Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apples Oktober-event

Apple visar upp nya Macbook Pro

Under kvällens event har Apple visat upp nya varianter av den bärbara datorn Macbook Pro, med tunnare formfaktor och en interaktiv funktionsrad.

Under ett direktsänt mediaevent från sitt huvudkontor har Apple visat upp nya versioner av den bärbara datorn #Macbook Pro.

Det var i oktober 1991 som Apple presenterade Powerbook, den första moderna bärbara datorn enligt Apple. Detr var den första bärbara datorn som lät användaren vila handlederna nedanför tangentbordet, och den första med en skärmpanel som byggde på en aktiv matris. Dagens lansering marknadsförs som att Apple återuppfinner datorn igen. Som vi hade väntat oss utrustas datorn med en skärmremsa där de klassiska funktionsknapparna tidigare befunnit sig.

Touch-eran är här på allvar

Phil Schiller höll sedan ett minnestal där funktionsknapparna förpassades till historien som förlegade funktioner. Den lilla skärmraden har Retina-upplösning och stöd för multitouch. Namnet på den nya funktionsremsan blir Touch Bar. Den demonstrerades genom att Apples produktchef Phil Schiller höjde och sänkte skärmens ljusstyrka genom att svepa med fingret på ett virtuellt reglage för just ljusstyrka.

Touch Bar-skärmens innehåll anpassas också efter vilken del av systemet eller vilka appar du använder. Går du exempelvis in i Bilder-appen får du fram knappar som låter dig hantera och redigera bilder, och väljer du en specifik funktion fylls Touch Bar med olika delfunktioner för detta. I Mail får du fram knappar som ger dig genvägar till funktioner du behöver för att skicka e-post, och så vidare.

Touch Bar kan även presentera förslag på ord som du bara behöver trycka på för att skriva in dem. Touch Bar föreslår även emoji-symboler baserat på det du skriver och på samma sätt behöver du bara trycka på dem för att infoga dem, precis som en liknande funktion i IOS 10 på Iphone och Ipad.

Säkra köp och anpassningar
Fingeravtrycksläsaren Touch ID finns också integrerad i den nya skärmremsan längst till höger. Apple har byggt in en ny specialgjord krets som de kallar för T1 som förvarar fingeravtrycksdata i en säker enklav. Du kan även köpa saker direkt genom att trycka på en köp-knapp på Touch Bar och sedan autentisera dig med Touch ID-knappen till höger.

Apples mjukvaruchef Craig Federighi demonstrerade hur du kan få fram digitala funktionsknappar för systeminställningar direkt efter inloggning, men du kan få fram de klassiska funktionsknapparna i virtuell tappning också om du saknar dem.

Om du vill bläddra fram och tillbaka längs tidslinjen i en video kan du göra detta genom att svepa fram och tillbaka med fingret över Touch Bar-remsan. Proffsanvändare kan själva anpassa innehållet på Touch Bar så att den passar de individuella behoven. Det finns till och med stöd för Touch Bar i terminalen, vilket gör utvecklarna glada.

En evolutionär hårdvaruuppgradering

Läs också: Apple ersätter Air – med Pro Vad gäller designen är nya Macbook Pro tunnare än tidigare. 13-tumsversionen är 14,9 millimeter tunn. Den tar också upp 23 procent mindre volym än tidigare, och väger 1,36 kilo. 15-tummaren är blott 15,5 millimeter tjock och väger 1,8 kilo. Båda modellerna har även en ny styrplatta med Force Touch-teknik med större yta än tidigare. Tangentbordet använder en andra generationens tangentbordsbrytare av typen fjärilsmekanism, som först lanserades i Macbook förra året.

Bildskärmen är 67 procent mer ljusstark än tidigare, och den har också 67 procent bättre kontrastratio och 25 procent större färgomfång. Förbättringarna är tillräckligt för att skärmen ska täcka färgomfång enligt DCI-P3-standarden. Processorn är en Intel Core i7 av sjätte generationens snitt som kan jobba mot upp till 16 gigabyte DDR3-minne i hela 2133 MHz. Phil Schiller lyfte fram att nya Macbook Pro är 6,8 miljoner gånger snabbare än den första Powerbook-datorn från 1991.

Grafiken i 15-tumsmodellen hanteras av en Radeon Pro 450-krets som är byggd på 14 nanometers tillverkningsprocess och tillhör AMD:s Polaris-arkitektur. Detta är sannolikt den något enklare Polaris 11-arkitekturen då den mer energikrävande Polaris 10 inte lämpar sig för bärbart bruk. Grafikkretsen jobbar med 2 gigabyte GDDR5-grafikminne, men modellerna kan även konfigureras med ett kort som har 4 gigabyte. Detta är enligt Apple två gånger bättre grafikprestanda än deras bärbara flaggskepp tidigare har erbjudit.

SSD-lagringen har också blivit snabbare och tuffar nu på i hela 3,1 gigabyte per sekund, vilket ska vara hela 50 procent snabbare än tidigare Macbook Pro-modeller. Den maximala lagringskapaciteten som datorerna kan utrustas med är 2 terabyte. Högtalarna har också förbättrats och fått dubbelt så stort ljudomfång. Och ja, det finns en 3,5-millimeters hörlursport för de som befarat att denna skulle få stryka på foten.

I rena siffror har 15-tummaren blivit 130 procent snabbare på grafikrelaterat arbete jämfört med föregångaren, och 60 procent snabbare för datorspelande. När den snabba Radeon-grafiken inte behövs jobbar datorerna mot en integrerad grafikkrets av typen Intel Iris 530 med 64 megabyte integrerat eDRAM-minne som också ska vara dubbelt så snabbt jämfört med de föregående modellerna.

Datorerna utrustas med fyra portar som har stöd för Thunderbolt 3 och även USB 3.1 Gen 2, och de använder alla port-typen USB Type-C. Alla portarna kan förmedla ström, video, anslutning av externa tillbehör via Thunderbolt och annat. Apple visade även upp hur en ny LG-bildskärm kan anslutas till Macbook Pro via dessa Thunderbolt 3-kapabla portar. Apple uppger att de samarbetat med LG för att anpassa skärmen för nya Macbook Pro, och därmed verkar det som att Apples egna skärmar sannolikt är historia. Upp till två 5K-skärmar kan anslutas och användas med nya Macbook Pro, vilket blir möjligt tack vare den förbättrade prestandan.

Uppdaterad proffsmjukvara
En ny version av Final Cut Pro visades också upp som drar nytta av Touch Bar-remsan. En 4K-film redigerades där Touch Bar visade hela tidslinjen för produkten. Tidslinjen var också interaktiv, vilket gjorde det möjligt att bläddra fram och tillbaks, eller till och med zooma in och ut i tidslinjen genom att knipa med fingrarna. När ett ljudspår markerades ändrades kontrollerna på Touch Bar till att visa ljudrelaterade funktioner och genom att trycka på dessa fylldes Touch Bar av diverse relaterade funktioner.

Även Adobe visade upp hur Photoshop kan använda Touch Bar för att låta dig manipulera funktioner i programmet. Här kan Touch Bar användas för att hantera filer, den kan alltså vara något av en ersättare till pekplatta i vissa sammanhang. De båda kan också användas tillsammans för att manipulera olika reglage och funktioner i större detalj. En annan demonstration visade hur olika filter kunde testas enbart genom att svepa mellan dem på Touch Bar.

Ett tredje demo visades hur Touch Bar kan användas för att scratcha i ett DJ-program och snabbt växla mellan olika filter för ljudet. Även Microsofts Office-paket och Skype kommer att uppdateras med stöd för den nya skärmpanelen. Grafikprogram som Pixelmator ska också snart få stöd för anpassade funktioner i Touch Bar.

Pris och lansering
Både 13- och 15-tumsmodellerna får en angiven batteritid på upp till 10 timmar. Priserna är 1 799 dollar för 13-tumsmodellen, vilket blir 20 600 kronor, och 2 399 dollar för 15-tumsmodellen vilket blir 27 000 kronor på den svenska marknaden. Samtliga modeller går att beställa idag. Apple släpper också en enklare Macbook Pro-modell utan Touch Bar som blir tillgänglig omgående medan leveranser av övriga modeller kan dröja två till tre veckor.

Kommentarer
183 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.