Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Microsoft presenterar Surface Studio

Under Microsofts oktober-event visades ny hårdvara upp, med såväl bärbara som stationära tillskott i Surface-familjerna.

Precis som vi hade väntat oss handlade dagens Microsoft-event inte bara om Windows 10, även om systemet utan tvekan står i centrum för allt företaget gör numera. Förutom att presentera uppgraderade versioner av existerande produkter visade Panos Panay, chef för Microsoft Devices, även upp företaget egna Imac-konkurrent.

Surface Book i7

Först ut var dock en uppgraderad version av den bärbara 2-i-1-datorn Surface Book som introducerades i fjol. Microsoft har baserat årets förändringar på återkoppling från kunderna, och på tal om kunder lyfte företaget fram att kundnöjdheten med Surface Book minsann är högre än hos någon Macbook-modell. Återkopplingen från kunderna har främst handlat om att den datorspelande kundskaran vill ha snabbare bilduppdatering, och de som ritar i CAD-program vill ha mindre fördröjning. Gemensamt för all återkoppling ska också ha varit att få bättre batteritid.

Microsofts svar på detta är att stoppa in förbättringar på dessa punkter i samma chassi som datorn introducerades med. Förbättringarna i den vassaste modellen innebär en Core i7-processor av senaste snitt, ett Geforce GTX 965M-grafikkort som ska ge dubblerad grafikprestanda och detta kort driver också den nya Pixelsense-skärmen. Trots uppgraderad hårdvara ska datorn ha fått 30 procent bättre batteritid vilket blir hela 16 timmar, en mycket imponerande siffra som tar täten bland bärbara datorer. Hemligheten bakom den goda batteritiden är bland annat ett omdesignat kylningssystem, men också att de helt enkelt lyckats klämma in fler batterier i samma chassi.

Microsoft lyfte också fram att datorns beräkningskraft på 1,9 teraflops är betydligt snabbare än de konkurrerande Macbook Pro-modellerna i 13-tumsklassen. Priset för den mest avancerade modellen blir 2 399 dollar vilket motsvarar cirka 26 000 kronor i Sverige. Datorn blir tillgänglig i november, men exakt vilka marknader detta gäller är i skrivande stund oklart. Enklare konfigurationer börjar vid 1 499 dollar (cirka 13 000) och går uppåt därifrån. Surface Pro 4 finns fortsatt tillgänglig med priser som börjar vid 899 dollar (cirka 8 000 kronor), men om den produkten också har fått uppgraderad hårdvara nämndes inte.

Nyheten - Surface Studio

Den stora nyheten var dock en direkt konkurrent till Apples Imac-familj, nämligen Surface Studio. Detta är en stationär dator med en Pixelsense-skärm på 28 tum som skyddas av Gorilla Glass. Chassit är byggt i aluminium och mäter endast 12,5 millimeter, alltså strax över en centimeter. Skärmen har bildförhållandet 3:2 och en pixeltäthet på 192 punkter per tum. Enligt Microsoft är detta den tunnaste LCD-skärmen som någonsin skapats. På insidan sitter en Core i7-processor av senaste snitt, en 2 terabyte stor hybrid-hårddisk och grafiken hanteras av kortet Nvidia Geforce 980M. Föga oväntat knäpper alltså Microsoft Apple på fingrarna vad gäller grafikprestanda.

Skärmen har också stöd för något som Microsoft kallar True Color som låter skärmen kalibreras om efter olika behov. Här stöds både färgrymden SRGB och DCI-P3, vilket innebär att den täcker såväl konsumentbehov som de professionella grafikerna. Microsoft har också utrustat operativsystemet Windows 10 med förmågan att skala om innehåll så att det motsvarar dess verkliga storlek. Denna funktion kallas True Scale och demonstrerades genom att en A4-sida i ett dokument på skärmen var exakt lika stor som en verklig A4-sida som hölls upp som referens. En tum i verkligheten ska alltså vara en tum stor på skärmen.

Panos Panay lyfte också fram att datorn är tystgående och har anpassats för att även kunna användas av datorspelare, något som bland annat innebär att det finns inbyggt stöd för trådlösa handkontroller. Fyra flytande fästpunkter under datorns fot ska göra det lätt att flytta och vinkla datorn. En integrerad uppsättning mikrofoner ska göra det smidigt att använda den intelligenta rösttjänsten Cortana. En integrerad Studio HD-kamera kan användas för inloggning med Windows Hello.

Surface Studio ska vara mer än bara en stationär dator enligt Microsoft, och som väntat bygger detta påstående på att skärmen kan fällas ner så att den ligger nära på platt mot underlaget. Stödet gör att datorskärmen kan fällas ner så att datorn kan ligga vinklad med 20 graders lutning mot bordet. Därmed förvandlas maskinen till en stor ritplatta. Däremellan kan du själv välja vilken vinkel och höjd du vill ställa datorn på. Det är möjligt att luta sig med armen mot skärmen och rita med andra handen tack vare att Windows sedan tidigare kan känna av handleder och icke-önskvärda kroppsdelar.

Surface Dial är ett kontrolldon för kreativa personer, en cirkulär "puck" som används för att styra innehåll i systemet. Det lilla trådlösa hjul kan placeras på skärmen eller någon annanstans och är integrerad i Windows. Med den kan du spola fram och tillbaks genom dina handlingar med hjulet, zooma in och ut i gränssnitt, rulla genom sidor i ett dokument, och så vidare. Dial kommer även fungera med övriga produkter som Surface Pro 4 och Surface Book. Hur kreativa verk kan skapas med Surface Studio, pennan och Dial-kontrollen demonstrerades bland annat av en representant för företaget Madefire som skapar tecknade serier med rörelse och ljud.

Surface Studio går att förhandsboka idag och kostar 2 999 dollar, vilket bör motsvara strax över 33 000 kronor. Återigen är det oklart vilka marknader detta gäller. Microsoft meddelade också att upplagan inledningsvis kommer att vara ytterst begränsad.

Kommentarer
45 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.