Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Chromebook växer rejält i svenska skolor

Android är inte Googles enda framgångssaga. Färska uppgifter visar att Chromebook-datorer växer rejält, framför allt i skolor.

#Chromebook är namnet på den kategori av bärbara datorer som använder Googles operativsystem #Chrome OS. Som namnet antyder står webbläsaren Chrome i centrum och majoriteten av operativsystemets funktioner och appar är webbaserade och anslutna till Googles olika webbtjänster.

Under andra kvartalet i år såldes 46 800 Chromebook-enheter, vilket är drygt 11 procent av den totala försäljningen av bärbara datorer på den svenska pc-marknaden. Detta kan jämföras med året innan då Chromebook-datorer stod för 7,7 procent av marknaden, en stor ökning på en krympande marknad. En stor del av denna ökning har alltså skett bland svenska studenter, rapporterar IDG.

En anledning till att Chromebook är så populär bland studenter och skolor kan vara det billiga priset. Att systemet till största del är webbaserat innebär att det inte är särskilt resurskrävande, och därmed kan det köras på relativt enkel och billig hårdvara. Chromebook-produkter är ofta hälften så dyra som motsvarande Windows-baserade datorer, och en tredjedel så dyra som de billigaste alternativen från Apple. Låg prislapp är tilltalande för priskänsliga studenter, och detta visar sig i försäljningssiffror från analysföretaget IDC.

Utöver generellt sett lägre prislappar för datorerna får skolor och elever tillgång till samarbetssviten #G Suite som kan användas till en lägre kostnad jämfört med Microsofts #Office 365-plattform. G Suite kan till och med användas kostnadsfritt i många situationer där Office 365 är kostnadsbelagd.

Från att inledningsvis fokuserat på budgetsegmentet har nu flera företag börjat lansera mer avancerade Chromebook-produkter i något högre prisklasser, bland annat Googles egna Chromebook Pixel-familj. Det spekuleras i att Google planerar att lansera ytterligare premium-modeller i Pixel-familjen nästa år.

Samma rykten påstår även att de kommande modellerna kan utrustas med Andromeda, en beryktad sammanslagning mellan Android- och Chrome OS-systemen. Tillgång till Android-plattformens utbud av appar skulle råda bot på Chrome OS-plattformens största brist som är just utbudet av appar och verktyg.

Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.