Test: JBL UA Headphones Wireless
Under Armour och JBL slår sina påsar ihop med ett par trådlösa sporthörlurar, som under vårt test imponerar även i vardagsanvändning. Men bristerna finns där, och drar ner helhetsbetyget.
När det gäller hörlurar är trådlöst här för att stanna, det blir allt tydligare. Apple storsatsar med en Iphone 7 utan hörlursuttag, och sina vita små lurar Airpods. Apple-ägda Beats släpper också nya varianter med Apples W1-chip, som till exempel de kommande Beats X. Även Samsung går i samma riktning med sina Icon X, och självklart hänger andra tillverkare med på det trådlösa tåget.
En av de största tillverkarna av hörlurar och högtalare är JBL, och självklart har företaget ett brett utbud av trådlösa alternativ inriktat mot alla möjliga aktiviteter. Ett av dessa är ett samarbete med amerikanska sportklädertillverkaren Under Armour, och kallas kort och gott UA Headphones Wireless. Det är alltså främst för sport och träning som dessa lurar är tänkta.
Passform och ljud
För att garantera en bra passform som inte ramlar ur örat använder JBL här sin patenterade Twistlock-teknik. Hörlurarna "skruvas" in i hörat och hålls fast i rätt läge genom en specialgjuten öronkudde som också medföljer i två storlekar. Därutöver är lurarna vattentåliga enligt IPX5-standard vilket betyder att de tål svett och stänk och ska kunna spolas av med vatten. De kan däremot inte användas under vatten.
För vardagslurar har det blivit populärt med helt fristående lurar som sätts i respektive öra, exempelvis Airpods, Icon X och The Dash. Precis som för de flesta sportlurar har däremot JBL här en sladd som binder ihop de båda lurarna. Den kan läggas antingen bakom halsen eller framför, men för att få bäst åtkomst till den inbyggda mikrofonen vid kontrollknapparna rekommenderas framsidan. Kontrollpanelen innehåller också en anslutning med Mikro-USB för att ladda batteriet, som enligt JBL ger upp till 8 timmars speltid.
Utseendemässigt ser hörlurarna ordentligt alldagliga ut, och det enda som sticker ut är Under Armour-loggan på sidorna. I övrigt är detta sportig plast i svart och rött, inga konstigheter. Själva lurarna är större än en del andra alternativ jag sett, men mindre och smidigare än exempelvis Powerbeats Wireless som sticker ut från öronen mer. I jämförelse med dessa är JBL UA riktigt diskreta.
Det som tar störst plats på JBL UA är faktiskt själva öronkudden, som ska garantera bra passform i örat. Och faktiskt – de här lurarna har bland den bästa passformen jag upplevt hos en in-ear-modell. De är lätta att sätta i öronen, och sitter stadigt på plats utan att vara obekväma. Bara en enda gång under testperioden ramlade en hörlur ut, och det var under en kort språngmarsch till bussen.
Kuddarna blockerar dessutom störande ljud utifrån, men inte så mycket att du inte hör någonting alls. Jag har använt JBL UA ute på stadens gator, och kände att jag uppnådde en bra balans mellan att stänga ute oljud och inte riskera mitt liv i trafiken. Den goda passformen har också den fördelen att lurarna sitter kvar i optimalt läge mot hörselgången, vilket gör under för ljudkvaliteten. Sådana här små lurar förlitar sig till stor del på resonans mot örat för att låta bra. Lossnar hörlurarna blir ljudet genast tunnare och sämre, något som var ett av mina bekymmer med Apples Airpods. Det är absolut inget problem här.
JBL har lyckats leverera ett par hörlurar som har ett mycket angenämt ljud Och ljudet imponerar! JBL har lyckats leverera ett par hörlurar som har ett mycket angenämt ljud som passar bra både för podcast och musik. Basen är inte jättestark, men distinkt och diskanten hålls mjuk utan att bli stickig och hård som ofta är fallet med dessa mindre hörlursmodeller. Under testperioden har jag provlyssnat på ljud från en mängd olika källor, både strömmande tjänster som Apple Music och Spotify samt musik från mitt Itunes-bibliotek, Youtube-filmer på Apple TV och poddar i massor. Ljudet är konsekvent bra, och särskilt vid normal volym låter det bättre än jag förväntat mig med tanke på lurarnas storlek. Utmanar man öder genom att skruva upp volymen blottas bristerna, och framförallt diskanten faller samman. Men vid det laget är redan obehaget ett faktum på grund av den höga volymen. I kombination med att lurarna blockerar omgivningsljudet så bra räcker det med en ganska lagom volym för att det ska höras tydligt, och jag hade aldrig något problem med att uppnå adekvat volym och bra ljud.
Enligt information från JBL har dock lurarna inget stöd för trådlösa ljudcodecs som Apt X eller AAC, vilket innebär att ljudet troligtvis skickas via standardformatet SBC (Low Complexity Subband Coding). Det är trist, men i ärlighetens namn upplevde jag ljudet så bra att jag var övertygad att stöd fanns för codec i högre kvalitet. Det angenäma ljudet får istället tillskrivas JBL:s ljudelement på 5.8mm.
Lyssnarens klagan
Två av de viktigaste sakerna för mig när det gäller trådlösa hörlurar lever alltså JBL UA upp till, nämligen bra passform och bra ljud. Det ska också erkännas att jag tycker om lurarna mycket, men ändå har jag såkklart några klagomål. Det mesta rör sig om mindre problem, men irriterande sådana. För det första har JBL precis som många andra tillverkare envisats med att lägga in en ljudsignal som låter varenda gång jag höjer eller sänker volymen på lurarna. Varför? Det är uppenbart för mig när jag trycker på knappen för att sänka ljudet, och jag behöver inte ett störande pip i örat för att bekräfta vad som pågår. En inspelade röst som informerar mig när hörlurarna slås på eller av uppskattas däremot.
Ett annat klagomål är att hörlurarna använder den förhatliga micro-USB-anslutningen för att ladda batterierna. Kontakten kommer man åt genom att pilla upp en liten gummerad lucka vid kontrollknapparna, och som vanligt behöver man nästan varje gång vända på kontakten minst en gång för att få den att passa. Här hade jag uppskattat om JBL hade visat framfötterna genom att använda USB Type-C. Den lilla luckan är också ganska svår att stänga när laddningen är klar, och sitter så löst att jag är orolig att den med tiden av misstag kommer att slitas loss från hörlurarna.
Nästa problem delar hörlurarna med i stort sett all Bluetooth-utrustning som finns, nämligen att parkopplingen är strulig. Så länge jag bara lyssnar på min telefon är det inga större problem, även om lurarna då och då inte hittas och jag måste gå in i inställningarna och ansluta manuellt. Att växla mellan att spela upp ljudet mellan två enheter kräver däremot alltför ofta en ny parkoppling, vilket inte är svårt men däremot tidsödande och bökigt. Efter att ha provat Apples lösning med Airpods har jag insett hur otroligt skönt det är när hörlurarna kan lagras i minnet och synkroniseras mellan alla ens enheter. Ännu bättre vore om jag bara kunde stoppa in lurarna i öronen, och de automatiskt hittar min telefon eller annan enhet. Så fungerar Airpods, men så fungerar inte JBL UA. Istället måste jag – om lurarna är avstängda – slå på dem, och hoppas att de minns att de är parkopplade till min telefon. Om de däremot är påslagna redan brukar de minnas, men då måste jag ändå välja lurarna manuellt från telefonen ungefär hälften av gångerna.
Att kontrollpanelen låter mig spela upp och pausa ljud samt ändra volymen är riktigt trevligt. Däremot fungerar mikrofonen inget vidare för röstsamtal. Flera gånger fick jag avbryta och övergå till att prata direkt i telefonen eftersom personen jag pratade med inte hörde ordentligt vad jag sa. Inte heller verkar knapparna fungera tillsammans med Siri vilket är lite synd, men inget som drabbar mig hårt personligen. Inte heller metoden att trycka två gånger för att hoppa till nästa låt, eller tre gånger för att snabbspola framåt fungerar, tråkigt nog.
Batteritiden är godkänd, men enligt min erfarenhet lever den inte riktigt upp till de åtta timmar JBL lovar. I praktiken skulle jag säga att speltiden ligger närmare sex timmar, räknat fram till att lurarna börjar varna för låg batteritid. När detta inträffar går det heller knappast att fortsätta lyssna även om det skulle finnas kvar en del ström, för en varnande röst säger "battery low" en gång var 30:e sekund ända fram tills lurarna dör. En annan sak är att indikatorn som visar hur mycket batteri som finns kvar är opålitlig. Det hände flera gånger att jag gav mig iväg på en mindre tur trygg i förvissningen om att lurarna visade 60 procent batterikapacitet, bara för att en kvart senare drabbas av "battery low"-varningen. Batterier är såklart ingen exakt vetenskap, och påverkas självklart av kyla och andra faktorer. Men att indikatorn är så opålitlig leder till en del stress, och jag känner mig oftast bara lugn om jag vet att lurarna laddats fullt innan jag ger mig iväg hemifrån. Däremot verkar JBL UA tappa väldigt lite ström när de ligger i standby-läge, vilket är bra.
Slutomdöme
Jag gillar JBL UA. De sitter som gjutna i mina öron, och låter angenämt vad jag än spelar upp. De är visserligen primärt sporthörlurar, men passar utmärkt för promenader och resor, liksom i hemmet. Lurarna blockerar omgivningsljud på ett bra sätt, men inte helt och hållet så att jag blir helt omedveten om världen runt omkring. Ljudet är troligtvis det bästa jag hört från trådlösa hörlurar av denna storlek.
Men andra irritationsmoment som är typiska för Bluetooth-lurar finns även här. Parkopplingen är bökig i praktiken och batteritiden utgör ibland en stress. Faktum är att precis de saker jag tyckte om med Apples Airpods är det jag ogillar med dessa, och tvärtom. JBL har bra passform och ljud. Airpods har en magiskt bra parkoppling. Min dröm är alltså en kombination av dessa två hörlurar.
Eventuellt kan Beats X bli det jag söker när de släpps i februari, förutsatt att batteriet och ljudkvaliten blir bra. Tills dess måste jag ändå i valet mellan Airpods och JBL UA välja de sistnämnda, just på grund av att de är så bekväma att ha på sig och låter såpass bra. När lurarna väl är parkopplade och spelar musik är de en fröjd att använda, det är bara allt runt omkring jag önskar kunde fungera lika enkelt och smidigt som hos Airpods.
Fördelar
+ Mycket bra passform i öronen
+ Bra ljudkvalitet
+ Godkänd batteritid
Nackdelar
− Mikrofonen dålig för röstsamtal
− Parkopplingen är knölig
- Batteriet rasar snabbt från 20%
- Namn
- JBL UA Headphones Wireless
- Tillverkare
- JBL
- Pris
- Funktioner
- Trådlösa Bluetooth-lurar (Bluetooth version 4.0) med 3-knappars fjärrkontroll. Ca 8 timmars batteritid. Två storlekar på öronkuddarna, fästs med Twistlock-teknik.
- Bluetooth-profiler som stöds
- A2DP v1.2, AVRCP v1.4, HFP v1.6, HSP v1.2