Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apples brev om kryptering skapar debatt

Apples öppna brev efter FBI:s krav att få åtkomst till en Iphone väcker reaktioner på internet.

Som 99mac rapporterade igår har Apple publicerat ett öppet brev där de argumenterar mot ett domstolsbeslut där FBI vill ha hjälp från företaget med att komma åt innehållet i en krypterad Iphone 5C.

Brevet har väckt starka reaktioner på internet, och satt igång en omfattande diskussion om huruvida myndigheter ska ha möjlighet att komma åt information i medborgares mobiltelefoner och andra enheter. Många uttrycker också oro över vad ett sådant agerande kan få för konsekvenser.

En av de som uttryckt stöd för Apple i frågan är Jan Koum, vd för Whatsapp. I ett inlägg på Facebook skriver han:

"Jag har alltid beundrat Tim Cook för hans ståndpunkt när det gäller integritet och Apples anstängningar att skydda användardata och jag håller helt med i allt som står i deras brev idag. Vi får inte tillåta ett sånt här farligt prejudikat att sättas. Idag står vår frihet på spel."

Men Apples ståndpunkt har också väckt ont blod, särskilt i USA:s politiska klimat. Den republikanske senatorn Tom Cotton skräder inte orden i sitt uttalande:

"Apple väljer att skydda en död ISIS-terrorists integritet framför det amerikanska folkets säkerhet."

Den kände Apple-bloggaren John Gruber framför tanken att just den känsliga naturen i det så kallade San Bernardino-fallet är anledningen till att FBI valde att göra sitt krav att få åtkomst till en krypterad enhet just nu. Han skriver på sin webbplats The Daring Fireball:

"Ju mer jag tänker på det, desto mer tror jag att detta är FBI:s mål här - att skapa politisk kontrovers som drivs av skräck för terrorism som begås av muslimer, för att få igenom nya lagar om antikryptering. Jag tror FBI visste att Apple skulle motsätta sig det här, och att lagen som den ser ut idag är på Apples sida. De vill skapa nya lagar."

Världskände visselblåsaren Edward Snowden kallar fallet det viktigaste inom teknikbranschen på ett årtionde. Snowden kritiserar också Googles tystnad i frågan, och menar att det betyder att de har valt sida:

Googles vd Sundar Pichai bidrog strax därefter till diskussionen, med en serie inlägg som synbart ställde sökjätten på Apples sida i frågan:

Den grundläggande oron är att om Apple hjälper FBI att få åtkomst till fallets specifika Iphone 5C kan det öppna dörren för många framtida krav. Tekniskt sett skulle också alla med de rätta tekniska kunskaperna använda metoden för att bryta sig in i Iphone-modeller.

En annan farhåga är att om Apple skulle tvingas av de amerikanska myndigheterna att knäcka sin egen kryptering skulle det öppna även för andra stater att ställa liknande krav, exempelvis Ryssland och Kina. Kritiker menar därför att frågan om nationell säkerhet lika gärna kan anföras som ett argument mot att skapa en bakdörr in i telefonen.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.