Prognos: Det lanserar Apple på torsdag

På torsdag släpper Apple nya produkter, och här ger 99mac sina prognoser om vad som kommer, samt samlar de senaste ryktena.

På torsdag är det återigen dags för #Apple att hålla hov och lansera nya produkter. De flesta är överens om att den här gången är det datorn Mac som kommer att vara kvällens huvudfokus. I princip varje Mac-modell som säljs idag skulle behöva en uppdatering, men det är inte troligt att Apple kommer att uppdatera allt.

Här sammanfattar 99mac i vanlig ordning den senaste tidens rykten, och ger sin prognos om vad vi kan förvänta oss från Apple på torsdag kväll. Iphone och Apple Watch har redan släppts i nya versioner under ett event i september, så dessa produkter bortser vi ifrån.

Macbook Pro

Den dator som förmodligen är mest efterfrågad, och som också med största sannolikhet kommer få en ordentlig uppdatering är den bärbara #Macbook Pro. Den nuvarande designen med Retina-bildskärm lanserades i juni 2012 i en 15-tumsvariant. I oktober det året kom också en modell med 13-tumsskärm. De senaste versionerna av datorn släpptes i mars 2015 (13 tum) och maj 2015 (15 tum). Det är alltså hög tid för en ny Macbook Pro.

Rykten gör också gällande att Macbook Pro står inför en omfattande uppdatering, där inte bara prestandan ska få ett rejält lyft tack vare Intels Skylake-processorer och AMD:s nya grafikkrets Polaris. Nya Macbook Pro väntas också få nya anslutningsportar med USB Type-C och stöd för Thunderbolt 3 och USB 3.1 Gen 2. Det har också ryktats att detta blir den första Mac-datorn med fingeravtrycksläsaren Touch ID integrerad.

En stor ny funktion rapporteras också bli en panel med en tryckkänslig OLED-skärm som ska ersätta dagens funktionstangenter. Det skulle innebära att tangenterna kan visa information beroende på vilken app som datorn för tillfället använder.

Överlag uppges Macbook Pro få en ny design i ett tunnare utförande än dagens modell. Delvis ska designen påminna om Macbook som släpptes 2015, bland annat genom liknande gångjärn för bildskärmen och ett kilformat chassi. Intressanta konceptbilder gjorda av grafikern Martin Hajek har cirkulerat flitigt både på 99mac och andra sajter.

Macbook / Macbook Air

Proffs-användare brukar föredra Macbook Pro, men Apples bästsäljare är troligtvis #Macbook Air som erbjuder ett lägre pris och tillräcklig prestanda för de allra flesta. Macbook Air lanserades 2008, och var då en prestandamässigt begränsad dator med endast en USB-port och ett relativt högt pris. Sedan dess har dock Macbook Air uppdaterats flera gånger och är idag en mycket vanlig syn bland studenter och "vanliga användare".

Macbook Air uppdateras senaste gången i mars 2015, och 13-tumsvarianten fick 8 gigabyte primärminne som standard i april tidigare i år. Det som är att anse som den svagaste komponenten hos Macbook Air är dock bildskärmen, som ännu inte uppdaterats till Retina. Sedan nya #Macbook lanserades 2015 med en 12 tums Retina-bildskärm har frågan varit om Apple kommer att pensionera Air-namnet eller om serien kommer att få någon ordentlig uppdatering.

Oavsett vad den får för namn kommer Apple enligt de uppgift släppa en ny 13-tumsdator på torsdag. Vår prognos är att den nya datorn kommer att heta Macbook, och vara en större modell av 12-tummaren – förhoppningsvis med åtminstone två USB Type-C-portar. Det är däremot troligt att denna dator får Intels kraftigare Skylake-processorer ur U-serien, som skulle ge bättre prestanda jämfört med 12 tums Macbook, men också kräva att datorn har en fläkt. Det är givetvis också möjligt att namnet Macbook Air får leva kvar, så att Apples sortiment även framöver består av Macbook (12 tum), Macbook Air (13 tum) och Macbook Pro (13 och 15 tum).

Vad gäller den nuvarande Macbook Air kommer Apple enligt uppgift att pensionera den mindre 11-tumsvarianten. Macbook Air 13 tum som den säljs idag kan mycket väl bli kvar ett tag till som en billig instegsmodell.

Imac och Mac Mini

Apples stationära dator #Imac är en av få modeller som faktiskt fått regelbundna uppdateringar de senaste åren. I oktober 2015 fick 5K-varianten med 27-tumsskärm sin senaste uppdatering, samtidigt som den mindre 4K-varianten med 21,5-tumsskärm lanserades.

Om Apple uppdaterar dessa modeller på torsdag är det troligtvis inte några omfattande förändringar som är att vänta utan snabbare processorer och bättre grafikkretsar. Enligt de senaste uppgifterna från analytikern Ming-Chi Kuo kommer dock nya Imac-modeller inte att dyka upp förrän en bit in i nästa år.

Apples andra stationära konsumentdator #Mac Mini har däremot en lång tradition av att ignoreras av Apple. Den senaste uppdateringen i oktober 2014 gav datorn Haswell-processorer, Thunderbolt 2, snabbare trådlös anslutning (802.11ac) och flashbaserat lagringsutrymme i vissa modeller. Då hade det också gått två år sedan förra uppdateringen i slutet av 2012. Om Apple följer mönstret kan det också vara dags igen, och Mac Mini skulle kunna få lite kärlek i form av Skylake-processorer, USB Type-C (med stöd för Thunderbolt 3 och USB 3.1 Gen 2) och snabbare flashbaserad lagring. Det finns dock inga specifika rykten om nya Mac Mini-modeller, så det är lika troligt att Apple helt enkelt lägger ner den eftersatta lilla datorn.

Mac Pro och extern bildskärm

Under konferensen WWDC sommaren 2013 visade Apple upp den nya modellen av #Mac Pro, med en anmärkningsvärd cylinderformad design. Datorn började säljas i december 2013 och sedan hände... inget mer. Det betyder att Apples flaggskeppsdator nu är snart tre år gammal, och minst sagt i behov av en uppdatering.

Vad vi kan förvänta oss av en ny Mac Pro är samma design, men uppdaterad med Intels senaste generation Xeon-processorer och nya grafikkort från AMD eller Nvidia. USB Type-C är också att vänta med stöd för Thunderbolt 3 och USB 3.1 Gen 2. Tyvärr har det varit ont om ordentliga rykten gällande en ny Mac Pro, och enligt Ming-Chi Kuo dröjer datorn till nästa år. Isåfall kommer den troligtvis att göra debut under WWDC 2017.

En annan produkt som det länge ryktats om är en uppföljare till den externa bildskärmen #Thunderbolt Display med högre upplösning. Enligt tidigare rapporter är en sådan skärm under utveckling och kommer att få 4K- eller 5K-upplösning och dessutom ett eget internt grafikkort så att även lite enklare Mac-datorer ska kunna driva skärmen utan att krokna. Enligt Kuo dröjer även bildskärmen till nästa år, och lanseras troligtvis tillsammans med Mac Pro.

Ipad

I september 2015 presenterades #Ipad Pro med 12,9-tumsskärm och i mars kom en Pro-variant med 9,7-tumsskärm. Enligt rykten förbereder Apple nya modeller av #Ipad, men dessa är inte att vänta förrän nästa år. Det verkar därför troligt att Ipad inte kommer att nämnas på torsdag, men däremot dyka upp om Apple håller ett event i mars 2017.

Airport

Något som däremot skulle kunna dyka upp under torsdagens event är nya versioner av Apples trådlösa basstationer #Time Capsule, #Airport Extreme och #Airport Express. Basstationerna fick en uppgradering senaste gången i juni 2013, då både Time Capsule och Airport Extreme fick en ny design. Den mindre Airport Express har varit samma sedan juni 2012.

Apples basstationer har satsat på design och användarvänlighet. På senare tid har flera konkurrenter dykt upp på marknaden för att ta upp kampen. Netgear Orbi som visades under IFA-mässan i år lär tilltala samma publik, och Google har presenterat sin produkt Google Wifi.

Basstationer är knappast Apples viktigaste produktkategori, men liksom för många av Mac-datorerna är det anmärkningsvärt att flera år gamla produkter fortsätter att säljas till samma pris. Rykten gör gällande att Apple arbetar på en ny hemmaprodukt med Siri inbyggt, som också skulle kunna ersätta Airport-familjen. Den kommer dock nästan säkert inte att vara redo att visas upp på torsdag. Frågan är därför om Apple kommer att visa något nytt Airport-relaterat, låta produkterna leva kvar oförändrade, eller rentav lägga ner #Airport.

På torsdag får vi se! Vad tror du själv att Apple kommer att visa upp, och vad hoppas du på för spännande nya produkter? Berätta gärna och diskutera i kommentarstråden.

Kommentarer
5 svar

Äntligen fredag och inte nog med att många av oss får chans att vila upp oss från arbete utan iPhone 13-serien är äntligen här.

Ett nytt iOS - nya buggar. Senast buggen i operativsystemet till iPhone hindrar användare från att styra AirPods Pro.

Ryktena visade sig stämma och EU skyndar nu på processen med att se till att mobila produkter delar samma laddningsport.

Att slippa kablar är alltid trevligt och något så vanligt som magneter kan nu göra att vi slipper det i allt större utsträckning.

Tillbehörstillverkaren mophie har lanserat två nya produkter som underlättar livet för oss när det kommer till laddning.

Det ser inte ut som att Fortnite återvänder till App Store inom de närmsta fem åren även om de anpassar sig till reglerna.