Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Gigaset Elements

Gigaset har en serie med prylar för att övervaka hemmet på olika vis som de kallar för Elements. 99mac har tagit hem ett testpaket.

Gigaset är kanske mest kända för sina trådlösa telefoner, men de har också en rad andra produkter riktade till hemmet. 99mac har tidigare testat deras prylhittare G‑tag och nu sätter vi tänderna i deras smarta hemmet-system Elements.

Undrar du något? Ställ gärna dina frågor i kommentarerna så återkommer vi efter bästa förmåga. Elements består av en uppsättning sensorer som användare kan placera ut i hemmet för att ha koll på vad som händer även när man inte är hemma. Systemet består av en kamera, sensorer som känner av om dörrar och fönster är öppna eller inte, en siren för att larma och en "plugg" för att fjärrstyra eluttag. Det finns också en trådlös knapp som kan användas för att styra Elements-systemet utan en mobiltelefon.

Vårt testpaket från Gigaset innehåller startpaketet med en basstation, en rörelsesensor och en dörrsensor. Utöver detta testar vi en kamera, två väggkontakter och en smart knapp. Vårt testpaket kostar omkring 4 200 kronor att köpa.

Installation

Med famnen full av kartonger åkte jag hem för några veckor sedan för att installera Gigaset-prylarna i lägenheten. En del av kartongerna innehöll smådelar vilket först gav mig lite lätt panik för jag tänkte att det här skulle bli en jobbig installation. Jag bestämde mig för att koncentrera mig på en låda i taget, och började med startpaketet och arbetade mig genom resten. Tack och lov var det inte så besvärligt som det först såg ut.

Hjärtat i Gigasets Elements-serie är basstationen som vill ha internetanslutning via ethernet och ström. Eftersom jag bara installerar grejerna temporärt fick den kanske inte världens bästa placering hemma, men den tog tacksamt emot både internet och ström och gick att lägga till i Elements-appen. Instruktionerna i appen var lätta att förstå och tog mig genom den korta processen ett steg i taget.

Namn
Gigaset elements
Plattform
IOS
Utvecklare
Gigaset elements GmbH
Version
1.23.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.1 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
Svenska, engelska, franska, italienska, nederländska, tjeckiska, tyska

Smådelarna i en del av kartongerna visade sig efter en närmare inspektion vara batterier och tillhörande luckor så det krävs inga speciella kunskaper för att få ihop delarna. Jag klarade hela processen utan några verktyg eller huvudvärk. Det är dörrsensorn och rörelsesensorn som är batteridrivna. Övriga enheter sitter antingen direkt i ett eluttag eller vill ha ström från ett.

Det går att väggmontera rörelsesensorn och kameran om man finner det lämpligt, annars följer det med hållare för att låta dem stå på en plan yta. Jag valde det senare alternativet.

En efter en fick jag in enheterna i Elements-appen och de dök upp som aktiva och fungerande. Det dök också upp firmware-uppdateringar som enkelt laddades ned trådlöst till de enheter som önskade uppdateringar.

Användning

Med alla prylarna på plats hemma vet jag nu via appen när ytterdörren öppnas eller stängs, om någon rör sig i hallen hemma kan jag via kameran kika om det är någon av katterna eller en inbrottstjuv som orsakar larmet som kommer som en notis till min mobil.

De två smarta eluttagen har jag placerat till kaffehörnan i köket och till en lampa. Via appen kan jag då se till så att kaffebryggaren verkligen är avstängd när jag inte är hemma och ställa in så att lampan tänds automatiskt när jag kommer hem.

Den smarta knappen kvar då. Den har jag placerat bredvid ytterdörren och ställt in så att en kort knapptryckning på väg ut aktiverar systemets Borta-läge (och stänger av de smarta eluttagen) och en längre tryckning när jag kommer hem avaktiverar läget. Det går också att koppla händelser till dubbeltryckningar och en mycket lång knapptryckning.

Jag skulle kunna komplettera systemet hemma med fönstersensorer och en siren som kan aktiveras vid ett misstänkt inbrott.

En grej jag saknar är möjligheten att vara flera användare. Jag har åtminstone inte hittat något sätt att ge min sambo tillgång till systemet med mindre än att jag loggar in i appen i hans telefon också. Det är förstås fullt möjligt för sambon eller exempelvis ett barn att styra systemet via den smarta knappen.

Prenumera för inspelningsmöjligheter

Gigaset erbjuder dig tillgång till Elements-systemet i realtid utan några extra kostnader utöver inköp av prylarna, men för att kunna spela in med kameran och se lagrade inspelningar behövs en prenumeration eller ett abonnemang. Under mitt test har jag lagt ut 10 kronor för ett tre månaders välkomstpaket som gav mig:

  • alla gratisfunktioner

  • manuell videoinspelning och lagring

  • videoinspelning vid hemkomnst

  • videoinspelning vid larm

  • videoinspelning under rörelse

  • webb-video-hanterare

Efter de tre månaderna erbjuder Gigaset tre olika paket med lite olika inspelningsmöjligheter; Safety, Smart eller Director's Cut som kostar 10, 20 respektive 50 kronor i månaden. Något billigare blir det om man köper ett helt år på en gång. Ett tips är att logga in på Elements-webbsidan och köpa eventuella paket där då de är 30 procent billigare än via appen där Apple vill ha en andel av pengarna.

Videoinspelningarna lagras hos Gigaset och kan laddas ned om det är något man vill spara för framtiden.

Under veckorna då jag haft systemet aktivt har det mesta fungerat felfritt, utom när det gäller kameran. Den är ofta otroligt seg att koppla upp sig mot och allt för ofta har den vägrat att spela in och istället gett det otydliga felmeddelandet:

Inte vad jag vill se när katterna hittar på något roligt eller ännu värre – om det skulle vara en inbrottstjuv som rör sig hemma.

Kameran har varit ansluten via mitt trådlösa nätverk större delen av tiden och jag har också testat att ha den ansluten via ethernet, men den förblir svår att nå. Hemma har jag en snabb uppkoppling via stadsnät som inte strular i övrigt, vilket kan vara värt att notera i det här sammanhanget. Det finns en separat app för bara kameran som jag upplever fungerar något bättre än att försöka ansluta till videofeeden via Elements-appen.

Summering och omdöme

Det är enkelt att komma igång med Gigaset Elements och appen ger en tydlig överblick över vilka sensorer du har där hemma och att de är aktiva och fungerande. Det går att automatisera vissa saker, så som att tända vissa lampor i samband med att du kommer hem.

De fysiska prylarna är rätt diskreta vita skapelser som smälter in bra i hemmet, men precis som med många av de konkurrerande prylarna i det här segementet är de ännu ganska stora, tänker särskilt på sensorn för dörren som definitivt syns när den är korrekt monterad eller de smarta pluggarna som ska in i eluttaget. Har du ett dubbeluttag så kan det vara vara svårt att få plats med något annat i det andra uttaget.

En annan uppenbar nackdel är att inköpskostnaden snabbt springer i väg om du vill ha kontroll över många dörrar eller fönster hemma. Kanske ha flera kameror för att hålla kolla på flera delar av hemmet eller varför inte huset och garaget. Om det främst är säkerhetsaspekten du är intresserad av är det absolut värt att jämföra vad du får om du köper tjänsten från något säkerhetsföretag som erbjuder larmlösningar.

För den som vill ha lite extra koll hemma, men känner sig som en nybörjare på det här området, eller kanske inte är så tekniskt kunnig eller intresserad så är Gigaset Elements ett bra ställe att börja på. När systemet väl är på plats finns det inte mycket inställningar att gräva i och det sköter sig nästan självt.

Fördelar
+ Enkel installation
+ Vita snygga prylar
+ Systemet har sensorer för många delar i hemmet

Nackdelar
− Saknar stöd för flera användare
− Kameran svår att nå, spelar inte alltid in
− Det blir snabbt dyrt
− Inte så mycket inställningsmöjligheter

Namn
Gigaset Elements
Tillverkare
Gigaset
Pris
Elements Starter Kit: , Elements Camera: , Elements "Button": , Elements "Plug": ca 460 kr
Funktioner
Sensorsystem för att smarta till sin bostad som består av kamera för övervakning, sensorer för att se om fönster och dörrar är öppna eller inte, siren för att avskräcka inkräktare, knapp för att styra systemet utan mobi[, eluttag för fjärrstyrning av anslutna apparater.
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.