Norsk polis får tvinga upplåsning av telefon
I Norge slår en domstol fast att polisen får tvinga en brottsmisstänkt att låsa upp sin mobiltelefon med fingeravtryckssensorn. Men polisen kan redan ha förlorat kampen mot klockan.
Norsk polis har fått tillåtelse från en domstol att tvinga en 27-årig brottsmisstänkt att låsa upp sin smarta mobiltelefon med fingeravtrycksläsare. 27-åringen är åtalad för droginnehav och polisen misstänker att det kan finnas information på telefonen var han fick tag på de illegala substanserna.
Mannen har vägrat bistå polisen med att låsa upp sin egen telefon, rapporterar norska tidningen Bergensavisen. Men nu har alltså norska tingsrätten i Nordhordland gett polisen rätt att tvinga upplåsning med hjälp av den misstänktes fingeravtryck.
I delstaten Virginia i USA har en domstol tidigare slagit fast att fingeravtryck inte skyddas av konstitutionens femte tillägg, vilket dock lösenkoder och lösenord gör. I den domen liknades fingeravtryck vid ett DNA-prov eller en fysisk nyckel, vilket kan konfiskeras av polisen under amerikansk lag. Detta rapporterade The Virginian Pilot i oktober 2014. I Sverige och Norge är dock lagstiftningen än så länge otydlig.
I det norska fallet framgår inte i artikeln vilket märke av mobiltelefon den misstänkte har, något som kan komma att påverka polisens framgång när det handlar om att låsa upp den. På en Iphone måste nämligen lösenkoden användas om det är 48 timmar eller mer sedan telefonen användes, alternativt om den startats om. Detsamma gäller många Android-telefoner med fingeravtrycksläsare, exempelvis Nexus 5X.
Eftersom 27-åringen häktades redan den 25 januari är alltså risken stor att telefonen inte längre nöjer sig med fingeravtrycket, utan kräver lösenkod. Något som den misstänkte gissningsvis nekar att dela med sig av.