Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Panasonic RP-BTS50

Från Panasonic kommer de trådlösa sportlurarna RP-BTS50, och 99mac öppnar upp testlabbet för att avgöra vad de duger till.

Nya Iphone 7 och 7 Plus kan väntas driva upp efterfrågan för trådlösa hörlurar, men sedan tidigare finns en hel del alternativ i detta segment. I somras släppte #Panasonic ett par sporthörlurar med det pragmatiska namnet RP-BTS50. Nu har det blivit dags för de lurarna att visa vad de går för i 99:s testlabb.

Liksom många andra trådlösa produkter består RP-BTS50 av två lurar med en flexibel bygel som hänger över öronen, och så en kort sladd som binder samman dem bakom nacken. Designmässigt är utseendet okej, men knappast något underverk av industriell design. Med hörlurarna på sig sticker de ut en bit från öronen, och när jag går omkring på gatan med dem känner jag mig en smula larvig. Mindre fåfänga personer störs nog inte av det. Däremot sitter de riktigt bra runt öronen tack vare bygeln, och det finns ingen risk att de ramlar av.

Batteritiden är upp till sex timmar, vilket får anses vara normalt för den här typen av produkt. Jag hade gärna sett längre tid, men det går att snabbladda i femton minuter, vilket räcker för 70 minuters uppspelning så batteritorsk är sällan ett problem i praktiken.

Laddning sker med hjälp av en micro-USB-kabel, och kontakten döljs av en liten lucka på ena luren. Det är knappast en ovanlig lösning men känns ändå lite fult och bökigt jämfört med dyrare märken som börjat använda induktiv laddning i ett litet fodral, till exempel B&O Play 5 och de kommande Apple Airpods.

Handhavande

Parkoppling går också till på samma sätt som andra Bluetooth-lurar, vilket innebär att du måste trycka och hålla ner en knapp och sedan välja lurarna i din enhets Bluetooth-inställningar. Att växla till en ny enhet att spela upp från kräver en ny parkoppling. Det är inte svårt, men känns onekligen som ett tidskrävande moment. Här inväntar vi också med spänning Apples kommande lösning som utlovar sömlös parkoppling med alla dina (Apple-)enheter. I dagsläget är det dock så här det går till, och jag finner mig i det.

När parkopplingen väl är utförd fungerar uppspelningen adekvat. Om hörluarna är påslagna minns enheten dem, och musiken skickas rätt. Ibland kan det ta några sekunder för de två sakerna att hitta varandra, varpå uppspelningsenheten kan bli förvirrad och börja spela upp musiken med den inbyggda högtalare. Detta leder till viss genans i kollektivtrafiken (beroende på musikval givetvis), men återigen är detta inte ett problem som är isolerat till Panasonic RP-BTS50. Det är ett minus med hela kategorin Bluetooth-hörlurar.

Ett annat minus är att Bluetooth-hörlurar stänger av sig efter en liten stund för att spara på batteriet när de inte används. Det accepterar jag, men tycker att Panasonic RP-BTS50 gör det alltför snabbt. Flera gånger råkade jag ut för att jag pausade min musik för att gå in i en butik och handla, och när jag kom ut på gatan igen några minuter senare hade lurarna stängt av sig. Jag hade gärna sett att hörlurarna höll sig redo i åtminstone 15 minuter för att undvika sådana irritationsmoment.

För att slå på dem måste jag hålla ned paus-knappen någon sekund längre än vad som är trevligt, särskilt eftersom knappsatsen hamnar lite bökigt till bakom nacken, samt att själva knapparna känns tröga och obekväma att trycka ned för känsliga tummar. Jag förstår att det huvudsakliga användingsområdet är att slå på lurarna och därefter använda dem under en löpträning eller ett gympass, men såna här små detaljer gör att bruket av dem känns onödigt omständligt.

Ljud

När det gäller just sportlurar är kanske ljudet inte den absolut viktigaste faktorn för många, vilket är lite märkligt eftersom det ändå är hörlurar vi pratar om. Jag tycker inte att ljudkvaliten ska försämras bara för att lurarna är till för löpning, även om det såklart blir lite annan prioritering i vilka delar av ljudet som ska prioriteras. Jag menar att löparens flåsande och andhämtning ganska effektivt döljer bristen på nyanser i mellanregistret, och på ett stökigt gym är det kanske viktigare att hörlurarna erbjuder en djup och tung bas för att ge Rocky-temat den rätta stunsen.

Jag har lärt mig att ha låga förväntningar när det gäller Bluetooth-lurar överlag. Den begränsade bandbredden gör att ljudet måste komprimeras, vilket tyvärr också verkar göra många tillverkare motiverade att inte lägga så mycket krut på själva högtalarsegmenten – ljudet låter ju ändå tunnt.

Det är med viss förvåning, men också med glädje, jag kan konstatera att RP-BTS50 låter riktigt bra. Framförallt har Panasonic lyckats hitta en behaglig balans mellan bas och diskant som gör att lurarna faktiskt duger helt okej även för "finlyssning" hemma i vardagsrummet eller på promenad. Basen är distinkt, och den pumpiga spellistan för träningspasset kommer till sin rätt.

När det gäller andra hörlurar att jämföra med ligger nog Powerbeats 2 Wireless närmast, som jag testade förra året. Båda produkterna ligger i samma prisklass och har motsvarande specifikationer. När det gäller ljudet vinner dock Panasonic RP-BTS50 en tydlig seger. Mitt största problem med Powerbeats-lurarna var att diskanten ofta spetsades till och skar i öronen. När jag testar samma låtar i RP-BTS50 finns njutningen där. Celine Dion kan skrika så mycket hon vill utan att det gör ont i öronen, och gitarrplonkaren Anji går bra även på lite högre volym.

Min gyllene standard när det gäller hörlurar av in-ear modell är och förblir RHA T20i (som inte är trådlösa). I jämförelse är ljudet i Panasonic RP-BTS50 mer begränsat. Ljudbilden är inte lika fyllig, och detaljer försvinner. Nu är dock både användningsområde och prisklass helt annorlunda mellan dessa två produkter, och som rena sportlurar låter RP-BTS50 riktigt bra. Du kan känna dig trygg i att de kommer att låta bra både på gymmet och på vägen dit.

Vid en jämförelse med lurarna kopplade till först en Iphone 6S och därefter en Huawei Nexus 6P märker jag ingen hörbar skillnad i ljudet. Båda enheterna låter likadant vid uppspelning från samma video på Youtube och låtar på Apple Music.

Omdöme

Panasonic RP-BTS50 är en trevlig bekantskap, och om jag vore en mer frekvent besökare i gymmet eller löparspåret skulle jag satsa på dessa. Ljudet är bra med en jämn och angenäm balans mellan bas, mellanregister och diskant. Ljudet är såpass bra att det även går bra att lyssna i andra situationer än vid träning. Hörlurarna är vattentåliga och smidiga att bära omkring på.

Handhavandet är, som många andra BT-lurar, lite bökigt och de har en irriterande tendens att stänga av sig efter att musiken pausats bara några minuter. Knappsatsen är hård och trög att använda, särskilt som den sitter obekvämt bakom nacken. Men Panasonic RP-BTS50 har ett attraktivt pris, och levererar en betydligt trevligare ljudupplevelse än många andra motsvarande produkter.

Fördelar

+ Bra ljud
+Sitter stadigt i öronen

Nackdelar

- Stänger av sig för snabbt vid paus
- Hård knappsats

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.