Olufsen har liksom Smanos utformat sin teknik för att passa med de allra flesta smarta hemmet-prylar och plattformar. Apple TV, Sony Playstation, en tv från Samsung och Google-termostaten Nest är bara några av en lång rad produkter som går att koppla ihop med B&O. Under en demonstration på CES användes en Amazon Echo för att möjliggöra röststyning av systemet.

Kommentarer
26 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.