Test: Sennheiser PXC 550

Ljudmästarnas senaste trådlösa hörlurar bjuder på smäktande bra ljudbild och imponerande ljudisolerande egenskaper i ett audiofil-vänligt paket.

Livet som produkttestare kan lätt antas vara förnämligt, att kunna testa de senaste produkterna utan att behöva oroa sig för prislappen produkterna medför. Men så är det faktiskt inte alltid, särskilt inte när du får testa en produkt som vida överträffar vad du själv äger privat. Så är fallet med Sennheiser PXC 550, ett par Bluetooth-anslutna hörlurar som lämnar mina egna hörlurar i skamvrån. En rejäl prislapp sätter hinder för ett omedelbart köp, men jag har svårt att se hur jag ska kunna återgå till mina egna hörlurar efter att ha testat dessa.

Helomslutande hörlurar

Sett till design och konstruktion är Sennheiser PXC 550 en sober historia med rena linjer och färgschema i svart med inslag av silver. Det svarta materialet på hörlurarnas båge är ett hårdplastmaterial medan inslagen av silver är gjort i metall. Hörlurarnas kåpor är heltäckande och insidan använder kuddar av läder vilket gör att öronen vilar ytterst bekvämt däri. På kåpornas utsida finns en svart platta, och på den högra kåpan är detta en pekplatta som du använder för att styra uppspelningen.

Hörlurarna stöder som tidigare nämnt trådlös anslutning via Bluetooth, men om du föredrar en trådbunden anslutning kan du även koppla in hörlurarna till telefonen via en 3,5 millimeters ljudkabel med fjärrkontroll som ingår i paketet. Kåporna kan vridas och detta har faktiskt två funktioner. Dels gör det att hörlurarna kan köras mer kompakta för att lättare kunna tryckas ner i en väska, men det är också genom att vrida på kåporna som du stänger av och på hörlurarna.

Kontrollera mera

När du stänger av och på hörlurarna meddelas du om detta via en brittisk kvinnlig röst, som för övrigt kommunicerar alla dina aktiviteter. Du kan välja mellan fem olika språk, men svenska är inte ett av dessa. När du höjer eller sänker volymen, svarar på eller avslutar samtal, börjar få låg batterinivå, har nått maximal volym med mera så berättas detta tydligt via denna brittiska röst. Kontrollen av just volym, svara på samtal och styra uppspelning av musik på telefonen sköts som sagt via de tryckkänsliga plattorna på kåporna. Genom att trycka en gång svarar du på samtal eller spelar upp musik, och vice versa avslutas samtalet eller pausas musiken om du trycker igen.

Genom att svepa upp och ner höjer och sänker du volymen, och genom att hålla fingret nedtryckt kan du svepa framåt för att spola fram snabbare, och vice versa genom att svepa bakåt. Under kontrollerade former fungerar detta mycket smidigt, men när jag var på språng kunde pekplattan med jämna mellanrum missförstå mina svepningar. Bland annat har svepningar framåt för att byta låt misstolkats som ett försök att höja eller sänka volymen. Det är alltså inte felfritt, men på det stora hela fungerar de fingerstyrda kontrollerna bra.

Överdådigt ljudisolerande

Den egenskap som har imponerat mest på mig, utöver ljudbilden och kåpornas passform, även tveklöst hörlurarnas ljudisolerande förmåga. Sennheiser PXC 550 är utrustade med en hybridlösning som släpper igenom ljud utifrån men isolerar höga läten så att de inte slipper igenom. På hörlurarnas sida finns dessutom ett reglage där du kan ställa in ljudisoleringen på normal eller stark ljudisolering, eller helt stänga av den.

Med starkaste nivån aktiverad är ljudisoleringen mycket effektiv, och en ytterst missnöjd fem månader gammal systerson som testkör sina stämband för full volym har visat att ljudisoleringen kan hantera de högsta av ljudnivåer. Båda föräldrarna i fråga ger Sennheiser PXC 550 betyget mycket väl godkänt i bebis-hantering. Vid jämförelse med största konkurrenten Bose QC35 släpper Sennheiser igenom något mer av omgivande ljudkällor, så om du vill uppnå bästa möjliga ljudisolering är Bose något vassare på denna punkt, men Sennheiser PXC 550 är tillräckligt bra för att alla utom de allra mest kräsna ska bli mer än nöjda.

Superb batteritid och anslutning

Ett område där trådlösa hörlurar tenderar att tvingas kompromissa är batteritiden. Antingen erbjuder de ett imponerande utbud av funktioner och ljudegenskaper men med bristande batteritid som avkall, eller vice versa. Det finns hörlurar som slår an en god balans mellan de två, exempelvis Bose QC35, men Sennheiser lyckas faktiskt slå an en än mer imponerande balans. Dessa hörlurar kan ansluta både över Bluetooth och NFC om du så vill, hörlurarna kan minnas två enheter samtidigt.

När jag lyssnade trådlöst med den ljudisolerande funktionen på maximal effekt kunde jag använda hörlurarna strax över 20 timmar innan de började varna för låg batteriladdning, och då kunde jag ändå fortsätta använda hörlurarna i lite mer än 45 minuter innan de faktiskt stängde av sig. Om du kopplar in hörlurarna via sladd ökar batteritiden till strax över 30 timmar vilket är fenomenalt bra.

Att kunna ansluta hörlurarna via sladd skulle kunna vara en fördel för Bluetooth-anslutna hörlurar, som kan ha svårigheter med att bibehålla både god anslutningsstabilitet och ljudkvalitet, men detta är inte ett bekymmer för Sennheiser PXC 550. Under de veckor jag testade dem uppstod hack i uppspelningen väldigt sällan, och när de väl uppstod handlade det om någon sekunds avbrott.

Mjukvara för audiofilen

Du som bara vill lyssna på musik från strömmande tjänster som Apple Music eller Spotify kan göra det precis som vanligt med Sennheiser PXC 550, men du som är audiofil och verkligen vill specialanpassa ljudbilden till dina egna preferenser kan ladda ner Sennheisers app Captune. I appen får du möjlighet att välja mellan vilka ljudkällor du vill spela upp musiken i, vilket är användbart om du använder flera trådlöst anslutna högtalare i din vardag, exempelvis hörlurar och högtalarsystem i hemmet.

Du kan anpassa ljudinställningar via en equalizer i appen som låter dig dels ändra ljudbildens olika parametrar manuellt, men också välja mellan olika förkonfigurerade mallar. Captune kan spela upp innehåll som lagras på din telefon, innehåll som lagras på mediaservrar eller från musiktjänsten Tidal. Övriga musiktjänster stöds tyvärr inte, vilket är synd då jag gärna hade använt equalizer-inställningarna för många spellistor på Spotify.

En dyr men förträfflig julklapp

Sennheiser PXC 550 är inte en billig historia, men som Nilecity har lärt oss finns det inga genvägar till det perfekta ljudet. Detta är dock inte ett högtalarsystem utan trådlösa hörlurar och behöver därför både erbjuda bra ljud och dessutom sköta detta väl över en trådlös Bluetooth-anslutning, två uppgifter som PXC 550 hanterar med bravur. Med en suverän ljudbild, batteritid som aldrig blir ett bekymmer, ytterst effektiv ljudisolering och en mycket bekväm passform anser jag att den rejäla prislappen faktiskt är motiverad. Om din största prioritering är bästa möjliga ljudisolering är Bose QC35 något bättre, men Sennheiser PXC 550 erbjuder å andra sidan en bättre upplevelse överlag för audiofilerna. Det här är den typen av produkt som får mina privata hörlurar att kännas väldigt tråkiga, och mitt bankkonto i riskzonen för att tunnas ut lagom till juletid.

Plus:
Utmärkt ljudisolering i toppklass
Ljudbilden snäppet bättre än Bose-konkurrenter
Snabb och smidig parning till din enhet
Bra batteritid och enkla kontroller
Trevlig musikanpassning i tillhörande mjukvara

Minus:
Priset
Marginellt sämre ljudisolering än Bose
Touch-kontroller kan bråka ibland

Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.