Kvinnliga röstassistenter är populärast
Forskning visar att användare har tydliga preferenser när det gäller röstassistenter. Kvinnligt kodade röster är klart mest populära förutom när det gäller ämnen som datorer och teknik.
På senare år har röstassistenten fått en mer framträdande roll i människors liv. Varje större företag har sin egen röstassistent; Apple har Siri, Microsoft Cortana, Amazon Alexa, Google Assistant och Samsung ryktas snart få sin egna Bixby. The Wall Street Journal har nyligen publicerat en artikel om våra preferenser kring röstassistenter.
Lustigt nog har de flesta röstassistenter olika typer av könsmarkörer trots att själva assistenten i sig saknar kön. Detta beror på att forskning visat att människor inte tycker om röster som inte låter mänskliga, så ju mindre de låter som datorer desto bättre. Ett sätt för företag att åstadkomma detta är att ge assistenterna olika typer av könsmarkörer som en kvinnligt eller manligt kodad röst. Även när assistenter saknar könsmarkörer väljer användare att köna assistenten med pronomen som hon och han.
De flesta röstassistenterna har en kvinnligt kodad röst och detta är ingen slump. Både kvinnor och män uppfattar en kvinnligt kodad röst som mer välkomnande, varm och omhändertagande. En studie gjord på Indiana University från 2011 och forskning som både Microsoft och Amazon gjort visar att en klar majoritet föredrar en kvinnligt kodad röstassistent.
Detta kan dock variera beroende på vad röstassistenten ska hjälpa till med. Könsstereotyper har även en förmåga att sippra ner i våra preferenser för röstassistenter. En undersökning från Stanford University visar att personer föredrar manligt kodade röstassistenter när det kommer till datorer och teknik men kvinnligt kodade assistenter när det gäller kärlek och relationer.
När det gäller Apples röstassistent Siri är det på vissa marknader möjligt att välja om du vill att den ska ha en kvinnligt eller manligt kodad röst. På alla språk förutom arabiska, franska och brittiska är Siri förinställd att ha en kvinnligt kodad röst. I Sverige går det tyvärr inte att välja en manligt kodad Siri på svenska, och på arabiska går det inte att välja en kvinnligt kodad röst.