test

Leviathan Mini – litet monster med mycket kräm

Den lilla Bluetooth-högtalaren Leviathan Mini har en ganska konservativ design, men bjuder på fint ljud, bra batteritid och låter sig gärna flyttas runt.

Det verkar vara en populär trend att tillverka små bärbara Bluetooth-högtalare, och utbudet på dessa blir snabbt större. Amerikanska Razer är väl framförallt kända för sina speltillbehör så som möss och tangentbord men vill nu vara med i högtalarleken med Leviathan Mini.

Som namnet antyder finns det även en större Leviathan-produkt avsedd för vardagsrummets tv eller datormonitor, men nu är det den mindre Leviathan Mini som hittat till 99mac:s testlabb och här ligger fokus på batteridriven portabilitet med alla dess användningsområden. Vad Razer här erbjuder är i korta dag en batteritid på upp till tio timmar, en vikt på 550 gram och anslutning via Bluetooth eller en 3,5 millimeters ljudingång.

Utseende och funktionalitet

Både vad gäller storlek, specifikationer och grundläggande design går tankarna lätt till Jawbones olika högtalare i Jambox-serien, där den senaste Jambox Mini lanserades redan 2013. Trenden på senare tid är annars bärbara högtalare med en mer utmanande design, som UE Roll och UE Boom 2 från Logitech, eller nya B&O Play A1.

I jämförelse med dessa färglada och uppkäftiga ljudmaskiner är Leviathan Mini lätt tråkig, då det i princip är fråga om en svart plastkloss, som en bergsprängare i miniformat. Det finns inga snören på den för att hänga upp högtalaren på en vägg, som det gör på UE Roll och B&O Play A1. Å andra sidan är den här konservativa designen praktisk, och Leviathan Mini står stadigt på plana underlag inomhus, som på en hylla i köket eller på sängbordet. Det som utmärker högtalaren mest är Razers ormiga logotyp som pryder framsidan.

De flesta lär använda sin Leviathan Mini trådlöst via Bluetooth, och som väntat är enheten mycket enkel att parkoppla med en mobiltelefon, dator eller annat. Det finns en på- och av-knapp, och så en Bluetooth-knapp som det bara är att hålla nere några sekunder för att börja leta efter tillgängliga enheter. Välj högtalaren från den enhet du vill parkoppla, och när det är klart spelas en liten ljudsignal. Enkelt, och som vi kan förvänta oss. Leviathan Mini kan också parkopplas via NFC för de enheter som har stöd för detta.

På ovansidan av högtalaren finns två knappar för att reglera volymen, och så en multifunktions-knapp som används för att pausa musik, byta spår eller svara på samtal när Leviathan ska användas som högtalare vid telefonsamtal.

Det går också att använda två stycken Leviathan Mini samtidigt för en bättre ljudupplevelse, eller uppspelning i olika rum. Även här används multifunktionsknappen för att lägga till ännu en högtalare.

Ljud och användning

Under testperioden har jag använt Leviathan Mini under några dagar som min primära högtalare hemma, och använt den både för att lyssna på musik och podradio. Den lilla högtalaren har också fått följa med i väskan till jobbet och andra upptåg för att skapa spontana danspartyn vid väl valda tillfällen.

Leviathan Mini må ha ett mer traditionellt utseende än de tidigare nämna konkurrenterna, och att en bärrem saknas gör den lite mindre kul att ta med på grillfest eller picknick då den inte kan hängas upp. Ändå får den höga betyg vad gäller portabilitet – det är verkligen en smidig liten apparat som utan problem går att ta med sig och passar nästan var som helst där det finns en plan yta.

Vad gäller ljudet leverar Leviathan Mini efter förmåga, och framförallt bjuder högtalaren på duktigt med bas som ger mycket tryck i sommarlåtarna. Flera gånger har Leviathan Mini fått hålla mig sällskap i köket, då jag har för vana att lyssna ikapp på de senaste poddradioavsnitten när jag lagar mat. Som köksradio fungerar högtalaren också föredömligt – röster låter klara och tydliga, även vid lite högre volym så att den överröstar elvispar, stekpannor och fritöser.

Vid en jämförelse med Logitechs UE Boom 2, som ligger i ungefär samma prisklass, tycker jag faktiskt att Leviathan Mini ger en lite mer behaglig ljudbild även om skillnaden är ganska liten. Basen är tydligare, diskant och mellanregister är mjukare. Skillnaden är ännu större jämfört med den mindre (men billigare) UE Roll, som framförallt inte kan ge samma fina basljud. För just poddradio skulle jag dock säga att UE Roll och Leviathan Mini är jämnbra, med mycket bra återgivning av röster.

Omdöme

Detta är alltså en bra och prisvärd produkt som levererar bra ljud för sin storlek och är smidig att bära omkring på samt har bra batteritid. Det är dock svårt att hitta unika funktioner som får Leviathan Mini att särskilja sig från andra högtalare i samma storlek och prisklass. De som är spekulanter på bärbara trådlösa högtalare till sommaren bör välja utifrån design – de som vill ha lite kaxigare utseende kan blicka mot Logitechs UE-högtalare eller den lite dyrare B&O Play A1. De som föredrar en mer återhållsam, diskret och – förlåt mig – småtrist design gör helt rätt i att lägga pengarna på Razers Leviathan Mini.

Ett bra tips är också att försöka provlyssna innan köp för att hitta den högtalare som passar bäst. De flesta låter nämligen väldigt bra, även Leviathan Mini, men kan skilja sig inbördes utifrån musiksmak och öra. Så ta med mobilen laddad med sommarens favoritlåtar till en bra butik och lyssna lite innan du slår till.

Fördelar
+ Bra ljud
+ Lätt att bära omkring

Nackdelar
- Lite trist design

Fakta: Razer Leviathan Mini

Vad är det?
Trådlös Bluetooth 4.1-högtalare med uppladdningsbart batteri (2 600 mAh).
Funktioner
Två högtalare kan parkopplas, inbyggd högtalartelefon, upp till 10 timmars batteritid, 3,5 mm-ingång
Mått
54 x 185 x 55 mm
Vikt
550 gram
I lådan
Högtalare, laddsladd (Micro-USB), ljudkabel (3,5 mm), förvaringspåse
Rekommenderat pris
Cirka 1 600 SEK
Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.