Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Dyrt att ta betalt för internettjänster

<div align=left><i>FOTO: Mats Björnström</i></div>

Allt fler svenska internettjänster väljer att ta betalt för hela eller delar av tjänsteutbudet för att täcka kostnaderna och möjliggöra nya spännande produkter. 99mac kommer berätta lite kort om våra erfarenheter.

Den gamla internetmyten "på internet går det inte att ta betalt för tjänster" börjar alltmer lösas upp i takt med att stora tjänster som Aftonbladet, Lunarstorm mfl börjar erbjuda tilläggstjänster mot betalning. Oftast rör det sig som mikrobetalning á 10kr men i fallet Aftonbladet rör det sig om 298kr inkl moms per år.

Små tjänsteleverantörer som 99mac har dock svårt att genomföra liknande upplägg på grund av att betalningsleverantörerna har så höga avgifter - läs mer och bli förvånad!

Det har blivit alltmer populärt att betala via SMS och telefon som ett komplement till traditionella betalvägar som kreditkort, faktura och direktbetalningar. 99mac har varit i kontakt med Samport som är en av ett fåtal svenska företag som erbjuder betalningslösningar.

Samport erbjuder flera olika servicenivåer men för ett sajtnätverk som 99mac med systersidor passar TellusPay Server bäst. Anslutningsavgifter är då 10.000 kr och månadsavgiften 1.995kr med en transaktionsavgift på 3kr, alla priser exkl moms. Med andra ord krävs det rejäla intäkter för att ens täcka betalvägarna. Med TellusPay server skulle 99mac kunna ta emot betalningar genom:

- SMS-betalning (premium SMS är den rätta benämningen)
- Telefonbetalning
- Faktura
- Direktbetalning mot internetbank (NB, FSB, HB, SEB etc)
- Kontokort/kreditkort
- Paypal

Tyvärr tillkommer kostnader beroende på betalmetod. Främst SMS-betalning ger otroligt dålig utdelning, nedan finns en sammanställning som bygger på Tellus Pay Server:

SMS-betalning
Maxbeloppet för SMS-betalningar är 30 kr.
Avgiften för SMS-betalning varierar med beloppet som skall betalas, några exempel:
- konsumentpris: 5kr ger utbetalning 1,52 kr exkl moms
- konsumentpris: 10kr ger utbetalning 3,30 kr exk moms
- konsumentpris: 30kr ger utbetalning 11,44 kr exkl moms

Telefonbetalning 0900-
Avgiften varierar med beloppet precis som vid SMS-betalning, några exempel:
- konsumentpris: 10kr ger utbetalning 3,96 kr exkl moms
- konsumentpris: 30kr ger utbetalning 14,33 kr exkl moms
- konsumentpris: 200kr ger utbetalning 96 kr exkl moms

Faktura
Fakturahanteringen bygger på att exempelvis PBK Outsourcing eller Svea Ekonomi hanterar hela fakturaprocessen ifrån att skicka pappersfaktura per post till påminnelser och reskontrahantering.
Avgift: ca 45kr per faktura.

Kredit/kontokortsbetalning
Avgift: 3kr plus 1,6%
Max betalbelopp: obegränsat

Direktbetalning via internetbank
Bygger på att du loggar in på din internetbank och godkänner köpet, pengarna dras direkt ifrån kontot. Fungerar med dom stora svenska internetbankerna. Kräver att betalningsmottagaren har konto i respektive bank.
Avgift: 3kr
Max betalbelopp: obegränsat

Slutsats
Att ta betalt för tjänster via nätet i Sverige är relativt dyrt - för att nå vettiga intäktsnivåer krävs rejäla volymen som småtjänster har svårt att uppnå. Aftonbladet och Lunarstorm har lyckats - och antagligen kommer det bli lättare och billigare att hantera exempelvis SMS och telefonbetalningar inom ett par år.

Just nu är telefonoperatörerna och betalningsleverantörerna dom stora vinnarna.

Diskutera gärna andra exempel på lyckade betalningslösningar. Hur vill du helst betala via nätet? Använder du kreditkort? Har du råkat illa ut vid internetbetalningar?

Kommentarer
46 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.