Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

krönika

"Jag fixade tapaskvällen med app i mobilen"

Under ett semesterbesök i Visby nyligen testade jag en så kallad app-restaurang. Med en app i mobilen bokade jag bord, kollade menyn, beställde tapas och betalade för mig när jag var mätt och belåten.

Frasen "det finns en app för det" är lika sann som uttjatad vid det här laget, men det finns verkligen appar för allt. Under ett besök i Visby nyligen passade jag på att prova på något så modernt som en app-restaurang, vilket är en restaurang där gästerna gör det mesta av jobbet själva i sina mobiler.

Fördelen med att gå ut och äta är att man slipper att göra grovgörat själv. Handla, laga mat, duka och bära allt fram till bordet för att sedan plocka bort och diska efteråt. Istället bokar man bord, kommer till restaurangen, slår sig ned, beställer dryck och spanar i en meny. Maten kommer till bordet och plockas bort när du ätit färdigt av – förhoppningsvis fantastisk och uppmärksam – serveringspersonal som tycks ana vad du behöver och vill innan du själv gör det.

App-restaurangen jag testade hör till en kedja som heter Pinchos och de vänder upp och ner på det mesta av det där. För att besöka och äta hos dem behöver gästerna ladda ned deras app. I den bokas bordet, väl på plats kan menyn undersökas och mat och dryck beställas. När något är färdigt kommer en notis om att du kan hämta din beställning i en lucka i restaurangen.

För gäster som vill prova på, men kanske saknar en smart mobil så ska det finnas enheter att låna på plats. Något annat sätt att få mat på än via appen finns nämligen inte.

Pinchos serverar tapas, det vill säga smårätter, och kvällen blev riktigt trevlig trots min initiala skepsis mot att vi skulle få göra mycket jobb själva. Maten hämtades på långa träbrickor som vi sedan kunde placera i ställningar mitt på bordet och ville vi ha mer av något var det bara att beställa i appen.

Det var faktiskt kul att gå och se vad av det som vi beställt som nu var redo att hämta och på vägen få en skymt av vad alla andra gäster satt och mumsade på. Med alla bilder i appen var det enkelt att våga prova något nytt eller bli sugen på "bara en rätt till".

När vi provat oss genom menyn och var mätta och belåtna kunde vi betala för oss direkt i appen och ett kvitto levererades till bordet. Så här efteråt har jag förstått att det redan finns fler app-restauranger där ute, nu återstår bara att se om fenomenet är här för att stanna.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.