Jultips: Synthfylld racing med Neon Drive
Försök dig på det supersvåra racingspelet Neon Drive, för även om du dör mycket och ofta så kan du njuta av 80-talsindränkt grafik och ljud som varar ändra fram till påsken.
80-talet är ständigt aktuellt i populärkultur och media, särskilt när årtiondets estetik av neon, synthmusik och skrikiga färger har skruvats upp maximalt. Hyllningarna till 1980-talet dyker upp överallt, och en av de mer välputsade är racingspelet Neon Drive som finns att ladda hem för IOS eller via Steam för Mac och PC. Priset är 40 kronor på mobilen, och en hundralapp på datorn.
Grafik och ljud är en oslagbar flört med allas favoritera, och jag har nog aldrig tidigare sett så mycket lila och glänsande neon i ett racingspel. Musiken är skriven av Pengus och går att köpa fristående via Bandcamp för 7 Euro, motsvarande 68 kronor. Alla som tycker om svepande synthmattor och elektroniska trummaskiner rekommenderas att införskaffa både spelet och musiken bums.
Själva spelet innehåller sju banor, alla med sitt eget utseende och alla inspirerande av kända 80-talsverk så som Blade Runner, Miami Vice eller mer allmänna teman. Även spelmässigt är Neon Drive som hämtat från tidsperioden, då det är fråga om ett ganska simpelt racingspel som hade passat perfekt i en arkadhall 1985. Det ska dock sägas att spelet är svårt – mycket svårt. För mig tog det ett flertal försök att bara klara första banan, och trots ihärdigt slit har jag ännu inte tagit mig igenom mer än 25 procent av bana 2.
Den som startar upp Neon Drive i syfte att fly från julens eventuella frustrationer riskerar därmed att bli ännu mer upprörd av att gång på gång åka in i ett hinder och dö. Det är däremot mödan värt, för det är en riktigt angenäm känsla att lära sig spelet och sakta men säkert börja bemästra banorna. Det enda som saknas är nog en cameo av David Hasselhoff!
Bonustips: Mer synth
Som ett bonustips för alla synthälskare kan vi lämna 80-talet för en stund, och istället tips om den elektroniska musikens motsvarighet till Beethoven, nämligen den franske skaparen Jean-Michel Jarre. Jarre slog igenom på bred front 1976 med albumet Oxygene, elektronisk musik som knappast liknade något annat.
Därefter följde ett pärlband av album, liksom uppmärksammade jättekonserter bland annat framför Pyramiderna vid millennieskiftet och i städer som Houston och London där hela kvarter blivit indragna i den bombastiska ljud- och ljusshowen.
1997 återvände Jarre med en uppföljare till Oxygene, och alldeles nyligen har albumet Oxygene 3 släppts, på dagen 40 år sedan orginalet. Oxygene är nu alltså en trilogi, och hela härligheten kan höras på både Apple Music och Spotify.