Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Star Trek Timelines: ett rymdäventyr med brister

Spelet Star Trek Timelines är en fröjd för fans av franchisen – men inte helt fritt från skavanker. 99mac testar att försöka reda upp en temporal kris som ställer till det i galaxen.

Utvecklarna Disruptor Beam är tillbaka med ett nytt spel efter tidigare titeln Game of Thrones Ascent och den här gången handlar allt om min favoritfranchise – Star Trek.

Spelet som finns för både IOS och Android heter Star Trek Timelines och låter i teorin som en dröm. En av mina favoriter, den omnipotenta gudlika varelsen Q, berättar i början av spelet att en temporal kris blandar ihop dåtiden med nuet – vilket förstås ställer till med kaos. Men det ger utvecklarna stora friheter att friskt blanda karaktärer från alla tv-serier och filmer.

Som kapten satt att försöka ställa allt tillrätta ska du samla ihop en besättning som snart består av karaktärer från alla möjliga håll. Du kan ha Jean-Luc Picard, Spock och Sisko tillsammans med Janeway på samma rymdskepp. Ännu roligare är att det inte bara finns en version av exempelvis Picard, utan han dyker upp från olika tidsepoker och du kan spela med alla varianter samtidigt. Varför inte skicka två Picard på ett uppdrag?

Uppdragen är av varierande slag, men oftast ska du lösa en händelse eller situation genom att välja de karaktärer ur ditt crew med rätt blandning av förmågor. Ibland behöver du en ledare, en ingenjör och en läkare, ibland säkerhetspersonal. Det förekommer också strider mellan rymdskepp, men de är lite för passiva och går mest ut på att välja vilka som ska inta "battlestations" och vänta och se vem som vinner.

Spelet kraschar ett par gånger på min Ipad Air 2, vilket så klart känns lite trist, men samtidigt är det inte helt ovanligt med lite buggar i en första version som det här är. Appen dök upp i App Store första gången den 13 januari och har redan fått en laddning buggfixar. Disruptor Beam lovar många uppdateringar framöver med bland annat nya karaktärer.

Det är istället lite andra grejer som drar ned betyget för Star Trek Timelines. Det är stort och lite krångligt att sätta sig in i alla detaljer. Det går att "levla upp" karaktärer så att de blir bättre, bygga allianser med olika fraktioner och byta till bättre rymdskepp. Men inget av det här sätter man sig in i på en kafferast eller på väg till jobbet – och det är då jag oftast sätter mig med mobilen eller paddan och spelar. Däremot bäddar det väl för att spelet kommer att räcka ett tag. Frågan är bara om det är så svårt att jag hinner tröttna innan jag förstått mig på allt.

Spelet är gratis att ladda ned, men innehåller också köp inuti appen – en del med riktigt saftiga prislappar. Det går att spela utan att lägga ut pengar, men det tar förstås längre tid. Det finns också ett gäng olika valutor i appen, vilket jag alltid tycker är rörigt.

Kul däremot är att skådespelaren som porträtterat Q lånat ut sin röst till åtminstone delar av spelet och att andra röster också är välbekanta. Det är riktigt roligt att blanda ihop allt på det här viset och skapa sig egna äventyr i galaxen i väntan på nästa biofilm – förhoppningsvis kommer framtida uppdateringar att göra Timelines bättre och bättre.

Summering och omdöme

För den som gillar strategispel och rymdäventyr kan Star Trek Timelines absolut bli ett spel värt att ladda ned, men jag skulle nog avvakta någon uppdatering eller två till så att fler av buggarna hinner fixas till.

I övrigt hjälper det så klart om man tycker om Star Trek så att man känner igen karaktärerna som dyker upp, även om det inte är något måste för att lista ut hur man spelar.

Fördelar
+ Kul att blanda fritt bland karaktärer
+ Variation i uppdragen

Nackdelar
- Komplicerat upplägg
- Spelet kraschar
- Riktigt dyra köp inuti appen (man klarar sig utan dock)

Namn
Star Trek Timelines
Plattform
IOS
Utvecklare
Distruptor Beam, Inc
Version
1.0.1
Pris
Gratis (köp inuti appen)
Krav
Kräver IOS 8.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch
Språk
engelska
Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.