Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Barnarbete bakom Apples batterier

En ny rapport från Amnesty International visar att barnarbete används i brytningen av metallen kobolt, och Apple och andra elektronikföretag kritiseras för att inte ha tillräckligt noggranna kontroller.

Stora elektroniktillverkare som Apple, Samsung och Sony har för dåliga kontroller av sina leverantörer, och mineralen kobolt som används till företagens batterier bryts i många fall av barn. Detta visar en ny rapport från organisationerna Amnesty International och Afrewatch.

Rapporten granskar brott mot mänskliga rättigheter i Demokratiska Republiken Kongo, ett land som står för åtminstone hälften av världens koboltproduktion. Den användbara metallen bryts i gruvor där både vuxna och barn så unga som sju år arbetar under farliga förhållanden. Dödsfall i gruvorna är vanliga, och i flera fall är gruvshakten så djupa att syre måste pumpas ned av en generator. Om bränslet i generatorn tar slut kan gruvarbetaren kvävas. Ofta ignoreras också säkerhetsanvisningar och regler. Ett vittnesmål från rapporten berättar:

– Olyckor är vanliga. De sätter ett rött kors på schakt där det har varit en olycka för att visa att det är farligt. Men några människor bryter ändå där det redan bedömts som farligt. Förra lördagen kollapsade ett gruvhål och någon dog. De grävde upp kroppen först i tisdags. Tre andra skadades. Under tisdagen var det ett annat ras, och en annan arbetare dog.

Kobolt används i lithium-jon-batterier, som används i bärbara datorer, mobiltelefoner och annan elektronisk utrustning. Rapporten har spårat koboltens väg från brytningen till gruvbolaget Congo Donfang Mining, ett dotterbolag till Zhejiang Huayou Cobalt Ltd. Därifrån säljs metallen vidare till batteritillverkare i Kina och Korea. Bland tillverkare som i slutändan köper batterierna utpekas bland annat Apple, Dell, Microsoft, Samsung och Sony.

Företag kritiseras

Apple säger i ett uttalande till BBC att företaget har en nolltolerans mot barnarbete i produktionsledet, och att de för tillfället undersöker ett dussintal material inklusive kobolt, för att identifiera arbets- och miljörisker. Samsung och Sony har gjort liknande uttalanden.

På sin webbplats skriver Apple att företaget gör regelbundna kontroller hos sina leverantörer och underleverantörer, och att 16 fall av barnarbete upptäcktes under 2014. Genom ett särskilt program kräver Apple att en leverantör som avslöjas anlita barnarbetare bland annat måste finansiera barnetes hemresa, fortsätta att betala ut lön samt erbjuda arbete när barnet uppnått godkänd ålder.

Trots dessa bestämmelser kritiseras Apple och andra företag i rapporten för att inte göra tillräckligt. Till BBC säger Emmanuel Umpula, generalsekreterare på Afrewatch (Africa Resources Watch):

– Det är en paradox i den digitala tidsåldern att vissa av världens rikaste och mest innovativa företag marknadsför sofistikerade apparater utan att behöva visa var råmaterialet till komponenterna kommer ifrån.

Hela rapporten från Amnesty International och Afrewatch finns att läsa här.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.