Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: JBL Everest Elite 700

JBL lockar till finlyssning med de robusta Everest Elite 700, som kan spela upp ljud både trådlöst eller via kabel. Lurarna har tagit en svängom i 99macs testlabb.

Den senaste tiden har redaktionen testat en uppsjö olika Bluetooth-anslutna hörlurar. De flesta har dock varit av så kallad in ear-modell, avsedda för smidig lyssning under träning och för att ta upp lite utrymme.

JBL Everest Elite 700 är i jämförelse en betydligt större pjäs. Det är fråga om ett par Around Ear-hörlurar, med kåpor alltså avsedda att täcka öronen. Det här möjliggör större ljudelement, en naturlig isolering och stabilare passform mot öronkanalerna; som upplagt för bättre ljud alltså. Därtill lockar Elite 700 med aktiv brusreducering för att ytterligare skärma av användaren från en stökig omgivning.

JBL Everest Elite 700 är varken särskilt stora eller särskilt tunga; de väger endast dryga 300 gram. Jämfört med ett par mindre öronsnäckor är det såklart inte lika lätt att stoppa undan dessa i en ficka, men de går utan problem ner i en ryggsäck även om de inte går att vika ihop. Lurarna känns robusta, och det föreligger knappast någon risk för att de ska gå sönder vid förvaring.

Hörlurarna är lika enkla som de allra flesta Bluetooth-lurar att parkoppla, genom att hålla ner en knapp några sekunder och sedan välja i sin valda uppspelningsenhet. Något vi uppskattar ordentligt är att JBL för en gångs skull valt bort att låta varje knapptryck åtföljas av en störande ljudeffekt. Att höja och sänka volymen går exempelvis helt ljudlöst, förutom det som händer med själva musiken. Att stänga av eller på hörlurarna kommenteras bara med en diskret och informativ röst.

Batteritiden anges vara upp till 15 timmar, och såvitt vi kan bedömma stämmer detta någorlunda väl. Hur länge lurarna klarar sig i praktiken beror på faktorer så som hur hög volymen är, men under testperioden har hörlurarna utan problem klarat sig en hel dag, och kunnat laddas upp under natten.

Öronkuddarna gör att JBL Everest Elite 700 är bekväma att ha på sig, så länge ens öron får plats under kåporna. De är ganska små, och vid test på redaktionen fick några svårt att få plats med öronsnibbarna ordentligt. Att prova innan köp är därför att rekommendera. Vid längre lyssningar kan också hörlurarna börja trycka åt, och efter en eller två timmars användning är öronen ömma.

Genom att ladda hem mobilappen My JBL Headphone går det att skräddarsy hörlurarna efter eget tycke och smak. Bland annat går det att ställa in hur kraftfull brusreduceringen ska vara, och det går även att programmera en av knapparna för att antingen styra Ambient Aware-funktionen eller brusreduceringen.

Ljud och anslutning

Tråkigt nog fortsätter Micro-USB att vara den valda anslutningen för att ladda batteriet, trots att USB Type-C är här med sin vändbara kontakt. Om jag aldrig mer skulle behöva se en Micro-USB-kontakt skulle det finnas skäl att korka upp champagnen. Utöver detta finns en gammal hederlig 3,5 millimeter hörlurskontakt för musiklyssning när batteriet är slut, eller om trådlöst är icke önskvärt.

Bluetooth och ljudkvalitet är alltid ett ämne som rymmer få tydliga svar, och många åsikter. Till att börja med kan dåligt ljud bero antingen på musikkällan, själva Bluetooth-överföringen eller på hörlurarnas ljudelement. Musikkällan kan inte JBL påverka, och ljudelementen levererar till belåtenhet. Så kvarstår själva Bluetooth-anslutningen, som i jämförelse med andra trådlösa lurar låter helt okej. Det är ingen låt vi testat som låter direkt dålig, men ironiskt nog gör de bra elementen i lurarna att bristerna i den trådlösa överföringen framstår tydligare.

Det är helt enkelt så att ljudelementen i hörlurarna skriver checkar som den begränsade Bluetooth-bandbredden inte förmår växla in. Trist, men inte något som är unikt för Everest Elite 700. Vi får betrakta det som positivt att det åtminstone går att ansluta ljudkabel och lyssna "på gammalt hederligt vis". Bättre hade givetvis varit om JBL lagt ännu mer fokus på den trådlösa anslutningen, som ju ändå är hörlurarnas primära funktion. Till exempel genom stöd för moderna ljudkodec som Aptx eller AAC, som gör sitt till för att motverka begränsningen i ljudströmmen.

Det ska understrykas att JBL Elite 700 låter förhållandevis bra även över Bluetooth. Balansen bibehålls och helhetsintrycket är trivsamt – klart bättre än många enklare BT-lurar. Men med kabel blir ljudet mer detaljrikt och omfångsrikt, även när musikkällan är komprimerade filer från en strömmande tjänst. Över Bluetooth blir mellanregistret mer grötigt, och allt låter väldigt, ja ,komprimerat helt enkelt.

En bra låt att jämföra med är La Grange av skäggrockarna ZZ Top. Lyssna via ljudkabeln, och det låter som om musiken spelas upp i en studio i amerikanska södern, med en bar alldeles bredvid där Tequila-flaskorna har en skorpion på insidan. Växla över till Bluetooth och det är som om Billy Gibbons, Dusy Hill och Frank Beard förflyttat sig själva till baren, och vi blir själva kvar i studion för att lyssna genom nyckelhålet. En del av närheten försvinner helt enkelt, och hela ljudbilden smalnar av.

Effekten är inte lika tydlig vid superproducerad radiopop, som oftast redan vid mixningen komprimeras ordentligt för att frodas i etern. Beroende på vilket format som spelas upp och ens egen personlighet är det också olika mycket störande. De allra flesta lär kunna njuta av den mesta musiken med Elite 700, även trådlöst. Men de som verkligen bryr sig om ett så detaljrikt ljud och stort omfång som möjligt bör helt enkelt lyssna via kabel, oavsett hörlur.

Brusreducering och Ambient Aware

Det går att lyssna passivt när hörlurarna är avstängda, men då är det givetvis ljudkabel som gäller. Den aktiva brusreduceringen aktiveras automatiskt när hörlurarna är påslagna. Via appen går det att stänga av eller på brusreduceringen, och det går även att koppla detta till en knapp på högra luren för den som ofta vill kontrollera detta. Annars styr knappen Ambient Aware-funktionen, vilken också den går att reglera via appen.

Ambient Aware är en funktion där mikrofoner på hörlurarnas utsida kan fånga upp bakgrundsljud, och skicka vidare till lyssnaren. Det här ska motverka brusreduceringens förmåga att stänga ute allt för mycket av omgivningen där det inte är önskvärt, exempelvis vid promenad utomhus i stadsmiljö. Det ska dock sägas att skillnaden mellan den aktiva brusreduceringen (ANC) och Ambient Aware inte är helt tydlig. Båda funktionerna går att reglera för att släppa in mer eller mindre ljud utifrån. JBL:s dokumentation och webbplats är förvånansvärt tomt på mer detaljerad information. Varför inte slå samman Ambient Aware med inställningarna för brusreducering?

Vi rekommenderar framförallt JBL Everest Elite 700 för användning inomhus. Hörlurarna är mer eller mindre perfekta att använda i kontorslandskap, där brusreduceringen kommer till sin rätt och till belåtenhet blockerar ljudet från kopieringsmaskiner, luftkonditionering och kollegorna som pratar borta vid kaffebryggaren. Här går det också mycket smidigt att lyssna via ljudkabel sittande framför sin dator, eller växla över till trådlöst när situationen så kräver.

Slutomdöme

JBL Everest Elite 700 är ett par ordentliga hörlurar som troligtvis gör de flesta nöjda. Ljudbilden är generellt välbalanserad och tilltalande, men de låter betydligt bättre med sladd än över Bluetooth. Batteritiden är bra, och trots att de är ganska stora väger lurarna inte särskilt mycket.

Bäst gör sig JBL Everest Elite 700 i kontorsmijö eller andra platser inomhus där det är lite stökigt. Brusreduceringen är bra, och går att ställa in via den tillhörande mobilappen My JBL Headphones. Med Ambient Aware-tekniken går det att släppa in olika grader av bakgrundsljud, vilket gör det lättare att använda brusreduceringen utan att vara en fara i trafiken.

JBL Everest Elite 700 kostar strax över tvåtusen kronor, vilket inte är billigt. De som är på jakt efter ett par pålitliga hörlurar med bra ljud och lagom många inställningsmöjligheter kan dock rekommenderas att göra investeringen.

Fördelar

+ Bekväma och robusta
+ Bra brusreducering
+ Bra ljud, men Bluetooth visar sin begränsning

Nackdelar

– Trycker åt mot öronen vid längre användning
– Något otydligt vad Ambient Aware-funktionen egentligen uträttar jämfört med brusreduceringen.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.