Casios vildmarksklocka en raritet på CES
Under fjolårets teknikmässor och även året innan dess stod smarta klockor som spön i backen. Under årets CES-mässa får vi leta för att hitta dem.
Något som har slagit mig efter att ha vandrat i mässhallarna under CES 2017 är att jag varit tvungen att aktivt leta för att hitta smarta klockor som lyfts fram i företagets olika montrar. Huaweis hybrid mellan klocka och hälsoband var en redan existerande produkt som inte lyftes fram av företaget. I Samsungs monster visades så klart Gear S3 upp, men även den är lanserad sedan tidigare och en av få framgångar på marknaden för smarta klockor.
Det var av denna anledning som jag stannade till när jag såg Casios klocka WSD-F20, en klocka baserad på Android Wear som är byggd för att tas med på långa vandringar mitt ute i vildmarken. Som väntat är den byggd för att tåla omilda väderlekar och tål att dränkas i upp till 50 meters vattendjup. Klockans tålighet är också certifierad enligt amerikanska militärens hållbarhetstest MIL-STD-810G vilken specificerar att klockan tål att tappas och skakas utan att upphöra att fungera. Klockan är utrustad med sensorer som GPS, höjdmätare, accelerometer, gyroskop och magnetsensor. GPS-sensorn stöder amerikansk GPS, ryska GLONASS samt det japanska systemet QZSS.
Den stora unika egenskapen med Casio WSD-F20 är att den är utrustad med dubbla skärmar i två lager. Det översta lagret är en monokrom LCD som endast kan visa svart och vitt, men den undre skärmen är en färg-LCD. Den monokroma skärmen är alltid aktiv och visar tidsuret med både minut- och sekundpekare. Detta ska leda till mycket god batteritid om du är ute och vandrar långa dagar och inte behöver de mer avancerade funktionerna i klockan. När kartor, appar eller notiser ska användas aktiveras den bakre färgskärmen så länge som den behövs. Enligt företagets representant ska klockan nå en månads batteritid när endast den monokroma skärmen används, och cirka 12 timmar när färgskärmen och klockans avancerade funktioner används aktivt.
Operativsystemet är alltså Android Wear 2.0 och ovanpå detta har Casio installerat en rad tillägg inriktat mot just vildmarksliv. Du kan bland annat välja en rad olika vyer för dina kartor, exempelvis en mörk eller vit karta med få detaljer eller kartor i full färg med gott om detaljer om dina omgivningar. Via en app i mobilen kan du även rita anteckningar och rutter på kartorna. Kartor kan även laddas ner lokalt för offline-användning, och en av karttjänsterna som stöds är föga oväntat Google Maps.
Sett till urtavlorna finns en rad olika varianter förinstallerade, samtliga med olika fokus på vildmarkslivet. Vissa visar mer information om din geografiska plats, andra kompassinformation, andra höjdinformation och så finns det kombinationer av flera. Klockan kan även visa aktivitetsfokuserade urtavlor för exempelvis cykling, vandring, kanotpaddling, fiske med mera. En mikrofon på klockans sida låter dig även använda röstkommandon på Android Wear-plattformen.
Casio WSD-F20 stöder även anslutning till andra produkter i företagets utbud, exempelvis de tåliga utomhuskamerorna EX-FR200 och EX-FR100, där du kan starta och stoppa inspelning via klockan. Klockan stöder telefoner med Android 4.3 och IOS 9.0 eller senare, dock är funktionsutbudet mer begränsat på IOS-plattformen. Företaget håller just nu på att undersöka intresset på marknaden och någon nordisk lansering är i dagsläget inte planerad, men om klockan får ett positivt mottagande kommer företaget överväga att lansera på fler marknader.