Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

MWC 2016

Sony tar nytt grepp om Xperia-familjen

Också Sony har med sig nya mobiltelefoner och tillbehör till Mobile World Congress i Barcelona. 99mac har kikat närmare på Xperia X-familjen och några intressanta tillbehör.

Sonys Xperia-mobiler har gjort sig kända för bra batteritid och för att vara vattentäta, men nu är det dags för nya tag kring Xperia-märket. Företaget kommer till #Barcelona i år och fyller montern med nyheter. De har packat med sig en ny serie telefoner som byter namn från Z till X.

Xperia X-familjen består av tre telefoner. Xperia X och X Performance är de två flaggskeppen för den som vill ha det allra bästa, medan XA är en telefon i mellanklass-segmentet. Alla telefonerna har en skärm på 5 tum och ligger riktigt bra i handen. Kanterna har blivit lite rundare jämfört med Z5-modellerna och nu är glaset också rundat i kanterna.

Telefonerna ger upp till två dagars batteritid och tillsammans med Qnovo har Sony implementerat något de kallar för adativ laddning, vilket ger smartare och effektivare laddning som förlänger batteriets livslängd.

Sony har förbättrat kamerorna ytterligare i sina senaste Xperia-lurar. Något som kunder efterfrågat är att snabbt kunna ta en bild och i sin monter demonstrerar Sony hur snabb Xperia X är på att ta en bild direkt från fickan. Innan skärmen ens har vaknat från viloläget har kameran fångat en bild med en knapptryckning. Det är imponerande.

Sony visar också upp något de kallar för "Predictive Hybrid Autofocus" vilket i princip går ut på att användaren kan välja ett rörligt objekt i bilden som kameran sedan följer. Kameran förutspår rörelser och håller det valda motivet i fokus. Xperia-telefonerna har också blivit bättre på att ta bilder i miljöer där det är dåligt med ljus.

Den här gången har Sony sparat på vattenskyddet till toppmodellen Xperia X Performance som är klassificerad som IP65/68 och därmed vatten- och dammtålig. Det gör inget om det plötsligt börjar regna eller om du behöver skölja av den.

Nya smarta tillbehör

Med den här nya X-familjen introducerar #Sony också andra smarta produkter, varav en är på väg ut på marknaden till sommaren och de andra än så länge är prototyper.

Xperia Ear är den produkt som konsumenter kommer att kunna lägga vantarna på först, redan till sommaren någon gång är den tänkt att lanseras. Det är en trådlös öronsnäcka som låter dig behålla mobilen i fickan vid fler tillfällen utan att missa något. Xperia Ear kan berätta om din kalender, ge dig väderinformation eller läsa upp nyheter och via röstkommandon kan du få Ear att ringa, googla något eller guida dig till en destination.

Öronsnäckan parkopplas med Android-telefonen via NFC och Bluetooth. Batteriet räcker i fyra timmar och kan enkelt laddas i en liten låda som också fungerar som förvaring när Ear inte används.

Sony visar också upp Xperia Eye som är en kamera tänkt att fånga viktiga ögonblick ur ditt liv, utan att du behöver ta fram mobilen ur fickan för att själv ta bilden. Eye kan fästas i kläderna eller hängas runt halsen.

Xperia Eye har en 21 megapixel Exmor RS-sensor och en rejäl vidvinkellins. Den kan också spela in i 4K och direktströmma video. Kameran använder röster och ansiktsuttryck för att fånga bilder automatiskt.

Xperia Projector och Xperia Agent är de två lite mer ovanliga mobiltillbehören. Projector är som namnet låter en liten projektor som kan projicera exempelvis din kalender på väggen eller en bordsyta. Den har en kamera så att den känner igen vem som står framför den och kan därmed visa rätt familjemedlems kalender vid rätt tillfälle. Xperia Projector kan styras med svepgester och röstkommandon.

Xperia Agent är en personlig assistent i formen av en liten söt robot som direkt väcker ha-begär hos 99mac. Den är framtagen för att lära sig mer om användaren och utifrån det ge användbar information och rekommendationer. Den går också att styra med röstkommandon och kan projicera information på exempelvis en bordsyta.

Xperia-telefonerna kommer till sommaren

Sonys nya Xperia-lurar kommer till Sverige mot sommaren. Xperia X kommer i månadsskiftet maj/juni och kommer att kosta omrking 5 800 kronor. Xperia XA lanseras i juni och kostar cirka 3 000 kronor medan Xperia X Performance kommer i månadsskiftet juni/juli och kommer att kosta omkring 7 000 kronor.

Xperia X och X Performance kommer att finnas tillgängliga i färgerna vit, svart, limeguld eller rosa guld. XA kommer att säljas i samma färger, men limeguld och rosa guld är mer knalliga.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.