Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Google vill ta över det uppkopplade hemmet

Sökjättens strategi fokuserar på ett ekosystem av produkter och tjänster som täcker din digitala vardag.

Under gårdagens event visade #Google inte bara sina nya smarta mobiltelefoner Pixel och Pixel XL och sin VR-lösning Daydream. Sökjätten visade också upp flera produkter riktade mot hemmet. Redan under konferensen I/O avtäcktes produkten Google Home, och nu avslöjades fler detaljer om den lilla röststyrda enheten. Men Google lanserade också en ny basstation som ska ge bättre uppkoppling hemma, en ny version av mediaspelaren Chromecast och en ny öppen plattform för det smarta hemmet.

Google Home

Denna smarta assistent för hemmet ska kunna göra allt från att spela upp musik och söka på nätet till att ladda nästa tv-avsnitt på Netflix. Enheten bygger helt på röststyrningen Google Assistant, och ska enligt Google förstå naturligt språk i viss mån. Den kan också känna igen olika röster tack vare en uppsättning mikrofoner och algoritmer som separerar rösten från bakgrundsljud.

Google Home ger visuell feedback tack vare LED-lampor på ovansidan av enheten. Google ser gärna att ett hem har flera Google Home-enheter utplacerade i de olika rummen, men de synkroniserar med varandra så att det bara är enheten som står närmast som svarar på ett kommando. Google Home har också inbyggd högtalare, och basen går att byta ut för att få flera färgvariationer.

Google Home ska också lära sig sin användares vanor, och kan till exempel hålla koll på om ägaren föredrar Spotify som musiktjänst istället för Google Play. Det är därmed inte nödvändigt att säga att musiken ska spelas upp från Spotify varje gång, utan det är underförstått. Vidare har Google Home stöd för ett stort antal tjänster så som Youtube, Netflix, Pandora med flera. Den kan också kommunicera med smarta hemmet-prylar som Nest, Samsung Smartthings och andra.

Givetvis har enheten också stöd för Googles egna tjänster, som Google Foto, kalender och annat. Med ett köp ingår också sex månaders medlemskap i premiumtjänsten Youtube Red. Google Home lanseras i USA 4 november, och kostar 129 dollar styck ungefär motsvarande 1 100 kronor. Någon information om lansering på andra marknader meddelades inte.

Actions on Google

Google presenterade också ett ramverk som kallas Actions on Google som ska låta andra företag bygga in stöd för de funktioner som Google Home och Google Assistant erbjuder. Det innebär att Google Assistant skulle kunna användas för att skapa spellistor i Spotify, boka taxi via Uber och mycket annat. Google ska även släppa ett utvecklarpaket som ska låta andra företag integrera Google Assistant i sina egna produkter. Google lovade mer information om Actions on Google i december.

Google Wifi

Nästa pryl från Google är en trådlös basstation som kort och gott kallas Google Wifi. Denna nya router ska enligt Google lösa problemet med dålig täckning i hemmet, och flera enheter kan placeras ut i hemmet och kommunicera med varandra. Användaren själv ska inte behöva tänka på konfiguration, utan systemet ska mer eller mindre automatiskt garantera en jämn hastighet över samtliga rum.

Med hjälp av en tillhörande app går det att kontrollera nätverket, och en funktion som förmodligen kan orsaka viss social friktion i hemmet är möjligheten att tillfälligt pausa internetuppkopplingen för ens barn.

Även en enda enhet ska enligt Google ha bättre räckvidd än motsvarande basstationer i samma prisklass, men för större hem lär flera enheter behövas. Google Wifi kostar 129 dollar styck (motsvarande cirka 1 100 kronor) men det går också att köpa ett paket med tre för 299 dollar (cirka 2 500 kronor). Google Wifi går att förbeställa i USA i november, men det finns i dagsläget ingen information om svensk lansering.

Chromecast Ultra

Som väntat presenterade Google också en uppdaterad version av den lilla mediaenheten Chromecast. Den nya enheten kallas Chromecast Ultra och bland de nya funktionerna märks framförallt stöd för innehåll i upplösningen 4K samt stöd för HDR-bildkvalitet och Dolby Vision.

För att klara detta har Chromecast Ultra också en bättre processor än sin föregångare, och stöd för anslutning av Ethernet-kabel. Prestandan har enligt Google blivit 1,8 gånger snabbare. Däremot har priset gått upp lite jämfört med den tidigare Chromecast-modellen, som också kommer att finnas kvar. Chromecast Ultra kostar 69 dollar, i Sverige 780 kronor. Enheten kommer i november i USA, men som vanligt finns ännu inga detaljer som svensk lansering.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.