Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Självkörande fordon kan testas i Sverige 2017

Sverige har kommit ett steg närmare tester med förarlösa fordon i och med ett nytt lagförslag. Det nya förslaget kan göra det möjligt för testfordon att rulla på svenska vägar redan nästa år.

Självkörande bilar har länge varit en omdiskuterad fråga och utvecklingen de senaste åren har gått snabbt. Företag som Google har redan utfört experiment med tekniken och som 99mac tidigare rapporterat har Volvo planer på att under 2017 sjösätta tester med 100 självkörande bilar på svenska vägar.

Det finns dock vissa problem som behöver lösas innan ett sådant test kan bli verklighet. Bland annat måste det ske vissa lagändringar och Volvo har tillsammans med särskilda utredare tillsatta av regeringen tagit fram ett förslag på nödvändiga ändringar. Om lagförslaget antas kommer det från och med nästa år bli tillåtet att utföra tester med förarlösa bilar i särskilda miljöer.

Ett centralt problem är ansvarsfrågan, något som även tas upp i lagförslaget. För vanliga fordon är det idag föraren som bär ansvaret vid till exempel en olycka, men då en självkörande bil saknar förare blir det istället organisationen som utför testerna som bär ansvaret. Det föreslås också att fordonen ska utrustas med en svart låda liknande den som finns på flygplan. Detta för att polis och andra berörda lättare ska kunna utreda eventuella olyckor.

Lagförslaget gäller endast testverksamhet av fordon och omfattar både bussar, bilar och lastbilar. Om lagen godkänns av remissinstanser och riksdag ska den träda i kraft den 1 maj 2017.

Skriven av André Granroth
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.