Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone fyller tio år

Tiden går fort, och idag är det redan tio år sedan Steve Jobs visade upp den första modellen av Iphone under Macworld 2007.

Idag är det exakt tio år sedan Steve Jobs hänförde sin publik genom att visa upp "tre nya produkter" – en Ipod med bred tryckskärm, en revolutionerande mobiltelefon och en internet-kommunikationsapparat. Detta visade sig inom kort vara en enda produkt, nämligen #Iphone. Det var en Steve Jobs i högform, som skojade med publiken och på ett målande sätt beskrev problemen med de "smarta" telefoner som funnits fram till dess.

Målet med Iphone var att göra en produkt som var smart, men samtidigt superenkel att använda. För att åstadkomma detta skapade #Apple ett "revolutionerande användargränssnitt" utan fysiska knappar där enheten kontrollerades genom en avancerad tryckskärm. Vidare visade Apple upp ett operativsystem som enligt de själva låg "fem år före" konkurrensen, med hög säkerhet och appar för video, bilder och nätverkshantering. Slutligen lyfte Apple fram en banbrytande design, endast 11,6 millimeter tjock och med en bildskärm på 3,5 tum.

Vid presentationen var det fortfarande sex månader tills Iphone började säljas i USA, och resten av världen fick vänta ännu längre. Reaktionerna på den nya produkten var blandad, precis som det brukar vara när Apple visar upp något. Microsofts VD Steve Ballmer hånskrattade åt det höga priset och frånvaron av ett fysiskt tangentbord. Även många konsumenter var skeptiska till Iphone, och en del utmärkande reaktioner har samlats av The Atlantic.

Idag är det lätt att skratta åt detta, men en väl fungerande tryckskärm var något som inte hade funnits tidigare, och många antog att avsaknaden av riktiga knappar inte skulle fungera väl i praktiken. Men många var positiva, och när Iphone började säljas 29 juni hade många kunder köat utanför Apples butiker flera dagar.

Tio år senare

Idag, år 2017, är det såklart vissa funktioner på den första Iphone som inte längre känns så imponerande. Kameran var på endast 2 megapixel, och synkroniseringen med Itunes för att överföra media var smidig då men känns knölig idag. Från början fanns det heller ingen App Store, och stöd för appar från tredje part saknades. Processorn i den senaste modellen Iphone 7 är 120 gånger snabbare än ursprungsmodellen, och grafikprestandan har blivit 240 gånger högre. Bildskärmarna har blivit större och fått högre upplösning, den trådlösa hastigheten har ökat markant med stöd för 4G och snabbare Wifi-nätverk. Visst har det hänt en hel del på tio år.

Bildspel: Tio år med Iphone

Men i grund och botten är det samma apparat. Vi har nog vant oss vid en hel del av det som introducerades med Iphone, men att se den ursprungliga presentationen påminner om hur oerhört nyskapande det var. Som att nypa med fingrarna för att zooma in eller ut i ett foto, eller att svepa med fingret för att låsa upp enheten. Många av dessa användarfunktioner är standard idag, även hos konkurrerande mobiler. Det är knappast någon överdrift att säga att varken Android- eller Windows Phone-telefoner hade sett ut som de gör om inte Iphone hade funnits.

Grattis på födelsedagen, Iphone!

Vilken är din favorit-Iphone genom åren? Och vad hoppas du mest av allt att Apple hittar på med årets modell?

Kommentarer
10 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.