Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Fyra datorväskor

Tråden skapades och har fått 77 svar. Det senaste inlägget skrevs .
  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2003-01-09 22:02

99mac testar 4 väskor till bärbara datorer

Din nya TiBook eller iBook har just kommit! Du bara måste springa iväg till kompisen och göra honom grön av avund när problemet uppstår: vad sjutton ska du bära datorn i? Har man precis hostat upp 20000:- eller mer vill man ju inte riskera att den går sönder samma dag man får den. Bara lugn, 99mac är här för dig! I detta test tittar vi på 4 datorväskor i olika prisklasser och typer.

De fyra kombattanterna är dessa:

Targus NotePac, 349kronor: En ordinär datorväska av portföljtyp.
TAB Elegant 11, 749kronor: En exklusiv datorväska av portföljtyp i aluminium.
Samsonite Backpack Trunk&Co,429kronor: En ”tuff” datorväska av ryggsäckstyp.
Hedgren by Xavier Kegels, 649kronor: En semi-hård datorväska av ryggsäckstyp med formpressat backstycke.

Fler bilder (37 st) från testet finns här!

Targus NotePac <IMG SRC=/testlabbet/pics/vaskor/vaska_2.jpg>
är en standardväska av den typen man skulle kunna tänka sig att få med sin bärbara dator (bara ett tips Apple!). Den erbjuder skydd för datorn och utrymme för lite tillbehör och sladdar. Den går alldeles utmärkt att bära i både handtag och axelrem även om man inte bär långt i någotdera om innehållet är tungt. Som i de flesta portföljliknande väskor spänns datorn fast med en rem för att sitta stabilt. Tyvärr fungerar det inte så bra om datorn är liten utan datorn ”glappar” i höjdled.

En ThinkPad (eller en iBook 14) passar bäst i denna väska. TiBooken är lite för bred så strömadaptern måste ligga i locket, en iBook så liten att den glappar väldigt mycket i höjdled.

TAB Elegant 11
<IMG SRC=/testlabbet/pics/vaskor/vaska_1.jpg>
är en synnerligen stilig väska i aluminium. Detta är en typisk ”chef-väska” eller för den som verkligen vill synas.

Tyvärr tror jag inte att den tilltalar ”datorproffset”. Då väskan är synnerligen hård går det inte att pressa ner hur mycket saker som helst i den utan att riskera att knäcka datorn. Väskans lock verkar hämtat från en portfölj med pennhållare som fyllda skulle kunna göra fula märken i vilken dator som helst om väskans lock är fullt av andra saker. Väskan lider dessutom av samma problem som Targusväskan: smala datorer glappar mycket i höjdled. Gångjärnen till locket sitter ganska illa till och inkräktar på utrymmet. De måste dessutom skylas med speciella, kardborrefastsatta skydd för att inte skada innehållet i väskan. Det finns en axelrem att haka på, men direkt bekväm blir den inte att bära på grund av att den är så hård.

Väskan är dessutom väldigt tung, minst lika tung som en TiBook vilket gör den ännu mer ointressant att bära omkring på. Väskans material verkar också repas väldigt lätt. Jag vågade inte bära omkring för mycket på detta testexemplar men bara av att ligga på min testbänk gav undersidan ett par små märken. Frågan är hur denna kommer att se ut efter något års användning?

En TiBook får precis plats men det blir problem med strömadaptern som måste ligga i locket. Man riskerar då att repa datorn om man har pennor i pennhållarna eftersom dessa därmed går emot datorn.

Återigen ligger en ThinkPad bättre i väskan.
En iBook får ju lätt plats men den glappar mycket i höjdled.

Ibland kan väskan vara svår att stänga på grund av dålig passform. Väskan har en gummilist runtom som nog skall stoppa lite väta, men den gör väskan något mer svårstängd.

Samsonite Backpack Trunk&Co
<IMG SRC=/testlabbet/pics/vaskor/vaska_3.jpg>
är en mjuk ryggsäck av standardtyp. Väskan har ett speciellt ryggstycke som skall ventilera och göra väskan bekvämare att bära. Den är mycket lätt och det är enkelt att ställa in remmarna så den sitter skönt på ryggen. Väskan har ett vadderat fack för MP3/CD-spelare med genomföring för hörlurar. På ena axelremmen sitter också ett telefonfack som dock är för smalt för min telefon (en Motorola Accompli A008).

Det som skiljer denna ryggsäck mot andra liknande produkter är att datorfacket sitter i locket och inte mot ryggen. Detta skall enligt Samsonite göra väskan bekvämare att bära eftersom man inte har den platta datorn mot ryggen. Tyvärr medför det att väskan nästan ofelbart viker sig och tippar framåt när man öppnar den. Facket känns dock bra vadderat. Inuti väskan finns bara datorfacket och musikspelarfacket. På utsidan finns ett stort fack med de obligatoriska pennhållarna.

Ett litet fack lämpligt för strömadapter finns ytterst på väskan. Väskan finns även i svart om man inte gillar den kräm-beige-aktiga färgen.

På baksidan återfinns axelremmar och telefonfack fånigt utmärkt med ett stort, rött T som dock nog är att härföra mer till märket Trunk&Co än till dess funktion Telephone.
En namn-”tag” finns strax ovanför genomföringen för hörlurar. ”Taggen” är en plastflärp som bara är nedstoppad i sitt lilla fack. Hur länge kommer den att finnas kvar?
En TiBook får bra plats medans en iBook försvinner ner i facket och eftersom man inte kan spänna remmen mer (väskan viker sig) skramlar den mest omkring.

En ThinkPad får även här bra plats, mest på grund av att den är så pass tjock.

Hedgren by Xavier Kegels
<IMG SRC=/testlabbet/pics/vaskor/vaska_4.jpg>
är en semi-hård ryggsäck som utan tvekan känns som testets bäst hopkommna väska. Det formgjutna backstycket sitter bra mot kroppen och gör att man inte känner av datorn i ryggsäcken.

Väskan står upp både i stängt och öppet tillstånd, lysande! Designarna av denna väska verkar ha tänkt till på de flesta detaljerna, bara en sådan sak som att sätta orange färg på facken inuti väskan. Vem har inte varit med om att fumla i den kolsvarta grotta en ryggsäck lätt blir i lite sämre belysning? I denna väska syns allting tydligt mot den orangea färgen även i nog så svag belysning.

Väskan är dessutom så pass stor att man kan få med sig 2 bärbara datorer utan alltför stora problem (passar mig bra då jag har både en TiBook och en ThinkPad att släpa omkring på). Hedgren har även de valt att stoppa dit ett ”player”-fack. Här på utsidan av locket, i ett eget litet fack, man ser genomföringen för hörlurarna som en rund ring ungefär mitt på väskan på bilden ovan.

Namn-”tag” med fingeravtryck (!) finns på ryggen. Hur länge kommer det att sitta kvar? Mer troligt att man får färgen på ryggen än på namn-”taggen”.

Väskan sitter riktigt bekvämt på ryggen, även med tung last. Man vågar dessutom lasta tungt i den. Remmarna verkar väl fastnitade och alla spännen är i metall istället för plast som på många andra ryggsäckar.

Som sagt går det bra att ha 2 datorer i väskan och den står fortfarande upp. Enda problemet är att det vänstra facket, i locket, inte har lika bra vaddering som det tänkta datorfacket till höger, mot ryggen.

Betygsättning

Targus notepac
+lågt pris
+passar de flesta datorer
+enkel och funktionell
-inte direkt bekväm
-lågt imponatorvärde
-inte så snygg
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test3.gif>

TAB Elegant 11
+snygg
+högt imponatorvärde
-opraktisk
-tung
-obekväm att bära
-dyr
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test2.gif>

Samsonite Trunk&Co Backpack
+tuff design
+bekväm att bära med sig
-kan inte stå upp
-dumt med datorfacket i locket
-lite utrymme för tillbehör
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test2.gif>

Hedgren by Xavier Kegels
+snygg design
+bekväm att bära med sig
+genomtänkta detaljer
+står upp både öppen och stängd
+rymlig
-dyr
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Testet finns också i PDF-format med betydligt fler bilder. Tyvärr är den nästan 17MB stor.
PDF-varianten laddas ner här

URL:er till tillverkarna av dessa väskor:
Targus
Matting (tillverkare av TAB-väskorna)
Samsonite
Hedgren

Fler bilder (37 st) från testet finns här!
Alla dessa väskor finns att köpa på Macoteket.

Observera att uppgivna priser är exklusive moms.

Tack till -Martin- för support, fixar och de snygga bildmontagen!

[ 09 Januari 2003, 22:04: Meddelandet ändrat av: bollman ]

Senast redigerat 2003-12-17 00:46
  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-01-09 22:18

Bra test. Hedgren-ryggan är fin! Klart man ska ha en ryggsäck! Men varför ska väskan stå upp? Det är ju bara att luta den mot en vägg, pelare, träd eller liknande.

Har själv en Samsonite Trunk & Co, men den större modellen med tre fack i marinblått, svart och grått. I den får man rum med dator, nätdel, mus, kablar, massor av papper och böcker, pennor, kameror osv. Den är kanonbra!

Länk till Trunk & Co

[ 09 Januari 2003, 22:24: Meddelandet ändrat av: mondo65 ]

  • Medlem
  • 2003-01-09 22:46

Schysst test Bollman. Jag är dock mer ute efter en löst vadderat fodral som man kan lägga datorn i. Jag har nämligen redan en axelväska som jag trivs med och som inte skriker ut att det ligger hemelektronik för 20 tusen i den (den där aluminiumväskan borde de nog sälja med ett par handklovar om man vill ha kvar den).

Någon som vet var man kan hitta ett sådant? Anpassat i storlek till den nya 12"aren förståss (man skall vara ute i tid).

edit: glömde en sak..

[ 09 Januari 2003, 22:59: Meddelandet ändrat av: apu ]

Jag har Trunk&Co-väskan och är väldigt nöjd, bortsett från att mobiltelefonfacket lossnade i en taxi och jag förlorade en T68i på det sättet...

  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2003-01-09 23:31

Jag köpte faktiskt själv Hedgrenen för jag gillade den så mycket. Jag bär mycket skit i väskan och den känns helt enkelt som den skall hålla. Min förra, Samsonite American Traveller kjakade pga för mycket last. Denna lär nog hålla betydligt bättre.
Varför den skall stå? Jo, för då slipper man tänka på det när man öppnar den. Det är faktiskt riktigt listigt att kunna lämna väskan öppen eller stängd, stående på golvet.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-01-09 23:46
Citat:

quote:Jag har Trunk&Co-väskan och är väldigt nöjd, bortsett från att mobiltelefonfacket lossnade i en taxi och jag förlorade en T68i på det sättet...

Där har jag tuggummin och en penna.

Jag måste tipsa om min datorväska. Fungerar bara med Apple´s datorer och är perfekt när man inte vill ha någonting annat med sig än datorn.

Marware - SportFolio II

Grymt nöjd är jag med den.

Ciryon

Edit: rättade till bilden

[ 10 Januari 2003, 08:47: Meddelandet ändrat av: Ciryon ]

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-01-10 09:02
Citat:

quote: Jag måste tipsa om min datorväska. Fungerar bara med Apple´s datorer och är perfekt när man inte vill ha någonting annat med sig än datorn.

Så den är inte kompatibel med Windows eller Linux då?

Jag har för det mesta en massa tillbehör som jag vill ha med mig: nätdel, mus, kablar, kamera, böcker, papper... För mig är en rejäl ryggsäck enda lösningen. Då har man händerna fria också.

Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: mondo65:
Så den är inte kompatibel med Windows eller Linux då?

Nej, bara Mac.

Citat:

quote:Jag har för det mesta en massa tillbehör som jag vill ha med mig: nätdel, mus, kablar, kamera, böcker, papper... För mig är en rejäl ryggsäck enda lösningen. Då har man händerna fria också.

Asch, här är det bara att slänga upp datorn på ryggen och stoppa nätdelen i jackfickan! Men man får absolut inte plats med någonting annat än datorn i väskan. Eller möjligtvis en tidning eller bok också i det elastiska ytterfacket.

Ciryon

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2003-01-10 14:17

En sån här kanske?

Tactical design for urban assaulters.

"The Bounty Hunter brings compression molded panels, removable accessory bags, an isolated sound pocket, and a laptop sleeve to the party. Space for jackets, hoodies, spray cans, and the whole kitchen sink means you can take everything you need to thrive and survive.

Key Features:
Vertical Board Carry System
Removable Laptop Compartment
Removable Sound Pocket
Contoured Shoulder Straps
Compression Molded Panels
Removable Pockets"

Lite info...

Ni glomde fjallravens kankendatorvaska - stenhard!

Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: bollman:
[b]Har man precis hostat upp 20000:- eller mer vill man ju inte riskera att den går sönder samma dag man får den

Hehe, min kompis köpte en Powerbook 540c när de var nya. Kostade 40000 spänn, med eller utan moms minns jag inte men jag tror det var utan! Inom en vecka efter att han köpte den så åkte den i asfalten. Jag tror blixlåset sprack eller nåt. Men... den höll! Det gick flisor ur skalet, men maskinen höll och fungerade perfekt flera år efteråt. Ja, jag tror den fungerar än. Skalet är lite lappat, och maskinen är bland det mest utslitna man kan tänka sej för en knädator. Fantastisk maskin.

Min Lombard åkte också i backen på grund av dålig väska. (Axelrem som lossnade, tror jag.) En liten spricka i plasten och lite tillplattat hörn i nedre vänstra hörnet, annars inga problem.

Fast när en viss TV-producent ryckte till sej en väska med en PB180, och väskan flög upp så datorn flög över rummet, då fick jag veta hur "flytande" flytande kristaller är.

Slutsats: Visserligen är bättre Powerbooks riktigt bra, tåliga knädatorer, men en bra väska ska man ha, en riktigt bra.

  • Oregistrerad
  • 2003-01-10 18:10

OT: Ingemar, med den C.V.n i bagaget (...sorry:) är det självklart du som skall testa de nya Powerbooksen åt 99mac - fast helst inte inne på SVT!

Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: Micke Seid:
OT: Ingemar, med den C.V.n i bagaget (...sorry:) är det självklart du som skall testa de nya Powerbooksen åt 99mac - fast helst inte inne på SVT!

Njae, nyssnämnda producent är uppenbart högre kvalificerad.

Jag har en Trojan väska, svart, gjort specifikt för min iBook 12,1:a. Mycket bra kvalité (stålspännen, robust design).

Jag har Targus-väskan och en PB G4. Gör inte misstaget att sätta pennor i pennhållarna och sedan stänga väskan. Det repar lockat datorn.

Jobbets standard väska förr. Hade jag köpt en egen väska hade jag inte valt den. Dåliga fack, ful, inte specielt skön och datorn känns oskyddad.

/c

[ 10 Januari 2003, 19:18: Meddelandet ändrat av: Christian Åhs ]

Det finns flera modeller av Trunk & Co:s ryggsäck.

Den första och den vanligaste är Trunk & Co Backpack:

Den har två fullstora fack och ett mindre ytterfack.

Sen finns det en mindre variant som heter Trunk & Co Flysize Backpack:

Den har bara ett fullstort fack men ett större ytterfack och dessutom en ficka på det i sin tur. Det är denna som testats i detta test och den är som sagt liten.

Och den nyaste, Trunk & Co Lapsize Backpack:

Denna har jag inte sett live, men den verkar helt klart större än den första modellen.

Jag har den första modellen som jag gillar skarpt och jag håller inte med om betyget flysizemodellen fick. Eftersom Samsonite gör flera olika storlekar så känns det lite orättvist att ta den lilla och sen kritisera den för att den är liten. Jag har en vän som såg min ryggsäck men ville ha en mindre och köpte flysizemodellen och är väldigt nöjd med den, hon tycker att hon rymmer rätt mycket i den ändå.

Jag tycker även att det är bra att datorn inte ligger mot ryggen, för då är den extra skyddad av de tidskrifter, anteckningsblock och liknande som jag har där.

Väskorna är väldigt bekväma, rätt snygga och de är mycket välbyggda. Jag skulle ge båda 4 av 5.

Test är ju förstås en smaksak, men jag ville bara upplysa om att det finns användare som är väldigt nöjda med dessa väskor.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-01-10 20:05

Jag den vanligaste versionen. Den har ett stort fack närmast ryggen för datorn och en hel del annat, ett stort fack utanpå det facket (där har jag nätadaptern, musen osv) och ett mindre ytterfack som i sin tur har en massa småfack. Jag ger Trunk & Co 5 poäng av 5 möjliga. Det är möjigt at det finns snyggare säckar, men den fungerar mycket bra och skyddar datorn mycket väl under flygresor osv.

[ 10 Januari 2003, 20:08: Meddelandet ändrat av: mondo65 ]

  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2003-01-10 20:22

Även sambon gillade Trunken men jag tyckte den var för slapp, lös, och hade ganska få fack för extra tillbehör. Frågan är om det är smartare att ha datorn längre ut. För min del gissar jag att man oftast kommer att slå i ytterdelen av väskan, det är ju knappast din rygg som datorn måste skyddas mot.

Att vi valde just dessa väskor kan naturligtvis ifrågasättas. Från början var det tänkt att vi bara skulle kolla in lite dyrare och lyxigare väskor av typen TAB och även Samsonites alu-väska. Detta kändes dock lite intressantare än att bara kolla på väskor för 1kkr eller mer!
Att göra någon fullständig marknadsöversikt är i stort sett omöjlig eftersom vi bara har en testperiod på 2 veckor och alla vi testar har annat att göra om dagarna

Jag råder er att kolla in Hedgren-väskan för den är verkligen lysande. Den håller formen hela tiden pga sitt semi-hårda material. Datorn är bra skyddad från alla håll och det finns gott om plats utan att väskan blir otymplig.

Precis som Bollman skriver så ville vi först inrikta oss på de exklusivare portföljväskorna. Men så bestämde vi oss för att test en väska som kan passa samtliga målgrupper. Vi har testat två portfölj modeller; en ekxlusiv och en billig, samt två ryggsäckar; en exklusivare och en billigare. Valet föll delvis också på just dessa för att de går att köpa hos de flesta svenska återförsäljare, det handlar inte om några specialväskor som måste beställas från USA.

Tester av denna typ är givetivs svåra att göra helt rättvisa, men jag tycker Bollman lyckats bra. Jag tycker han ger en bra överblick över varje väskas för, respektive nackdelar. Många detaljer framgår också av bildmaterialet.

Skulle jag köpa någon av väskorna, så skulle det troligen bli Hedgrenväskan. Anldeningen är bl.a. det goda betyget väskan fått av Bollman, men också för att jag föredrar ryggsäcksmodeller framför porföljer. En ryggsäck fungerar bättre på tunnelbanan, cykeln, när man går på stan osv.

/M

  • Oregistrerad
  • 2003-01-10 23:56

Själv har jag en Crumpler wack-o-phone till min iBook.

Hur skön som helst. Kanske i dyraste laget ($129) men vill man kvalité samt något unikt så... jag köper ju inte datorer från apple för att de är billigast

Köpte den från england så jag fick ett ganska juste pris i slutändan (tror det gick på drygt 1200 med frakt)

Lite mer info

  • Medlem
  • Lund
  • 2003-01-11 19:06

Det vore av yttersta intresse att veta om nya 17" PB går ner i någon av ovanstående väskor. Måtten på den finns ju tillgängeliga på Apples hemsida, så det vore ju piffigt om ni kunde mäta och rapportera.

99mac presenterar ytterligare ett väsk-test;
Arvid har testat, Waterfield Design Cargo.

/M

Jag beställde en Targus Sports Backpack samtidigt med min Ibook 800 12,1", och är nöjd med den. Ibooken sitter som gjuten i ryggsäckens datorfack. Under returrättstiden på två veckor provade jag även en Hedgren Extreme (stor), men tyckte att den pressade mot ryggen från sidorna en aning för mycket.Den var dessutom mindre än Sports Backpack och hade inte tillräckligt mycket plats för alla mina saker.

  • Medlem
  • Hemmesdynge
  • 2003-01-23 23:51

Jag kan hålla med om att Hedgren kan vara svår att packa ibland, men om man inte bär oändligt med prylar så är den det bästa jag set hittills. Att kunna få ner 2 datorer är också ovärederligt för mig med 2 burkar. Observera också att Hedgrenen bara fick 4 av 5. Jag tycker nog att väskan med 5 i betyg inte än är skapad. Det är ju så mycket som måste vägas in i ett betyg.

  • Oregistrerad
  • 2003-01-24 16:11

Behöver man en datorväska som klarar att ta stryk så ska man skaffa en Boblebee ryggsäck av den stora modellen. Den har hårt skal i glasfiber och sitter som gjuten på ryggen. Har själv varit med i MC-olycka där jag kastades av och snurra lite för att efter 30meters kasande på asfalt stoppas av en Volvo. Slog en axel ur led men både ryggsäck och dator klarade sig utan problem. Boblebeen fick ett lite fräckt "använt" utseende och med min dåvarande iBook kunde jag på plats ladda ner bilder från en av vittnenas digitalkamera.
Så vill man skydda sin lilla guldklimp ordentligt, så är det en kannon väska.

  • Oregistrerad
  • 2003-01-24 22:20

Bra och informativt test av dessa fyra väskor! Jag kommer sannolikt inhandla en PB G4 12" så småningom. Jag behöver dock även släpa med mig en Compaq Armada M700. (Ja, jag vet!) I dag har jag en utmärkt Haglöfs Lap som kan bäras som portfölj, axelremsväska och ryggsäck. Den fungerar bra men har sina nackdelar. Den är t.ex inte så bekväm att bära på ryggen trots bra bärremmar.

Länk till Haglöfs websida

Jag flyger mellan Malmö-Stockholm varje vecka och resten av världen en gång i kvartalet. Förutom dator ska det ner en hel del annat också. Det är ju aldrig bara datorn utan strömförsörjning, nätverkskabel och telefonkablar. Några DVD skivor också förstås.

Av testet att döma känns Hedgren väldigt intressant men den verkar lite liten. Funkar det verkligen så bra med två bärbara datorer även om en är en PB G4 12"?

En annan fråga, det annonseras en del om väskor som är helt skräddarsydda för PB G4 12", är det någon som har något tips om dessa och var de kommer säljas? Det är kanske så att man ska stoppa ner sin PB G4 12" i ett slags fodral i en befintlig väska helt enkelt? Ja, inte vet jag?

Martin

Syns kanske lite dåligt, men jag kunde inte låta bli den Kensington Saddlebag som säljs på AppleStore i helsvart med broderad Apple-logga i svart.

Misstänker väl att den inte är så mycket bättre än någon av ovan testade "ryggor", men den har ju flera alternativ att bära den på, det gillar jag. Dvs som ryggsäck, axelremsväska eller bärhandtag.

Sen gör det ju inte ont att det är en ball logga på den även om det kanske gör den mer stöldbegärlig, men jag lämnar inte min dator med ögonen när jag är ute och reser så risken är nog minimal att den blir stulen.

  • Medlem
  • Gotland / Åre
  • 2003-01-27 18:03

Jag köpte nyligen en tokbra datorväska från Timbukt2. En datorväska i "cykelbag"-format.

Man får plats med halva kontoret i den inkl. 2 st bärbara burkar, om man nu skulle vilja det. Vill man det inte kan man göra om ett av datorfacken så att "huvudfacket" blir mycket större och rymmer pärmar, jacka, skjorta, byxor och dessutom ett gäng fack/fickor för mobil, PDA, laddare, extern mus, handsfree, pennor, kalender...ohhh, de finns såå mycket plats! Kan varmt rekommendera denna väska för alla som är på jakt efter en ny! Finns på www.timbuk2.com (fast där bara bilder på fula färgkombinationer)

Det låter, i min beskrivning, som att den är stor som en hockeytrunk men så är det inte. Den ser ut som vilken cykelbag som helst, men mycket mer välplanerad och innehållsrik!

Citat:

citera:Skapades ursprungligen av: Sundevall:
Jag har en Trojan väska, svart, gjort specifikt för min iBook 12,1:a. Mycket bra kvalité (stålspännen, robust design).

Samma här. Kan inte ha köpt en bättre väska till iBooken!

Föredrar själv en väska framför en ryggsäck men jag kanske är gammalmodig, vad vet jag

/G

Bevaka tråden