Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Flytta från Evernote till Apples Anteckningar

Nu när Evernote ändrar villkoren för sina gratiskonton och höjer priserna för prenumeranter kan det vara läge att flytta till Apples Anteckningar istället. 99mac guidar dig genom processen.

Nyligen meddelade den populära anteckningstjänsten #Evernote att de kommer att börja begränsa gratis-konton och att priserna för att prenumerera höjs. Den här typen av nyheter brukar mötas med att en del användare frågar sig vilka alternativ som finns och hur man byter.

Apple har egna appar för att föra anteckningar i både OS X och IOS och från att ha varit en väldigt rudimentär tjänst har Anteckningar blivit bättre och bättre. I samband med lanseringen av OS X El Capitan och IOS 9 kom stora förändringar som stöd för att infoga bilder, utklipp och nya formateringsverktyg.

Anteckningar som sparas i Anteckningar i en Mac eller IOS-enhet kan synkroniseras mellan användarens enheter via Icloud, likt hur Evernote håller alla anteckningar synkade. Om Evernotes kommande förändringar får dig att känna att det kan vara värt att byta anteckningstjänst är det tack och lov ganska enkelt att byta.

Du behöver:

  • En Mac (OS X 10.11.4 eller senare) med Evernote och Anteckningar/Icloud

För att flytta alla dina anteckningar från Evernote behöver du en Mac där du kan logga in (eller redan är inloggad) i programmet. Börja med att kolla igenom vad du har i programmet, och fundera på om du vill exportera alla eller bara utvalda anteckningar. Som standard ser du en vy med alla dina anteckningar oavsett vilka anteckningsböcker de tillhör, men du kan också välja enstaka böcker eller själv markera utvalda anteckningar att flytta med dig.

Om du vill exportera allt besöker du Redigera i meny-raden och väljer alternativet Markera allt. Om du inte vill ha alla väljer du en särskild anteckningsbok och gör sedan på samma sätt för att markera alla anteckningar i den boken, eller väljer utvalda på egen hand genom att klicka på de du vill ha med Kommandotangenten (⌘) nere.

När allt du vill exportera är markerat besöker du Arkiv i meny-raden och väljer Exportera anteckning.... I dialogrutan som dyker upp får du välja ett namn till din nya fil. Se till att filformatet är .enex.

Nu är du färdig med Evernote och kan istället öppna Anteckningar. Under Arkiv i menyraden hittar du ett alternativ för att importera dina anteckningar från .enex-filen (eller filerna) du skapat från Evernote. Filerna hamnar i en egen sektion som heter Importerade anteckningar.

Om allt ser ut att ha följt med som det ska till Anteckningar kan du om du vill välja att radera allt från Evernote. Om du känner dig osäker på om Anteckningar täcker dina behov kan du också välja att avvakta och se om du är nöjd med bytet.

Migrera med IOS-enhet

Det går att flytta enstaka anteckningar från Evernote till Anteckningar i en IOS-enhet, men det är klart enklare att göra jobbet i en Mac. Om du ändå inte har tillgång till en dator gör du så här:

  1. Öppna Evernote i din IOS-enhet

  2. Välj en anteckning

  3. Klicka på de tre punkterna nere i högra hörnet

  4. Välj Dela > Exportera anteckning

  5. Skriv in din egen mejladress

  6. Öppna din mejlapp

  7. Välj mejlet du just skickade från Evernote

  8. Tryck länge på .enex-filen tills du får upp en ruta med alternativet Lägg till i Anteckningar

  9. Välj Importera anteckningar i nästa ruta

  10. Klart!

Du får göra om processen för alla anteckningar du vill ha flytta. Det blir många steg som måste upprepas, men det är för närvarande det enda sättet att flytta anteckningar med en IOS-enhet.

Har du några frågor eller kanske tips på andra anteckningstjänster att byta till? Skriv i kommentarerna nedan!

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
44 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.