Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Lite Reaktor-funderingar

Tråden skapades och har fått 9 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Nu har jag bara ett inköp kvar innan min helrenoverade studiohörna är komplett.

Har helt klart tänkt införskaffa Reaktor. Har kört demon ett tag nu, och gillar skarpt.

Finns dock två saker som gnager lite i mej:

1. Ska jag slå till på Komplete direkt? Det är ju grymt bra pris, och det är flera andra NI-produkter som jag är sugen på (Guitar Rig, Battery B4, Kontakt tex). Köper jag bara två till av dom så är jag redan uppe i samma pengar som Komplete. Å andra sidan kanske det är totalt overkill... Men det är ju bortkastade pengar att köpa Reaktor löst nu om jag ändå köper resten om ett halvår. Ekonomiskt *går* det att lösa, men blir lite tufft...

2. CPU-användning. Har en P4 2.8, och det har jag tänkt fortsätta ha ett tag till. De flesta ensembles i demon suger 20-30% CPU med ett modest antal röster. Det håller inte riktigt om jag ska köra VST-effekter osv också. Frågan är om dom är representativa, eller om det är "skrytljuden" som ligger i demon? Hur är NI's övriga instrument? Är ju egentligen relaterat till frågan ovan. Även om Reaktor kan lösa det mesta kanske dom mer specialiserade syntharna är bättre optimerade? Eller ska man komplettera med grejer från andra tillverkare... Beslutsångest!

  • Medlem
  • Skurup
  • 2006-01-26 19:49

några råd..

Även om kompletten kostar lite mer skulle iallafall inte jag köpa den mindre. Själv kör jag med 4:an då jag inte kommit mig för att uppgradera den ännu.

Frågan är kanske mer vad du ska ha den till? Ska du bygga egna instrument från scratch eller ladda färdiga eller andras? Om man själv bygger de från grunden är det enklare att strippa bort det man inte behöver - samtidigt får man bättre koll på var man kan ta genvägar. Efter att ha använt först generator och sedan reaktor har jag kommit fram till att det är mycket enklare att bygga grejjor från grunen än att hela tiden sätta sig in i vad andra byggt. (Ibland måste man dock - det finns en hel del grejjor där ute som är geniala!)

Däremot är jag fortfarande kluven till samling i Reaktor...

1) Komplete är ett väldigt prisvärt paket. Jag skulle köpa det om jag visste att jag ville ha och skullle använda åtminstone 2-3 av de andra instrumenten som följer med, annars betalar du en massa pengar för mjukvara du inte använder. Guitar Rig tex finns det ju alternativ till.

2) Reaktor är definitivt mer processorhungrigt än specialiserade instrument, men det varierar väldigt mycket från ensemble till ensemble. Vissa tuggar lätt i sig 60%+ med ett fåtal röster (och det gäller speciellt de nyare), men andra är nere i 5-6%. Det går att använda Reaktor i princip som den enda synten man har, men då bör man ha en snabb dator (Reaktor ska iofs vara vara något bättre på PC), snålare host än Ableton Live och/eller ha tålamod att frysa/bounca spår.

Sen kan man, om man har ork nog, strippa ner ensembler om man så önskar. Många har effekter inbyggda som man ofta lika gärna kan lägga via externa pluggar. Det gäller många av "imponatorensemblerna" som följer med. Man kan också köra i 22kHz vilket fiffigt nog halverar cpu-åtgången och för vissa ljud funkar det bra.

Vilka ensembler ingår i demon?

Kommer nog att dröja ett tag innnan jag börjar bygga egna ensembles skulle jag tro. Finns massor kvar att utforska i NMG2, och Andromedan är också lite att bita i.

Citat:

Jag skulle köpa det om jag visste att jag ville ha och skullle använda åtminstone 2-3 av de andra instrumenten som följer med,

Definitivt! FM7 och Propheten verkar vara relativt CPU-snåla sätt att få bra basic synthljud. Battery köper jag nog oavsett, trumhantering ska vara smidigt, har blivit så lat på sistone. B4 mkII är jag riktigt sugen på. Kontakt är helt klart intressant...

Citat:

Guitar Rig tex finns det ju alternativ till.

Absolut. Men Guitar Rig verkar roligast

Var nästan säker på att köpa bara Reaktor, men nu har jag nog nästan övertygat mej själv om hela klabbet... Fast det är lite fånigt. "Tänkte börja köra lite mjukvarysynthar, då måste jag genast ha ett paket för 12k:-, nåt annat duger inte". Snälla...

Citat:

Vilka ensembler ingår i demon?

Flatblaster 2
Space Master 2
Aerobic
Massive
Newscool
SineBeats 2
L3
Randomstepshifter
SQ8
SQ8x8
SQ16
SQP
Skrewel
SpaceDrone
Carbon 2
Oki Computer 2
Steam Pipe 2
SubHarmonic

Newscool, Carbon och Subharmonic gillade jag skarpt. Carbon var riktigt brutal och skön, dom andra lite one-trick-ponys, men ändå kul.

De flesta på listan är bland de mer processorhungriga. Carbon 2 med 6 rösters polyfoni tar tex mellan 30-75% på min dator (1GHz Powerbook) med de flesta patchar runt 55-65%. Carbon 1 är betydligt snålare. Många av de tidigare ensemblerna till version 3 och 4 är betydligt snålare och låter bra. Det borde med lite tålamod att gå att använda Reaktor som i princip enda synt, även om det är overkill om du är ute efter enkla syntljud. (det finns ju å andra sidan en hel del gratispluggar som låter bra också.)

Vad jag vet så tillåter NI att man säljer deras produkter i andra hand, så även om du köper Reaktor nu och vill ha Komplete senare så borde du kunna sälja en licens till Reaktor eftersom du då har två. Men det bör du nog kolla upp med NI först.

Citat:

även om det är overkill om du är ute efter enkla syntljud.

Oh nej, det är jag inte. Men iom att jag inte har så mycket hårdvara kvar kommer jag att behöva lite sånt också. Primärt är det såklart modulärt vansinne jag är ute efter

Tror jag börjar med Reaktor, man får Komplete något billigare om man har två registrerade produkter som ingår. Köper nog Battery löst också, då blir inte pengaförlusten lika stor... Ska uppdatera Virtual Guitarist, där ska ingå lite stärkarsimuleringar som lösa pluggar, är dom OK kan jag leva utan Guitar Rig ett tag.

Nej, jag antog att du inte var ute efter Reaktor för smör-och-bröd-ljud. Det jag menade var att det är overkill både prismässigt och (framförallt) CPU-mässigt om man bara vill lägga något enkelt blippbloppljud i en låt. Då kan man lika gärna använda någon annan plugg.

Köpa Komplete i steg via Reaktor och Battery låter som en bra idé. Du får se det som att du får en massa instrument gratis istället för en pengaförlust.

Nu vart det beställt iaf.

Man får inga tryckta manualer med Komplete, så just Reaktor var nog smart att köpa stand-alone...

Ahh, precis installerat. Det är inte riktigt lika kul som att köpa hårdvara, men jag gillar ändå känslan av att få mjukvaran i en kartong. Blir mer på riktigt då...

Några hundra sidor manual till att klämma på kvällarna.

1
Bevaka tråden