Högtalarna XTZ Tune 4 klarar skivan
Högtalarna Tune 4 från svenska XTZ är en trevlig bekantskap, och erbjuder ett finfint ljud och en stor mångsidighet trots vissa begränsningar.
XTZ Tune 4 är något så ovanligt som ett par svensktillverkade aktiva högtalare. De är avsedda för den moderna och mobila människan, där ljudet kommer från många olika källor och där utrymmeseffektivitet är ett plus. Med sin kompakta form passar Tune 4 bra bredvid en stationär dator eller vid tv:n, men står lika bra på en bänk i närheten tack vare sin trådlösa kapacitet.
Utseendet är sobert och högtalarna finns i matt svart eller vitt, och på intet vis kan Tune 4 beskyllas för att vara spexiga till utseendet. Det är heller inget jag är ute efter, utan ett par bra högtalare ska höras men inte synas anser jag. Tune 4 kommer diskret smälta in i hemmamiljön, lite beroende på placering naturligtvis. Högtalarna står på tre kuddar och är lätt uppåtvinklade vilket är bra om de används som datorhögtalare och står ganska nära lyssnaren. De tre kuddarna gör att högtalarna riktas rätt även om underlaget är lite ojämnt, men gör också att de blir lite vingliga. Det finns ingen risk att de välter såvida inte mycket våld används, men däremot vickar de även vid en lättare beröring. Den som inte gillar att högtalarna är uppåtvinklade kan montera medföljande högre fötter bak, som gör riktningen plan. Den medföljande fjärrkontrollen är gjord i aluminium, och jättemysig att hålla i tack vare sin tyngd. Den har ett skönt grepp, och knapparna är ganska små men gedigna.
Prismässigt placerar sig Tune 4 i mellanklassen, och har stöd för lyssning från allsköns enheter som mobiltelefon, tv och annat. Under mitt test har jag därför kört musik och annat ljud från alla enheter jag kunnat hitta, inklusive Iphone, Apple Watch, skivspelare och tv. På baksidan hittar vi en normal 3,5 millimeter analog ingång för att ansluta äldre utrustning, som till exempel vinylsnurraren eller mobiltelefoner som inte är Iphone 7. Mer avancerad ljudutrustning använder förmodligen den optiska digitala ingången istället. Det finns också en USB-utgång, men bara för att ge ström och så anslutning för kabeln som förbinder de två högtalarna (ansluts enkelt med bananplugg) samt en utgång för de som köper till en separat bashögtalare. Tune 4 har också stöd för trådlös anslutning i form av Bluetooth 4.0.
Trådlöst
Jag har kommit att acceptera Bluetooth som en de facto standard för trådlös ljudöverföring, och det låter i ärlighetens namn helt okej. Tune 4 har stöd för Aptx ljudcodec vilket förbättrar ljudkvaliteten över Bluetooth. Det har däremot tyvärr inte Apple stöd för i sina enheter, och såvitt jag kan avgöra används då istället det som kallas SBC (Subband Codec). Apple har också stöd för ett särskilt codec för AAC-ljudfiler (som till exempel Apple Music använder) men det har i sin tur inte högtalarna stöd för. Summa summarum, när du skickar ljud från din Apple-enhet via Bluetooth till Tune 4 kommer ljudet i teorin inte bli lika bra som från enheter med stöd för Aptx. Vid en jämförelse testar jag att spela samma låt från Spotify (högsta kvalitet, 320 kbps) från en Sony Xperia-telefon, som har stöd för Aptx. Vid mer komplicerade låtar där det är mycket ljud och rörelse märks en skillnad framförallt i att de olika ljuden kommer fram tydligare. Från Iphone blir musiken en smula grötig, särskilt i de lägre registren. Skillnaden blir också tydligare när musiken spelas på hög volym.
I praktiken kan jag dock inte komma till någon annan slutsats än att ljudströmmen är av adekvat kvalitet även från en Iphone. Jag har testat med musik både från Spotify, Apple Music och från poddar i Overcast. Med tanke på att det är redan komprimerade ljudfiler vi pratar om märker jag inte av någon anmärkningsvärd kvalitetsförsämring. Det låter bra, och säkerligen bra nog för de allra flesta. Med det sagt vore det bäst för alla musiklyssnare om tillverkarna kunde enas om en standard med förmåga att skicka ljud i bra kvalitet trådlöst.
Kopplat till det tycker jag också det är ett minus att högtalarna inte har någon Wifi-anslutning och saknar stöd för Apples Airplay och Spotify Connect. Många andra högtalare har detta, även billigare. Användare som har stora mängder icke-komprimerad musik vill därmed förmodligen skippa trådlös överföring överhuvudtaget, och istället ansluta med kabel. Det finns dock inget som hindrar att det ansluts en Chromecast Audio eller en Airport Express i 3,5 millimetersingången på baksidan vilket ger stöd för Spotfy Connect respektive Airplay den vägen. Men jag tycker båda dessa metoder borde vara mer eller mindre självklara i ett par högtalare för hemmabruk idag.
Ljudet
Efter att ha myst en stund med blandade godbitar från min telefon bestämmer jag mig för att göra en tidsresa och istället ansluta min vinylspelare via den analoga ljudingången. Det är förmodligen en lösning som de mest inbitna vinylkonnässörerna skulle fnysa åt, men alla har faktiskt inte tid, råd eller plats att ha stora golvhögtalare från Yamaha eller Linn hemma i vardagsrummet. Att bara plugga in vinylspelaren i Tune 4 och trycka på play låter alldeles förträffligt. Basen är distinkt, tonerna varma och eventuella tillkortakommanden i formatet döljs väl av känslan. Tune 4 levererar, både vad gäller digital och analog musik.
Överlag låter det helt enkelt riktigt bra, och jag har inte hittat någon musik i min samling som inte låter njutbar genom dem. Jag har i vanlig ordning matat dem med allt från Beatles och Queen till Kraftwerk och Zara Larsson. Besvikelsen uteblir, och trots sin ganska blygsamma storlek ger högtalarna ett fylligt ljud med ett ganska bra tryck i basen. Den som vill ha ännu djupare bas kan som sagt köpa till en separat Subwoofer men utifrån vad jag upplever vid musiklyssning så behövs det oftast inte. Det går också att minska basen genom att montera för öppningarna på baksidan av högtalarna med medföljande skumgummiskydd. Ska jag leta brister så saknar jag ibland lite action i den övre diskanten vilket resulterar i att yvigt gitarrspel och andra höga toner kan låta lite trubbigt. Som med mycket annat är dock detta relativt, och Tune 4 låter på det hela taget finfint och utifrån sitt pris får högtalarna med beröm godkänt.
Jag har också testat att koppla in högtalarna till min plasma-tv med hjälp av den optiska digitala SPDIF-anslutningen. Efter att ha kollat igenom lite trailers, några tv-program på Netflix och väl valda scener från favoritfilmerna är det bara att konstatera framgång även här. Högtalarna levererar en luftig och trivsam ljudbild överlag. Den som tidigare bara använt sin tv:s inbyggda högtalare kommer förmodligen golvas eller åtminstone le åt alla nya detaljer som hörs och lär få en helt ny uppskattning över hur bra filmer är ljudsatta. Här pressas dock ibland det inbyggda basregistret ibland till sitt yttersta, och för att få riktigt bra tryck i explosioner och liknande kanske en separat bashögtalare ändå kan vara en god idé.
Appen
Det går också att modifiera ljudet med hjälp av en tillhörande mobilapp från XTZ, som också finns i en version för Mac eller Windows. För att dator-versionen ska fungera krävs dock att produkten registreras och att ett konto skapas, vilket av någon anledning inte verkar gälla för mobilappen. Här går det konfigurera ljudet utifrån lite olika situationer som till exempel om de är väggmonterade eller står på ett bord, eller bara förstärka basen. Appen är ganska ful, och i ärlighetens namn inte särskilt nödvändig. Jag tycker ljudet låter bra ändå. Det som också ligger appen i fatet är att den bara kan spela upp sådant som ligger lokalt i telefonens bibliotek – inga låtar i molnet. Det blir dubbelt krångligt eftersom den trots det visar alla låtar i appen musik, även sådana som lagras i Apple Music. Att spela upp dem går inte, och det är ett vanskligt förvärv att försöka bläddra igenom alla låtar för att försöka lista ut vilka som är nedladdade och vilka som inte är det.
Men en bristfällig app till trots är Tune 4 ett par riktigt trevliga högtalare som gör mig sugen på att uppgradera vardagsrummets högtalare där hemma. Med ett pris på drygt 4 000 kronor finns det helt klart billigare alternativ, men det är inte en oöverkomlig summa och för det priset får du ett par smidiga högtalare som kan spela upp det mesta, och levererar ett bra ljud under de allra flesta omständigheter. Eldprovet för ett par nya högtalare eller hörlurar brukar alltid vara om jag blir sugen på att gå igenom min musiksamling igen för att lyssna igenom allt med de nya högtalarna. Det suget uppstod absolut med XTZ Tune 4, och det är ett fint betyg för ett stycke ljudutrustning.
Fördelar
+ Smidigt format, lätta att placera
+ Kan spela upp det mesta trådlöst eller med sladd
+ Jättebra ljud
Nackdelar
- Inget stöd för Airplay eller Spotify Connect
- Ful och bristfällig tillhörande app
Fakta: XTZ Tune 4
- Vad är det?
- Aktiva högtalare för hemmet.
- Förstärkare
- 2 x 50 Watt
- Frekvensomfång
- (+/- 3dB) 52 - 30 000 Hz
- Ingångar
- Analog 3,5mm stereo, optisk digital S/PDIF TOSLINK, Bluetooth 4.0
- Utgångar
- USB för ström, utgång för Subwoofer.
- I paketet
- Höger och vänster högtalare, högtalarkablar med banankontakter, fjärrkontroll, strömkabel, optisk ljudkabel, analog ljudkabel, baspluggar, extra fötter, manual
- Vikt
- 6,6 kilo
- Pris