Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple öppnar butik i Stockholms innerstad

Apple har kommit överens med Stockholm stad om att öppna en svensk flaggskeppsbutik vid Kungsträdgården. Allt ska stå klart inom två år.

Det har under flera år cirkulerat rykten om att Apple planerar sin första riktiga Stockholmsbutik, men än så länge har det inte blivit något av detta. Nu kan dock butiken i Täby Centrum få sällskap av en ny flaggskeppsbutik innanför tullarna, rapporterar Expressen. Enligt tidningen är Apple överens med Stockholm stad om var butiken ska hamna, nämligen på Hamngatan alldeles vid Kungsträdgården.

På platsen ligger idag restaurangen TGI Fridays, i en byggnad som Apple enligt uppgift skall riva för att ge plats åt butiken som får en fasad i glas. Det gör att förbipasserande ska kunna se genom butiken in i Kungsträdgården, och dessutom göra Apple-butiken till en attraktion i sig. Den nya byggnadens design är framtagen tillsammans med arkitektbyrån Foster and Partners.

Butiken ska också få utomhusplatser med kafébord, och ge en känsla av amfiteater runt Kungsträdgårdens fontän. Angela Ahrendts, chef över Apples butiker, uppges ha varit personligt involverad i förhandlingarna med kommunpolitikerna i Stockholm. I ett uttalande till Expressen säger hon:

– Stockholm är en fantastisk stad av innovation och vi känner en stor ära över att få möjligheten att bidra till samhället där.

Det är inte klart när den nya butiken kan börja byggas, men Apples plan är att allt ska vara klart inom två år. Som är standard för Apples butiker kommer den också att drivas till hundra procent av förnyelsebar energi. Apple har i många andra städer öppnar sina butiker på centrala platser vid kända landmärken. I New York har de en butik i Grand Central Station, och i Paris en vid Nationalmuseet Louvren.

Apple kommer från och med nästa helg att presentera projektet officiellt med en utställning i Kulturhuset som kommer att pågå till 5 mars. Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S) uppger till Expressen att hon är glad att Apple vill etablera sig i staden:

– Det visar på vår attraktivitet, att globala aktörer vill förknippas med Stockholm.

Visste du...?

Butiken vid Kungsträdgården blir Apples fjärde i Sverige. Tidigare har Apple öppnat i galleriorna Emporia (Malmö), Täby Centrum och Väla Centrum (Helsingborg).

Kommentarer
12 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.