Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Samsung presenterar Note 7

Samsung presenterade ikväll som väntat telefonen Galaxy Note 7, och i samma veva presenterades även det uppgraderade VR-headsetet Gear VR.

Galaxy Note 7 använder en Super AMOLED-panel på 5,7 tumsskärm med upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar som väntat använder välvda kanter på båda sidorna. Skärmen stöder även HDR-färgåtergivning, en teknik som används i Samsungs tv-apparater, men som hittills inte använts i mobiltelefoner. Ett samarbete med Amazon utannonserades där Amazons videotjänst ska tillhandahålla HDR-video till Galaxy Note 7. Skärmen skyddas också av Gorilla Glass 5, nästa generations rep- och stryktåliga glaspaneler. Telefonen är även vatten- och dammtålig enligt IP68-standarden.

Den stora nyheten som väntades vara en del av telefonen var #ögonavläsning (iris scanner), vilket också visade sig stämma. Säkerheten har förbättrats i Note 7 där säkerhetssystemet KNOX nu är integrerat på kretsnivå. Här kan ögonavläsning användas för att låsa upp telefonen och dess olika säkerhetssystem. Detta bygger på en algoritm som mäter ögonens konturer och mönster för att skapa en digital signatur för användaren.

Detta ska bland annat användas till att låsa upp en speciell mapp vid namn Secure Folder, som endast kan låsas upp med användarens digitala ögonsignatur. I denna mapp ska allt från bilder till anteckningar, appar och fler typer av innehåll kunna sparas. Något som kallas Samsung Pass presenterades också vilket är en digital identitet som ska kunna ersätta pass och ID. Under presentationen listades olika amerikanska banker som samarbetspartners, så med andra ord lär vi få vänta innan detta når den svenska marknaden.

Pennan S Pen har också förbättrats en hel del. Precis som tidigare bistår Wacom med tekniken bakom pennan som ska vara mer precis och responsiv med stöd för 4 096 tryckpunkter, att jämföra med tidigare Note-modeller som stöder 2 048 tryckpunkter. Pennan blir precis som telefonen vatten- och dammtålig enligt IP68-standarden. Samsung har expanderat pennans funktioner i operativsystemet, bland annat kan den användas för att direktöversätta ord genom att hålla pennan ovanför ett ord och välja att översätta det till önskat språk.

En välkommen nyhet är att Samsung nu samlar alla olika appar relaterade till pennan och anteckningar i en enda app, vilket innebär att allt från anteckningar till skisser och andra typer av innehåll samlas på en plats. Användaren kan dessutom använda pennan till att göra en anteckning på skärmen som sedan visas i dess always on-läge, det läge där ett visst innehåll alltid visas på skärmen även när telefonen är låst.

På insidan har både prestanda och batteritid förbättrats. Samsung förmedlade inte några konkreta siffror runt hur mycket batteritiden har förbättrats men kapaciteten tar steget upp från 3 000 milliamperetimmar i Note 5 till 3 500 milliamperetimmar i Note 7. Telefonen stöder trådlös snabbladdning, och ett nytt skal med inbyggt batteri ska också lanseras.

Sett till prestanda har processorkretsen blivit 30 procent snabbare, och grafikkretsen ska vara 50 procent snabbare. Precis som tidigare kommer Samsung använda Qualcomms Snapdragon 820-kretsar på vissa marknader och de egna Exynos-kretsarna på vissa marknader. Precis som i Galaxy S7 är Note 7 utrustad med fyra gigabyte primärminne.

Det nya grafikgränssnittet Vulkan stöds här vilket ska ge mer avancerade spel, och spelmotorer som Unity ska få stöd för Vulkan inom kort. Ett paket med spel från Google Play-affären vid namn Galaxy Game Pack ska göras tillgängligt för Note 7.

Den interna lagringen börjar på hela 64 gigabyte som standard, och detta kan expanderas via micro-SD-kort på upp till 256 gigabyte. Note 7 blir alltså inte den första telefonen som stöder det nya minneskortsformatet UFS 2.0.

Telefonen använder USB Type-C för laddning och kommunikation med tillbehör, vilket är första gången för Samsung. Kunder som har äldre produkter som använder micro-USB för anslutning till telefonen slipper kasta dessa på tippen då en adapter för micro-SD medföljer paketet.

Samsung passade även på att påpeka att Note 7 har en vanlig ljudutgång, en övertydlig pik åt att Apple ryktas överge ljudutgången med Iphone 7. Molntjänsten Samsung Cloud presenterades också där kunder som köper en Galaxy Note 7 får 15 gigabyte gratis lagring i molnet. Kameran är densamma som i Samsung Galaxy S7, en utmärkt kameramodul.

Som väntat presenterades också en förbättrad #Gear VR som också använder USB Type-C för kommunikation med telefonen. Äldre telefoner ska stödas tack vare den adapter som följer med paketet. När Gear VR används tillsammans med Note 7 kan ögonavläsning användas för att identifiera användaren.

Telefonen ska lanseras med Android 6.0 som operativsystem men enligt Samsung ska detta uppgraderas till Android 7.0 framöver. Samsung Galaxy Note 7 ska lanseras den 19 augusti i de fyra färgerna svart, silver, blå och guld. Förbokningar ska bli inledas inom ett par dagar.

Kommentarer
191 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.