Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Samsung Gear Icon X

Trådlösa hörlurar som är små och smidiga att använda låter tilltalande, men batteritiden lämnar en hel del att önska.

Trådlösa hörlurar är i ropet just nu, och efter att Apple valt att slopa hörlursporten i #Iphone 7-familjen minskade inte intresset direkt. Ärkerivalen #Samsung utannonserade dock de trådlösa hörlurarna Gear Icon X långt tidigare än detta, och det handlar om in-ear-hörlurar som ansluter till telefonen via Bluetooth.

Minimalistiskt trådlöst
Gear Icon X är utan tvekan bland de mest kompakta och lätthanterliga trådlösa hörlurar vi har testat. Till skillnad från de flesta andra konkurrerande produkter används här inga byglar eller andra typer av mekanismer för att hålla hörlurarna på plats. De båda hörlurarna placeras helt enkelt i vardera öra och hålls på plats via en slags "vinge" som stabiliserar hörluren på insidan av ditt öra. I paketet ingår vingar av olika storlekar som gör passformen anpassningsbar för olika typer av öronformer.

Hörlurarna ansluts sedan till din telefon via Bluetooth och Samsungs mjukvara Gear som kan laddas ner även till konkurrerande Android-telefoner, då får du dock ladda ner en extra insticksmodul som redan ingår i Samsungs egna telefoner. Under konfigurationen får du välja vilken hörlur som ska vara din primära, detta eftersom denna då används för att kontrollera hörlurarna. De är nämligen utrustade med en tryckkänslig yta som används för att styra uppspelningen via fingertryck och gester.

Ett tryck spelar upp eller pausar musiken, alternativt svarar på telefonsamtal, och två tryck skippar till nästa låt. Sveper du uppåt höjer du volymen, och vice versa sänker du volymen genom att svepa nedåt. I Gear-mjukvaran kan du också välja vilka appar och funktioner på telefonen som får förmedla information till hörlurarna. Hörlurarna kan nämligen läsa upp telefonens notifikationer, vilket är både smidigt och underhållande då den syntetiska rösten uttalar vissa appars namn lite smålustigt.

Form före funktion
Den kompakta och lätta formfaktorn gör definitivt Gear Icon X smidiga att använda, men denna smidighet medför också ett ganska stort avkall: batteritiden. Så små hörlurar kan av naturliga skäl inte skryta med särskilt stora batterier, och det märks under användning. Samsungs officiella siffror påstår att du kan nå 1,6 timmars användning på en laddning, något jag skulle säga är i överkant då musiklyssnande under resan från jobbet till hemmet drar ner batteriet till cirka 50 procent, en resa som går på ungefär en halvtimme.

Den primära hörluren dräneras också snabbare än den sekundära, vilket i mitt fall innebar att den högra hörluren åkte på soppatorsk tidigare. Gear Icon X levereras med en batteridocka som också används för att ladda hörlurarna och synkronisera med datorn. Dockan kan ladda till full laddning 1,5 gånger, men laddningen tar lite för lång tid och som lök på laxen kan hörlurarna inte användas medan de laddas. Lösningen fungerar förvisso smidigt, men om du är på resande fot och skulle vilja lyssna på musik i mer än en timme är det en klen tröst.

En annan aspekt värd att beakta är att batterier får försämrad kapacitet med tiden, vilket innebär att den redan klena batteritiden kommer bli sämre efter en tids användning. Hörlurarna har ett internt lagringsminne på 4 GB som du kan använda för att lagra musik. Detta kan användas till att lyssna på musik när du inte har tillgång till mobil uppkoppling, eller som spellista ute i löparspåret när du inte vill ha telefonen med dig.

Ljudlig hälsokoll
Samsung har satsat hårt på den egna hälsoplattformen Health där företagets telefoner låter dig registrera alla tänkbara typer av hälsorelaterad data. Gear Icon X är också utrustade med sensorer för att läsa av ditt hälsotillstånd, närmare bestämt din puls och kalorinivå. Detta kan bland annat användas om du är ute i löparspåret utan telefon.

Genom att hålla fingret nedtryckt på pekplattan kan du starta en löparrunda och du avslutar den på samma sätt. Att Gear Icon X kan fungera fristående från en ansluten enhet i så stor utsträckning är en mycket trevlig egenskap som jag hoppas att Samsung tar med sig och förbättrar till framtida versioner, och att andra företag apar efter detta. Hur är då ljudkvaliteten vid uppspelning av musik? Som väntat för trådlösa hörlurar i denna storleksklass är den ok, utan att imponera nämnvärt.

Basen är ganska tam och det går inte att urskilja särskilt mycket detaljer vare sig i de lägre eller högre registren. Ljudkvaliteten vid samtal är överraskande bra, både vad det gäller upptagningen av den egna rösten och förmedlandet av samtalspartnerns röst. En funktion som fungerar överraskande bra är hur hörlurarna kan välja att stänga ute eller förstärka ljud från omgivningen. Jag blev förvånad över hur stor skillnaden var och även relativt små detaljer i den omgivande ljudbilden förstärktes imponerande tydligt.

Faller på batteritiden
Att använda Samsung Gear Icon X är föredömligt smidigt, och detta hade tveklöst blivit mina nya trådlösa hörlurar om det inte hade varit för den begränsade batteritiden. Andra hörlurar använder lösningar där ett extra batteri kan anslutas för att förlänga batteritiden, men här måste man lägga ner hörlurarna i dockan för att ladda dem. Detta i kombination med en relativt hög prislapp på cirka 2 300 kronor gör att vi inte riktigt kan dela ut en helhjärtad rekommendation.

Om du vet med dig att du inte behöver lyssna på musik mer än strax över en timme gör du ett utmärkt köp i dessa hörlurar. De är smidiga att använda, kan användas fristående från en telefon och ger dig vettiga alternativ för konfiguration. En framtida iteration med förbättrad batteritid har nästan en rekommendation garanterad.

Fördelar:
+ Smidig formfaktor
+ Fungerar bra fristående från telefon
+ Hanterar även hälsobevakning
+ Imponerande effektiv hantering av omgivningsljud

Nackdelar:
- Batteritiden begränsar i många situationer
- Ljudkvaliteten är ok men inte mycket mer
- Stöder ej Apt-X

Fakta: Samsung Gear Icon X

Vad är det?
Trådlösa Bluetooth-anslutna in-ear-hörlurar.
Akustisk konstruktion
Sluten
Ljudtyp
Stereo
Frekvensomfång
20 - 20 000 Hz
Anslutning
Bluetooth 4.1
Protokollstöd
A2DP, AVRCP, HFP.
Stöd ljudformat
MP3, M4A, AAC, WAV, WMA (WMA v9).
I paketet
Höger och vänster hörlur, laddningsdocka, USB-kabel, extra vingtippar och hörlursskydd.
Batteritid
1,6 h strömma musik, 4 h taltid.
Övriga egenskaper
Pulsmätare, kalorimätare, vattentålig
Systemkrav
Android 4.4 eller senare, minst 1,5 GB primärminne.
Tillgängliga färger
Blå, Svart, Vit
Vikt
6,3 gram
Pris
Kommentarer
19 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.