Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

test

Panasonic låter i husets alla rum

Panasonics högtalarsystem låter helt okej, men omständigt handhavande, en dålig app och stöd för få tjänster drar ner omdömet.

Varje högtalartillverkare med självaktning verkar dessa dagar erbjuda ett trådlöst system för att koppla ihop ljudet i hemmets olika rum. 99mac har tidigare skrivit både om Sonos och Raumfeld, men även japanska Panasonic erbjuder ett liknande system som de kallar för ALL. Det handlar om en hel serie högtalare i olika storlekar, som knyts ihop och hanteras med hjälp av en mobilapp.

För att se vad Panasonic har att erbjuda låter 99mac en uppsättning om tre enheter göra entré i testlabbet. ALL8 och ALL3 är högtalare i två olika storlekar som båda kan väggmonteras eller ställas på en plan yta. Ustickaren är den lilla ALL1C som inte innehåller någon egen högtalare utan istället kan kopplas till ett befintligt högtalarsystem, antingen via optisk TOSLINK-kabel eller en RCA-anslutning.

Designmässigt är de tre produkterna i ALL-serien inte provokativa på något sätt, men knappast minnesvärda. Skarpa kanter saknas och ger plats åt rundade hörn och en ganska diskret dekor. Det är mestadels bra, då högtalare av den här typen oftast ska smälta in i rummet och inte störa. Jag tycker dock personligen att högtalarna är lite identitetslösa, särskilt jämfört med konkurrenten Sonos som lyckats få till en design som har en egen personlighet utan att väcka för mycket uppståndelse.

Mjukvaran

Att ställa in sitt nya musiksystem är relativt enkelt. Precis som de flesta andra system av den här typen används mobilappen för att hitta och ställa in högtalaren. Mobilen måste först ansluta till högtalarens egna trådlösa nätverk, innan det kan införlivas i husets Wifi-system. Det är inte svårt men kräver lite hoppande från Panasonics app till telefonens Wifi-inställningar. Därefter är det bara att köra. En nackdel är dock att processen måste genomföras för varje högtalare som ska delta i systemet, istället för att en ny högtalare nästan automatiskt kan hittas och läggas till i ett befintligt ALL-system. Även här ligger Sonos före.

Överlag tycker jag inte om den tillhörande appen. Det finns saker att gilla, som till exempel att det är väldigt lätt att skapa och upplösa olika grupper av högtalare bara genom att dra dem över varandra. Det gör det busenkelt att spela musik exempelvis i köket och vardagsrummet, men hoppa över sovrummet. Men på det stora hela är appen ful, rörig och svårnavigerad. Gränssnittets uppgift borde vara att göra det solklart när användaren till exempel vill spela upp en låt eller bara lägga till den i kön, men gång på gång trycker jag på fel knapp för att köa en låt, och istället hoppar den före kön och spelas upp direkt. Det är inte en kognitiv design.

Uppdateringar

Ett annat exempel på onödigt krångel vad gäller handhavande är uppdateringar av högtalarnas fasta programvara. Utan att vara insatt i de tekniska utmaningar som ligger i att fylla en högtalare med ny programvara tycker jag processen är bökig och omständig hos Panasonic jämfört med konkurrenternas lösningar.

När en uppdatering finns för högtalaren dyker det upp ett meddelande om detta i appen, och därifrån går det sedan att vänta eller uppdatera på en gång. Varje högtalare måste uppdateras för sig och det saknas något alternativ för att automatiskt göra det för alla samtidigt. Anledningen därtill beror förmodligen på att varje högtalare kräver ett visst mått av uppmärksamhet och handhållning för att installera programvaran.

Till att börja med räcker det inte att bara välja en högtalare och trycka på uppdatera. I appen måste jag också bekräfta vilken modell av högtalare det gäller, vilket för de flesta användare troligtvis kräver en hastig titt på kartongen eller i instruktionsboken. Därefter uppmanas jag i appen att hålla koll på högtalaren så att den slutar blinka och lyser blått. Okej, jag tittar på högtalaren och mycket riktigt efter några sekunder lyser den blått. Därefter berättar appen för mig att uppdateringen kommer ta cirka fyra minuter, och ber mig nu istället kontrollera att lampan har börjat blinka orange. Det har den, och när den slutar blinka ska jag dra ut strömkabeln och efter en minut sätta in den igen. Appen varnar mig för att dra ut strömkabeln för tidigt, och upplyser samtidigt att om det hela mot förmodan skulle ta längre tid än fem minuter ska jag trycka på knappen till höger (som är en ytterst diskret vit ruta).

Märk väl att detta måste jag göra för varje högtalare. Det är inte en jätterolig process, och om det ändå är så att det rent tekniskt inte går att göra på ett enklare och mer automatiskt sätt så förstår jag inte varför Panasonic inte lagt ner lite mer jobb på att göra instruktionerna begripliga. Som det är nu leds användaren genom en serie vita rutor med text, utan illustrationer eller annat. Jag kan tänka mig att många hellre väljer att låta någon annan sköta uppdateringen, eller inte uppdatera alls. 2016 känns det som att sådana här processer ska vara mer eller mindre helt automatiserade.

Slutomdöme

Bortsett från allt krångel tycker jag ändå att Panasonics högtalare låter bra. Särskilt den större ALL8 har en fyllig och fin ljudbild med bra bas, även om jag kan sakna lite mer glädje i diskanten. Den mindre ALL3 uppvisar däremot en bra diskant, men låter tvärtom lite tunn i basen. När jag testar båda högtalarna i samma rum blir det en mycket angenäm ljudbild, men troligtvis kommer dessa oftast att bo på olika platser i huset.

Rent fysiskt är Panasonics högtalare smidiga till sin storlek. Även den förhållandevis stora ALL8 passar på de flesta bord eller bänkar, och den mindre ALL3 går lätt in i en bokhylla eller på ett nattduksbord. Den som föredrar kan också väggmontera högtalarna med hjälp av medföljande skruvsats.

ALL1C är ännu mindre till storleken, vilket inte förvånar då det i princip bara är ett relä att koppla till sina vanliga högtalare. I det perspektivet är faktiskt ALL1C en förvånansvärt stor pjäs, betydligt större (och dyrare) än Apples lilla router Airport Express eller Google Chromcast Audio. Båda dessa erbjuder liknande funktionalitet, nämligen att fånga upp trådlöst ljud och med kabel skicka det till ett par vanliga högtalare. Panasonics lösning kan strömma 24 bitars ljud i 192KHz, något som även Chromecast Audio klarar men däremot inte Airport Express. Något som Panasonic lyfter fram som en fördel är också "guldplätterade kontakter", vilket får mina varningsklockor att ringa. Självklart är också ALL1C den enda lösning som är kompatibel med Panasonics ALL-system, så den som redan har flera högtalare i serien vill förmodligen bygga vidare på det för att kunna styra alla högtalare via Panasonics app. ALL-systemet är inte kompatibelt med vare sig Airplay eller Chromecast.

Det är däremot svårt att hitta några riktigt bra skäl att välja just Panasonic ALL framför konkurrenten Sonos, eller för den delen Airplay-högtalare eller en Chromecast Audio. Mitt största problem är att antalet tjänster som stöds är jämförelsevis få. Det går att spela upp lokal musik från en Iphone eller annan enhet, eller från en ansluten CD-spelare. Panasonic har också inbyggt stöd för Spotify, samt några andra tjänster som Qualcomm Allplay, Aupeo och Napster. Förutom Spotify är det knappast några storspelare vad gäller strömmande musik, och saknas gör alternativ som Apple Music, Deezer, Google Play och TIdal. Här ligger Panasonic rejält i lä jämfört med Sonos, som erbjuder dessa och fler tjänster.

Sonos har också ett ess i rockärmen med funktionen Trueplay, där högtalarens ljud kan optimeras beroende på hur omgivningen ser ut och rummet är möblerat. Panasonic har ingen liknande funktion, och överlag är möjligheten att ställa in ljudbilden ytterst begränsad. Den största fördelen med Panasonic är just möjligheten att kunna strömma musik i 24 bitar, men det känns ärligt talat som en onödig funktion för högtalare av den här storleken och prisklassen. Särskilt när de flesta troligtvis använder musiktjänster med komprimerade musikformat.

Sammanfattningsvis låter Panasonics system bra, men betyget dras ned av den krångliga appen och det dåliga utbudet av musiktjänster som stöds. Om Panasonic på allvar vill konkurrera med marknadsledande Sonos har de en hel del jobb att göra, främst på mjukvarudelen.

Fördelar:

+ Bra ljud
+ Stöd för Spotify Connect

Nackdelar:

+ Tillhörande appen krånglig
+ Stöd för få andra tjänster

Fakta: Panasonic ALL

Vad är det?
Trådlöst högtalarsystem.
Funktioner
Tar emot musik trådlöst. Flera högtalare kan kopplas samman för att skapa ett multirumsystem. Stöd för Spotify Connect, Napster, Qualcomm Allplay, Aupeo.
Pris ALL1C
Pris ALL3
Pris ALL8
Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.