Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Samsung-chef misstänks för mutbrott

En omfattande mutskandal har uppdagats i Sydkorea där presidenten riskerar riksrätt. Nu kan domstolen utfärda en häktningsorder mot Jay Y Lee, landets rikaste man som i praktiken styr jättekoncernen Samsung.

I Sydkorea står landets president Park Geun-hye anklagad för korruption, och nu har Samsungs vice ordförande Jay Y Lee dragits in i härvan som kan leda till riksrätt. Samsung ska ha betalat motsvarande 225 miljoner kronor i mutor till presidenten och hennes livscoach Choi Soon-Sil.

Jay Y Lee är arvtagare till #Samsung, och en av Sydkoreas rikaste människor. Nu rapporterar New York Times att åklagaren Park Young-soo bett domstolen att utfärda en häktningsorder för Lee. Den rättsliga processen kan få enorm betydelse både för hans möjligheter att kontrollera företaget, och ge ekonomiska konsekvenser i Sydkorea. Konglomeratet Samsung är en viktig del av landets ekonomi, och enbart Samsung Electronics beräknas stå för en femtedel av Sydkoreas export.

Styr Samsung i praktiken

Jay Y Lee anses redan idag vara i kontroll över Samsung då hans far Lee Kun-hee lider av sviktande hälsa. Lee tog 2015 över som chef över två stiftelser centrala för kontrollen av Samsung-koncernen. Både Lee och flera andra personer från Samsung har redan kallats till förhör i mutskandalen. Lee har nekat till brott, och uppger att han inte varit inblandad i beslutet att ge pengarna. Därtill menar han att det inte var fråga om en frivillig donation, utan att Samsung fallit offer för utpressning.

Det är dock inte första gången Samsung varit iblandat i mutskandaler. 1996 dömdes Lee Kun-hee för mut- och skattebrott, och för trolöshet 2009. Han undslapp dock fängelsestraff, och kunde genom benådan från presidenten fortsätta som ledare för Samsung.

I Sydkorea har anklagelserna mot presidenten lett till omfattande demonstrationer, och enligt en undersökning rapporterad av Sveriges Radio har Park ett väljarstöd på endast fem procent. Kopplingarna till Samsung är en del av en lång kamp mot korruption bland landets så kallade chaebol; mäktiga familjekontrollerade konglomerat.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.