Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Tips och tricks

7 anledningar att köra Iphone och Mac

IOS-enheter och Macar är bra produkter var för sig, men blir ännu lite bättre tillsammans. 99mac ger 7 tips och tricks som du kanske inte redan känner till.

Som bekant utvecklar Apple främst två stora operativsystem, IOS och OS X med tillhörande produkter som Iphone, Ipad och Mac. Det finns användare som använder bara telefonen eller Macen, och de finns de som investerat i Apples ekosystem och har alla möjliga enheter hemma.

Med åren har Apple utvecklat möjligheterna för IOS och OS X att arbeta tillsammans på olika sätt och numera går det att påbörja något i en enhet och forsätta i en annan. 99mac kommer här med några tips och tricks på vad du kan göra med IOS, OS X och Icloud.

1. Få tillgång till alla dina bilder överallt

Med en Mac och en IOS-enhet kan du samla alla dina bilder i Icloud och alltid ha tillgång till dem. Redigerar du en bild i någon enhet synkroniseras ändringarna och syns också i dina andra enheter.

Bilder heter programmet och appen för OS X respektive IOS och molntjänsten som ingår i Icloud kallar Apple för Icloud-bildbibliotek. Apple ger fem gigabyte lagringsutrymme gratis till alla användare, men troligen behöver du köpa mer utrymme för att få plats med alla eller åtminstone många bilder i molnet.

Prisexempel: 200 gigabyte kostar 29 kronor per månad.

2. Meddelanden och telefonsamtal

Med en Mac, Iphone och kanske Apple Watch kan du ha tillgång till dina telefonsamtal och meddelanden oavsett vilken av enheterna du har närmast tillhands.

Appen Meddelanden finns för både OS X och IOS och gör det möjligt för dig att skicka sms eller Imessage-meddelanden (via din Iphone) till andra oavsett om du sitter vid datorn eller med Ipaden i soffan.

Om någon skickar sin position till dig i ett meddelande och du sitter vid datorn får du se platsen direkt i Meddelanden (eller klicka vidare och öppna upp Kartor).

3. Telefonsamtal

Det går också att svara på dina inkommande telefonsamtal i Iphone direkt i Macen eller för den delen i Apple Watch. Sitter du vid datorn och surfar i en webbläsare och hittar ett telefonnummer du vill ringa till går det att göra direkt i datorn (men går via din Iphone). Det går också att öppna upp någon av dina kontakter och klicka på deras telefonnummer för att ringa dem direkt från datorn.

För att komma igång med telefonsamtal i alla dina enheter är det appen Facetime du ska öppna och kolla igenom inställningarna för.

4. Kartor

Sitter du och planerar någon utflykt eller resa i Macen kanske du letar upp restauranger eller liknande i Kartor. Behöver du sedan hjälp med att navigera dit kan du skicka vägbeskrivningen från datorn direkt till din Iphone (och om du har Apple Watch kommer steg-för-steg-beskrivningen också dit).

Har du sökt efter något i Kartor i någon av dina enheter syns sökresultaten också i dina andra enheter, så du behöver inte göra sökningen en gång till. Tryck i sökrutan och skrolla neråt i listan bara. Detsamma gäller favoritplatser som du hittar i både datorn och telefonen.

5. Safari

Både OS X och IOS använder Apples egna webbläsare Safari som standard. Med hjälp av Icloud kan dina lösenord, bokmärken, historik och tabbar synkroniseras mellan alla dina enheter.

Om du sitter och läser något intressant på tåget på väg till jobbet kan du lätt öppna upp samma sida i Safari i datorn för att läsa det sista. Till din hjälp har du funktionen Handoff som Apple introducerade i OS X Yosemite.

Om du surfar i datorn och vill fortsätta i telefonen hittar du en liten Safari-ikon på låsskärmen. Genom att svepa den uppåt på skärmen kan du komma direkt till samma sida i din telefon som du hade uppe i datorn. Tvärtom hittar du i docken i OS X en Safari-ikon med en liten telefon-ikon på längst till vänster som du kan klicka på för att öppna upp vad du än hade uppe i Safari i Iphone.

6. Icloud Drive

Icloud Drive är en ny app som låter dig se dina filer som du lagrar i Icloud. Du kommer åt den via Finder, precis som vilken annan mapp som helst och det finns också en app i IOS.

Det finns vissa appar, som exempelvis Pages, Keynote och Numbers som skapar egna mappar i Icloud där de lagrar och synkroniserar dina dokument, presentationer och kalkylark, men du kan också lagra egna filer där och skapa egna mappar.

Du kan dela dina Icloud-filer via Meddelanden, Mail eller skicka dem med Airdop till andra Mac- eller IOS-enheter.

7. Imovie och Garageband

Imovie finns för både IOS och OS X och låter användare skapa egna filmprojekt. Det går att börja klippa ihop filmklipp i telefonen och fortsätta med mästerverket i datorn. Imovie för OS X har lite mer avancerade redigeringsverktyg som möjligheten att färgkorrigera eller reducera bakgrundsljud.

Båda versionerna av Imovie klarar av att redigera material filmat i 4K-upplösning.

Samma möjligheter finns med Garageband för den som är mer musikaliskt lagd. Det går att spela in musik direkt i Iphone eller Ipad och sedan via Icloud flytta projektet till datorn och göra klart det där.

Apple har också tagit fram en app som heter Logic Remote för Iphone och Ipad som fungerar med Garageband och det mer avancerade programmet Logic Pro. Appen kopplar din IOS-enhet trådlöst till Macen där du arbetar och låter dig använda gester för att sköta kontroller eller instrument i programmet.

Namn
Logic Remote
Plattform
IOS
Utvecklare
iTunes S.a.r.l.
Version
1.3
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 9.1 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
Svenska, traditionell kinesiska, danska, engelska, finska, franska, grekiska, indonesiska, italienska, japanska, katalanska, koreanska, kroatiska, malajiska, nederländska, norska, bokmål, polska, portugisiska, rumänska, ryska, slovakiska, spanska, thailändska, tjeckiska, turkiska, tyska, ukrainska, ungerska, vietnamesiska
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.